Solid opptur i oljeaksjer sendte Børsen til værs

Flere oljeaksjer steg kraftig og bidro til nytt rekordnivå for hovedindeksen på Oslo Børs. Også Equinor-aksjen stengte på rekordnivå.

Verdens børser har svingt siden Ukraina-krigen startet.
Publisert:

Hovedindeksen steg 2,19 prosent for dagen, og endte på 1.273,82 poeng.

Dette er tidenes høyeste nivå for hovedindeksen ved stengetid. Forrige rekord var på 1.263,43 poeng ved stengetid den 22. mars, ifølge Infront.

Flere oljeaksjer bidro vesentlig til oppgangen, etter at oljeprisen steg gjennom dagen. Equinor stengte på tidenes høyeste nivå på 326,20 kroner. Aksjens forrige rekord ved stengetid var på 325 kroner den 25. mars.

Dagens kurs ved stengetid gir en markedsverdi for Equinor på 1.062 milliarder kroner, ifølge data fra Infront.

Blant de andre mest handlede aksjene steg Norsk Hydro 5,53 prosent, mens Schibsted var ned 4,65 prosent og Golden Ocean opp 6,14 prosent.

Før børsåpning meldte Røkkes grønne paraplyselskap, Aker Horizons, at det slår seg sammen med Aker Clean Hydrogen og Aker Offshore Wind.

Aker Horizons-aksjen har falt kraftig før den hentet seg inn i positivt terreng, og den stengte med en oppgang på 0,59 prosent. Samtidig steg Aker Clean Hydrogen med 11,31 prosent.

Les også

Røkkes grønne selskaper slår seg sammen

Oljeaksjer løftes

Oljeprisen falt kraftig tirsdag etter signaler knyttet til Russlands samtaler med Ukraina i Istanbul, men har steget igjen onsdag.

Ett fat Nordsjøolje (Brent spot) ble handlet til over 114 dollar ved børsslutt. På det laveste tirsdag var oljeprisen nede i 105 dollar fatet, ifølge tall fra Infront.

Tungvekterne Equinor og Aker BP steg henholdsvis 6,85 og 6,45 prosent onsdag.

Flere andre oljeaksjer opplevde også oppgang:

  • Vår Energi opp 4,60 prosent
  • Panoro Energy 3,63 prosent
  • DNO opp 6,43 prosent

Oppgraderer flere olje- og gasselskaper

Sparebank 1 Markets oppgraderer Equinor til kjøp fra nøytral og oppjusterer kursmål på en rekke olje- og gasselskaper.

Kursmålet jekkes opp på blant annet Aker BP, BW Energy, DNO, Noreco, Okea og Panoro.

Meglerhuset har hevet sine estimater for Brent-oljen til henholdsvis 106, 81 og 75 dollar per fat for 2022, 2023 og 2024.

Til sammenligning lå de forrige oljeprisestimatene til meglerhuset for de samme årene på henholdsvis 86, 78 og 70 dollar pr fat.

«Oljemarkedet ser ut til å bli strammere enn tidligere predikert», er beskjeden fra meglerhuset, som viser til både lite ledig kapasitet hos OPEC-land, underinvesteringer og redusert eksport fra Russland som årsaker.

Hva gjelder gassprisforutsetninger legger meglerhuset seg på linje med forward-kurven, hvilket tilsvarer henholdsvis 34,19 og 15 dollar per mmbtu for årene 2022, 2023 og 2024.

Meglerhuset oppgraderer i rapporten Equinor til kjøp med kommentaren:

«Med få unntak har vi hatt mye feil i våre Equinor-spådommer det seneste året».

Nå skrives det at meglerhuset har vanskelig for å se hvordan den positive Equinor-trenden ikke skal fortsette og kursmål settes til 370 kroner per aksje, fra tidligere 280 kroner pr aksje.

Shanghai-nedstenging

Samtidig fortsetter antall coronavirustilfeller å øke i Shanghai i Kina. Byen rapporterte nærmere 6.000 tilfeller tirsdag som er ny rekord. Analytikere peker imidlertid på tegn til at den nåværende nedstengningen ikke vil ha så dårlig effekt på økonomien som fryktet.

Ellers kom det i går inn API-tall som viste at råoljelagrene i USA falt med 3,0 millioner fat i forrige uke. API-tallene viser videre at bensinlagrene falt med 1,4 millioner fat, mens destillatlagrene falt med 0,2 millioner fat i forrige uke.

I tillegg venter aktørene på utfallet av møtet i Opec+, som avholdes torsdag, noterer S&P Platts.

Publisert: