El Salvador trues av statskonkurs etter bitcoin-kjøp

President Nayib Bukeles kjøp av bitcoin har tappet landet for verdier som kunne ha dekket lånebetalinger de nå sliter med å dekke.

Høyere konsentrasjon av makt hos El Salvadors president, Nayib Bukele, skal ha gjort investorer usikre på landets fremtidsutsikter.
Publisert:

El Salvador, det mellomamerikanske landet som har en av verdens høyeste mordrater, har det siste året kjøpt inn flere tusen bitcoin – og gjort kryptovalutaen til lovlig betalingsmiddel.

President Bukele er en svært ivrig supporter av kryptovalutta, noe han stadig har vist på sin Twitter-konto. Han har til og med gått ut og sagt at han ville bygge «Bitcoin City», en skattefri by med energibehovet dekket av vulkansk energi.

Nå er det imidlertid skjær i sjøen: Bitcoin har falt 60 prosent siden sitt høyeste nivå i november, og som følge av det har El Salvador tapt 340 millioner kroner på bitcoin-kjøpene sine. I tillegg kommer gjelden staten har, gjeld som blant annet har finansiert kryptokjøpene.

Tapt like mye som neste betaling

Landet kan nå ende opp med å misligholde sine statlige lån, ifølge flere analysebyrå.

Les også

Kryptotoppene jubler etter El Salvadors bitcoin-grep

Så langt har president Nayib Bukele annonsert bitcoin-kjøp på Twitter på til sammen 2.301 bitcoin, senest med et kjøp av 500 bitcoin tidligere i uka.

Disse kjøpene har kostet landet omtrent én milliard kroner, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg. Det er omtrent én tredjedel av disse verdiene som nå har forduftet etter bitcons fall det siste året.

Verdiene tapt på bitcoin hadde nærmest alene vært nok til dekke neste betaling på statsgjelden, en betaling på 370 millioner kroner i juni, ifølge Bloomberg.

Les også

El Salvador bruker vulkansk energi til å utvinne Bitcoin

IMF advarte

El Salvador har ofte fått støtte fra Det internasjonale pengefondet (IMF) for å dekke statens lån. Da landet innførte bitcoin som lovlig betalingsmiddel advarte IMF imot. Det skal ha gjort forhandlinger om ytterligere støtte vanskelig, ifølge avisa El Pais.

Statsobligasjonene til El Salvador handles nå for under halvparten av deres originale verdi, på bakgrunn av bekymringer for at El Salvador ikke skal være i stand til å betale tilbake 800 millioner dollar, eller 7,8 milliarder norske kroner, i gjeld som forfaller neste januar. Dette inkluderer statsobligasjonene som ble utskrevet for å kjøpe bitcoin.

Samtidig har kredittvurderingsbyrået Moody’s nedgradert El Salvadors betalingsevne til Caa3, på grunn av «økt fare for misligholdelse av gjeld», ifølge Bloomberg.

Kredittvurderingsbyrået Fitch’s har også nedgradert El Salvador til en CCC-rangering, et nivå omtalt som «skrot» blant investorer, og som gjør ny kapitalinnhenting i markedet vanskelig.

Fitch’s begrunneta nedgradering blant annet med en forhøyet konsentrasjon av makt hos presidenten og usikkerheten som kom med bitcoin.

Les på E24+

Bitcoin Beach: Historien om da kryptovaluta inntok en surfelandsby i El Salvador

Publisert:
Gå til e24.no