Hongkong leder an på positive Asia-børser

Det er i hovedsak oppgang på de asiatiske børsene i starten av uken, med Hongkong- og Tokyo-børsen i førersetet.

Illustrasjonsfoto av Hongkong
Publisert:

Slik ser det ut mandag morgen norsk tid:

  • Nikkei 225 i Tokyo stiger 1,57 prosent
  • Shanghai Composite opp 0,35 prosent
  • Hang Seng i Hongkong opp 2,09 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore opp 0,09 prosent
  • ASX 200 i Sydney ned 0,45 prosent

I Hongkong er det tek-selskapene som driver oppgangen, med sektoren opp omkring 3 prosent i tidlig handel. Meituan leder an med en oppgang 8,5 prosent. Selskapet ble ifølge CNBC nylig ilagt en bot for konkurransehemmende virksomhet på rundt 3,4 milliarder yuan, tilsvarende 4,5 milliarder kroner, noe som var betydelig lavere enn ventet. Samtidig stiger Alibaba 8,2 prosent og Tencent er opp 2,4 prosent.

Ny frist for Evergrande

Den forgjeldede kinesiske eiendomsgiganten Evergrande har en ny frist til å betale renter mandag. Selskapet har ikke klart å betale to andre rentebetalinger som forfalt forrige måned, noe som har skapt frykt for ringvirkninger også utenfor den kinesiske økonomien. Selskapets aksjer har vært pauset på Hongkong-børsen siden mandag forrige uke, i påvente av informasjon om en større transaksjon.

I Singapore er det reiseaksjer som leder an, med Singapore Airlines opp 6,8 prosent. Oppgangen kommer ifølge CNBC etter at landet varslet åpning av grensene for fullvaksinerte fra åtte nye land, inkludert fra Danmark. Reisende fra godkjente områder kan komme inn i landet fra 19. oktober.

Seoul-børsen i Sør-Korea holder stengt grunnet offentlig høytid.

Mot nedgang også i USA

Forrige uke endte fredagen med nedgang på Wall Street, etter skuffende jobbtall som også viste at lønningene hadde økt betydelig. Lønnsøkning og høyere energipriser fyrer opp under inflasjonen og kan gi den amerikanske sentralbanken grunn til å stramme inn de pengepolitiske tiltakene raskere enn tidligere planlagt.

Mandag morgen indikerer førhandelen på Wall Street en nedgang også ved inngangen til denne uken. Futures-indeksene er ned mellom 0,1 og 0,4 prosent.

Videre oppgang for oljeprisen

Oljeprisen stiger over 1,2 prosent til 83,56 dollar fatet og både Reuters og Platts beskriver bekymringer i markedet rundt tilbudssiden som en av hovedgrunnene til at oljeprisene fortsetter oppgangen, ifølge TDN.

– Oljeprisene stiger sammen med en bredere oppgang i energisektoren, siden frykt for sterk etterspørsel og for lite tilbud fortsetter å holde et grep om markedet. Saudi Aramco har allerede varslet om at høye gasspriser allerede har bidratt til høyere etterspørsel etter olje til strømgenerering og oppvarming, sier analytikere i ANZ ifølge Platts.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Singapore åpnet grensene denne helgen. Det riktige er at åpningen ble kunngjort denne helgen. Saken ble oppdatert klokken 06.58 11. oktober 2021.

Les også

Wall Street snudde ned

Publisert: