Ressursene på norsk sokkel

Aker BP leverte milliardplan for Frosk-feltet: Har budskap til ny regjering

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik leverte mandag utbyggingsplan for Frosk-feltet, og fraråder stans i oljeletingen. – En veldig dårlig løsning, sier han.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik (t.h.) kunne mandag presentere utbyggingsplanen for Frosk-feltet. Til venstre statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Olje- og energidepartementet.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Mandag klokken 12 presenterte Hersvik utbyggingsplanen for oljeprosjektet Frosk til regjeringen.

Det skjedde samtidig med at SV, Ap og Sp gjenopptok sine regjeringssonderinger på Hurdal, etter en pause gjennom helgen.

Hva er ditt budskap til Audun Lysbakken og SV og de som forhandler på Hurdal?

– Jeg skal være veldig forsiktig med å gi råd til dem som sitter og forhandler, det kan hende de begynner å gi meg råd. Men det er viktig med stabilitet, sier Hersvik til E24.

– Det er ganske store investeringsbeslutninger vi tar, og de er viktige for norske arbeidsplasser. For oss er det viktig at rammebetingelsene er stabile over tid, sier han.

Konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP presenterer Frosk-feltet på selskapets kontorer på Fornebu.
Les også

Aker BP leverer milliardplan for Frosk: – Forlenger en allerede lang suksesshistorie

Frosk er et relativt lite prosjekt til to milliarder kroner, men også et eksempel på en type prosjekter oljebransjen satser mye på. Det utnytter eksisterende infrastruktur på Alvheim-feltet, og skal få ut ytterligere ti millioner fat.

– Du bruker Frosk som et eksempel på hva Norge kan gå glipp av ved å si nei til oljeleting?

– Frosk er et veldig godt eksempel på det som kalles nærfeltleting. Man jobber systematisk med utvikling av et område, som i dette tilfellet Alvheim. Da gjør man slike funn, sier Hersvik.

Les også

Nådde 79 dollar fatet: Høyeste oljepris på tre år

– En veldig dårlig løsning

Aker BP-sjefen påpeker at prosjekter som Frosk skaper store verdier, og advarer mot å stanse oljeletingen, slik blant andre SV har tatt til orde for.

– En blanko-stans i leting vil stanse veldig mange svært lønnsomme prosjekter på sokkelen. Det er en veldig dårlig løsning, sier Hersvik.

– Så ditt ønske til dem som forhandler på Hurdal er at de tenker seg grundig om?

– Det legger jeg til grunn at de gjør, sier han.

Les også

Danmark vil danne letestans-allianse: – Det må Norge bli med på

– Veldig lønnsom produksjon

Frosk er ikke det eneste prosjektet som kobler seg til eksisterende infrastruktur på sokkelen. I forrige uke la Shell frem planer til rundt 12 milliarder kroner som skal få ut langt mer gass fra Ormen Lange-feltet.

Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Olje- og energidepartementet venter flere slike prosjekter fremover.

– Det er jo veldig lønnsom produksjon, sier Lunde til E24.

– Jeg tror dette er noe vi vil se mer av fremover, at man knytter opp nye funn til eksisterende infrastruktur. Det er lønnsomt både for selskapene, staten, og for så vidt også for miljøet. Alvheim-skipet er bygget allerede, og så bruker man det til å hente opp enda mer av ressursene, sier han.

– Et stort tap

Hvis man stanser letingen etter ny olje og gass, så vil det ikke bli gjort denne typen funn som utnytter eksisterende infrastruktur, påpeker Lunde.

– Det å avskjære oss fra å bruke disse ressursene ved å si nei til all leting fremover, det vil være et stort tap for det norske samfunnet og verdiskapingen i Norge, sier han.

– Tror du Sp og Ap vil vinne frem med sine syn over SV, som ønsker stans i oljeletingen?

– Jeg håper virkelig det. Ap og Sp har lovet i valgkampen at de fortsatt skal ha en utvikling av norsk sokkel og drive oljeproduksjon i årene fremover, sier han.

– Jeg tror mange velgere stemte Sp og Ap i forventning av at de klarer å hindre at SV får gjennomslag for oljestans, sier han.

E24 har vært i kontakt med energipolitisk talsmann Lars Haltbrekken (SV). Han sier at partiet sitter i sonderinger, og at han ikke vil kommentere dette nå.

Les også

Disse 28 feltene vil Equinor bygge ut: Kanadisk felt kan sette ny rekord

Vil investere 135 milliarder

Frosk er en del av Aker BPs planer om å investere 135 milliarder på sokkelen de neste årene.

Både Equinor og Aker BP har en lang liste med prosjekter som skal bygges ut på 2020-tallet, til tross for at verden står midt i et grønt skifte og mange land legger planer om å bremse utslippene fra olje, gass og kull.

– Er det garantert at de 135 milliardene du skal investere fremover, blir lønnsomme?

– Lønnsomheten for Norge er veldig avhengig av break even-prisen for prosjektene. Det er et av de temaene vi snakker ned om, det å få den ned, sier Hersvik.

Balanseprisen (eller break-even) er den oljeprisen som kreves for å tjene penger på et oljeprosjekt.

Motstanderne av nye oljeprosjekter påpeker at en vellykket global energiomstilling vil kunne senke oljeprisen og bidra til at noen oljeprosjekter blir ulønnsomme.

– Med break-even på 65 dollar kunne du nok dratt et sånt resonnement, selv om oljeprisen i dag er gunstig høy. Men vi har satt en terskel på 30 dollar fatet, sier Aker BP-sjefen.

Det vil si at prosjektene fra Aker BP i snitt er lønnsomme ved en oljepris på 30 dollar fatet. Blant prosjektene selskapet planlegger fremover er Hanz, Trell og Trine og flere satellittfelter til Skarv (Ørn, Shrek, Alve Nord og Idun Nord).

Selv kriseåret 2020, med et dramatisk fall i oljeetterspørselen etter coronakrisen, endte med en snittpris på 42,5 dollar fatet, påpeker Hersvik.

– Så 30 er en ganske robust break even-pris. Så når jeg leverer disse prosjektene er jeg ganske sikker på at dette blir bedriftsøkonomisk lønnsomt, men jeg er enda sikrere på at dette blir samfunnsøkonomisk lønnsomt, sier han.

Venter svært mange prosjekter

Det er ifølge SSB ventet et «svært høyt antall» prosjekter i 2022 og 2023, etter at Stortinget i fjor la frem en gunstig krisepakke med skatteutsettelser til oljebransjen. Hersvik mener krisepakken har fungert etter planen.

– Da vi i fjor sommer vedtok det midlertidige skatteregimet så var det nettopp for å demme opp for en industri i knestående, som så vidt klarte få hodet over vannet, for å gi dem kontantstrøm til å komme seg over inn i fornybar energi, sier han.

– Og nå ser vi at det fungerer. Et ekstremt godt eksempel på at industrien omstiller ser du på Aker Verdal, der Hod-plattformen lenge lå rett ved siden av to enorme havmerder, sier han.

Aker BP venter at investeringene på 135 milliarder de neste årene vil levere store skatteinntekter til staten.

Ved en snittpris på olje på 50 dollar frem til 2028 venter Aker BP å betale om lag 60 milliarder kroner (syv milliarder dollar) i skatt. Ved en snittpris på 65 dollar venter selskapet å betale rundt 110 milliarder kroner i skatt i perioden.

Oljeprisen var nede i under 20 dollar etter coronakrisen i fjor, men har steget mye det siste året. Mandag nådde den sitt høyeste nivå på tre år, 79 dollar fatet.

Les også

Milliardprosjekt sikrer mer norsk gass til britene

Les også

IEAs plan for å nå klimamålene: – Kanskje den største utfordringen for menneskeheten noensinne

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Aker BP
 3. Karl Johnny Hersvik
 4. Fornybar energi
 5. Olje
 6. Gass
 7. Oljeprisen

Flere artikler

 1. Aker BP leverer milliardplan for Frosk: – Forlenger en allerede lang suksesshistorie

 2. Aker BP-sjefen peker på underinvestering: – Ikke unaturlig at oljeprisen er høy

 3. Tror ikke omstilling gir ulønnsomme felt: – Henger ikke med i logikken

 4. Aker BP øker utbyttet etter rekordkvartal

 5. Aker BP-sjefen om russisk gassnekt: – En varslet krise