Hurtigruten dropper «grønn» låneutvidelse på inntil 260 mill.
Fergeselskapet har lagt planene om øke det grønne lånet sitt på is på grunn av «usikkerheten og volatiliteten» i kapitalmarkedet.
Hurtigruten meldte tidligere i juni at det hadde hyret meglerhusene DNB Markets og Danske Bank Markets for å gjennomføre møter med investorer – med formål om å øke låneopptaket i sitt grønne obligasjonslån med inntil 25 millioner euro.
Det tilsvarer rundt 260 millioner kroner.
Onsdag kveld opplyser imidlertid Hurtigruten til E24 at de ikke vil gå videre med økningen likevel.
– På grunn av usikkerheten og volatiliteten i kapitalmarkedet så har vi valgt å ikke gå videre med økningen i den grønne obligasjonen på nåværende tidspunkt, skriver kommunikasjonsrådgiver Anne Solsvik i Hurtigrutengruppen.
– For tidlig å si om det kan bli aktuelt igjen
Hurtigruten utstedte tidligere i år et treårig senior usikret grønt obligasjonslån på 50 millioner euro, som blant annet skal brukes til å oppgradere tre av skipene i flåten, slik at disse får hybriddrift med batterier.
Det varslet selskapet i en melding helt i starten av februar.
Det er dette lånet Hurtigruten nå ønsket å øke med 25 millioner euro. Men disse planene er nå altså lagt på is.
– Det er for tidlig å si noe om når dette kan bli aktuelt igjen, skriver Solsvik i e-posten.
Store tap
Pengene har rant ut av Hurtigruten gjennom pandemien. Det samlede tapet er nå på drøye fem milliarder kroner siden inngangen av 2020.
Kvartalsrapporten som ble lagt frem i slutten av mai viste et underskudd på 60,4 millioner euro i årets tre første måneder.
– Første kvartal 2022 var fortsatt sterkt preget av pandemien, men land i våre viktigste markeder og destinasjoner rykket nærmere normalitet i forskjellige tempo, sa Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam i en uttalelse.
På samme tid i fjor var det tilsvarende underskuddet på 53 millioner euro.
Hurtigruten tapte i fjor 273,9 millioner euro, tilsvarende rundt 2,79 milliarder kroner. Året før var tapet på 1,7 milliarder kroner.
Egenkapitalen var negativ med rundt 4,2 milliarder kroner ved kvartalets utgang. Men verdiene ser annerledes ut i virkeligheten enn på papiret, ifølge selskapet.
Oppkjøpsfondet TDR Capital er storeiere i Hurtigruten, sammen med de profilerte norske investorene Petter Stordalen og Trygve Hegnar.