Norske laksebaroner er blitt nær 17 milliarder rikere siden nyttår

Tidenes høyeste laksepriser har sendt oppdrettsaksjene til himmels. Eierfamiliene Witzøe, Fredriksen, Møgster og Grieg sitter på fiskeverdier på børs for over 85 milliarder.

LAKSEMILLIARDÆRER: Fra venstre: John Fredriksen, Helge Møgster, Gustav Witzøe jr. og Per Grieg.
Publisert: Publisert:

– Vi har aldri vært i nærheten av slike nivåer, sier Søren Martens, daglig leder i laksebørsen Fish Pool, til E24.

Han snakker om prisen på norsk oppdrettslaks, som ifølge bransjemedier som iLaks og Intrafish handles for over 100 kroner per kilo denne uken.

Og festen ser ut til å fortsette i flere måneder fremover. I fremtidsmarkedet handles laks for levering i andre kvartal på 85,17 kroner per kilo i snitt, også dette soleklar ny rekord, ifølge Martens.

HISTORISK: Prisnivåene på laks både i spot- og fremtidsmarkedet er rekordhøye, ifølge Fish Pool-sjef Søren Martens.

På Oslo Børs handles flere av de største lakseoppdretterne til historiske toppnivåer, etter å ha steget kraftig siden nyttår. Sjømatindeksen Oslo Seafood Index er opp nær 20 prosent i samme periode.

De dominerende eierfamiliene bak giganter som Mowi, Salmar, Lerøy og Grieg Seafood sitter nå med lakseverdier på børs for 85,6 milliarder, ifølge E24s anslag.

Bare i inneværende år har verdiøkningen av familienes aksjer vært på 16,9 milliarder kroner.

Witzøe på topp

Ingen i verden sitter på større lakseverdier enn Salmars hovedeier Gustav Magnar Witzøe, som fikk overført aksjene av sin far og gründer Gustav Witzøe i 2012.

Witzøe-familiens holdingselskap Kverva eier rett over halvparten av Salmar, en aksjepost verdsatt til 44,3 milliarder etter et verdiløft på 7,8 milliarder siden nyttår.

KONGEN PÅ HAUGEN: Gustav Magnar Witzøe og familien eier Salmar-aksjer for over 44 milliarder.

Som E24 skrev nylig, vil Kverva for første gang havne under 50 prosents eierskap i Salmar hvis det planlagte oppkjøpet av NTS, med delvis oppgjør i aksjer, går gjennom.

Etter Witzøe er det Austevoll-fisker Helge Møgster og hans familie som har fått det største verdiløftet så langt i 2022.

Familiens holdingselskap Laco eier 55 prosent av det børsnoterte sjømatkonsernet Austevoll Seafood, som igjen er majoritetseier i lakseoppdretteren Lerøy.

Kraftig kursoppgang for sistnevnte har også satt fart på Austevoll-aksjen, og økt Møgster-familiens papirverdier med 3,7 milliarder til 15,7 milliarder.

NÆRMER SEG 16 MRD.: Helge Møgster og familiens eierpost i Lerøy-eier Austevoll Seafood.

Fredriksen har Mowi-aksjer for 18,3 mrd.

John Fredriksen og familien eier litt over 14 prosent av Mowi, verdens største laksekonsern.

FISH AND SHIPS: Etter at Seadrill kollapset, har Mowi vokst frem som den mest verdifulle industrielle eierposten til skipsreder John Fredriksen, her flankert av døtrene Kathrine (t.v.) og Cecilie Astrup Fredriksen.

Inkludert utbyttet i februar har skipsrederen fra Etterstad fått en avkastning på 2,8 milliarder i inneværende år, og aksjene er verdt over 18,3 milliarder i skrivende stund.

Når det gjelder avkastning i prosent siden nyttår er det imidlertid ingen som slår Per Grieg og familien, som har hatt en verdiøkning på sine aksjer i Grieg på hele 56 prosent i perioden.

I kroner og øre tilsvarer det en oppgang på 2,6 milliarder kroner, til 7,4 milliarder.

OPP OVER 50 PROSENT: Grieg Seafood har gitt solid avkastning for Per Grieg og familien de siste månedene.

Påskeeffekt og mindre slakting

Utsiktene til en strammere tilbudssituasjon i 2022 etter et år med sterk volumvekst i 2021 skapte forventninger til rekordhøye laksepriser allerede i fjor høst.

Ikke minst med tanke på at de viktige markedene for restauranter, hoteller og catering var på full fart tilbake etter pandemien.

– Vi har sett det komme en god stund nå. Med tanke på at biomassen i Norge og Chile indikerer begrenset vekst neste år, og etterspørselen er såpass sterk, så er det ikke tvil om at det ser meget, meget lyst ut for 2022, sa daglig leder Alf Gøran Knutsen i Kvarøy Fiskeoppdrett til E24 i slutten av desember.

På det tidspunktet ble norsk laks handlet i fremtidsmarkedet for en snittpris på 63,9 kroner per kilo for 2022.

Fasit så langt i år er en spotpris på 79,4 kroner for første kvartal, og en forventning om 71,5 kroner i snitt for resten av året, basert på Fish Pools rapporterte forwardpriser.

– Vi har sjekket tilbake i tid, og vi har aldri før hatt spotpriser på over 80 kroner i snitt på en uke, slik vi først så i februar. Kanskje er vi på vei over 100 kroner denne uken, hvis de rapportene jeg har sett viser seg å stemme, sier Martens.

At det nærmer seg påske, en periode med økt etterspørsel etter laks i Europa, kan delvis forklare at prisene går i taket nå, ifølge Fish Pool-sjefen.

– Men det er også en klar reduksjon i slaktevolumet sammenlignet med i fjor. Samtidig ser vi at det er mye laks som nedgraderes til produksjonsfisk om dagen, altså at den ikke er tilgjengelig for eksport og heller må bearbeides i Norge, sier Martens.

Han registrerer at norske lakseoppdrettere fortsatt ikke er særlig opptatt av å låse inn de høye prisene gjennom sikringskontrakter på Fish Pool.

– Oppdretterne er optimister, med andre ord?

– Og kanskje litt fartsblinde? Det er definitivt en tro på at dette vil stige videre, sier Martens.

Les også

Venter tidenes høyeste laksepriser: – Det ser meget, meget lyst ut

Publisert: