Positiv til milliardkjøp fra offshorekjempe: – Interessant å se hvordan andre reagerer
Analysesjef mener offshorerederiet Tidewater, som har steget markant på børs, treffer blink med å sluke en konkurrent mens markedet viser tegn til bedring.
Det rører seg i bransjen for offshoreskip igjen etter flere år med krise, der skipsrater og aksjekurser nå stiger.
Sist uke ble det kjent at en av de største rederiene, amerikanske Tidewater, er i gang med konsolidering gjennom et kjøp av konkurrenten, singaporske Swire Pacific Offshore og dets 50 skip, for 190 millioner dollar, eller 1,7 milliarder kroner.
Robert Day, som er sjef for offshoreanalyse i analysebyrået VesselsValue, skriver i et ferskt notat at det for Tidewater «er avgjørende å kontrollere markedet for å forbli nummer en».
– Det er ingen hemmelighet at Swire Pacific Offshore ikke har hatt den enkleste nedturen og at selskapet har slitt i mange år. Tapene på driften har vært store og det har brent gjennom kontanter i betydelig høyere fart enn de fleste store aktørene i offshoremarkedet. For Tidewater åpner dette for muligheter for å gjøre et kupp, skriver Day.
Offshore-håp puster liv i skadeskutte aksjer: – Risikoen er skyhøy
– Legger til rette
Han forklarer at Tidewater siden 2018 «aggressivt» har kvittet seg med rundt 70 skip for å modernisere flåten, og at oppkjøpet dermed fyller et tomrom.
Tidewater vil nå eie 203 skip, som samlet er verdt 1,45 milliarder dollar, ifølge VesselsValue.
– Transaksjonen legger til rette for at Tidewater kan utnytte all endring i markedsforholdene og virkelig skille seg ut fra konkurrentene.
– Det vil bli interessant å se hvordan andre eiere av offshoreskip reagerer og hvilke strategier de setter i gang for å konkurrere med den nye flåten til Tidewater i det lengre bildet.
Kristian Siems Oslo Børs-noterte Siem Offshore er blant rederiene som flere ganger har uttalt at det er nødvendig med mer konsolidering i offshoremarkedet.
– Markedet sliter fortsatt med for mange skip og vi gjentar at konsolidering er nødvendig for å bedre effektiviteten til den globale offshoreskip-flåten, skriver selskapet i presentasjonen for fjerde kvartal.
Ratefest i Nordsjøen gir grunn til å snuse på supply-aksjer
– Fullstendig global aktør
VesselsValue påpeker at Tidewaters hovedområder er Nordsjøen, Mexicogolfen, Vest Afrika, Egypt og Midtøsten, mens Swire Pacific Offshore for det meste arbeider i Sørøst-Asia, Vest-Afrika og Australia.
– Tidewater blir en fullstendig global aktør med en robust flåte i de viktigste områdene, skriver Day.
Analysesjefen fremhever samtidig at Swire Pacific Offshore-flåten er moderne, med en gjennomsnittsalder på rundt ti år.
114 av den samlede flåten er nå forsyningsskip (PSV), 71 er ankerhåndteringsskip (AHTS), 14 er feltstøtteskip (FSV), mens 4 er andre spesialskip, ifølge VesselsValue.
Tidewater har frem til nå hatt en mindre eksponering mot ankerhåndteringsskip, som tauer oljerigger.
Dofs småaksjonærer må klare å lese skriften på veggen
Aksjehopp i år
Tidewater er notert på Wall Street og har en markedsverdi på rundt 870 millioner dollar. Siden årsskiftet er aksjen nær doblet, og siden oppkjøpet ble kjent er den opp rundt 20 prosent.
Kredittanalytiker Hans Lund i skipsmeglerhuset Clarksons Platou pekte tidligere i år på at Tidewater i likhet med store deler av offshorebransjen var gjennom en restrukturering av gjelden tilbake i 2015–2017. Han mener imidlertid at selskapet gjorde en grundigere gjeldsopprydding – slik at det nå «har en balanse som fungerer».
– Under restruktureringen fikk Tidewater gjort om mye av gjelden til egenkapital. Her i Europa derimot så man typisk en «kick the can»-tilnærming med midlertidige rentereduksjoner og utsettelser av gjeldsforfall. Det løste de mest prekære problemene den gang, men man ser at mange selskap som tok den tilnærmingen fortsatt sliter med for mye gjeld i dag.
Krise på krise har rammet offshorebransjen. Rederier med mye gjeld ble først truffet av oljenedturen for åtte år siden, før de på nytt ble hardt rammet under coronaperioden.
Clarksons Platou venter at bedre tider er på vei i offshoremarkedet, hjulpet av høyere oljepris, økte investeringer fra oljeselskaper og at skipene som har blitt lagt i opplag i krisetider er vanskelig å få tilbake i drift.