Ny opptur på Wall Street etter sterke kvartalstall

De amerikanske børsene klatret videre fredag. Åtte av ti selskaper har levert sterkere inntjening enn ventet så langt i rapporteringssesongen, ifølge Factset.

 • Lage Bøhren
Publisert:

De amerikanske børsene steg fra start fredag. Slik endte uken for de sentrale indeksene:

 • Dow Jones steg 1,1 prosent
 • S&P 500 endte opp 0,75 prosent
 • Nasdaq Composite klatret 0,5 prosent

I forkant av børsåpning la storbanken Goldman Sachs frem langt sterkere tall enn ventet, i likhet med de øvrige bankene som har levert tall denne uken.

Inntjeningen var særlig imponerende innen virksomhetsområdene investment banking og trading. Goldman-aksjen endte opp fire prosent, og er dermed kun tre prosent unna toppnoteringen fra slutten av august.

– Bankene maler et sterkt og sunt bilde av den amerikanske konsumenten. Wall Street kan ikke bli negative til økonomien etter å ha sett lavere tapsavsetninger, utlånsvekst og en forbruker som er villig til å ta på seg gjeld, sier Edward Moya, senioranalytiker hos Oanda til CNBC.

Aluminiumsgiganten Alcoa føk opp over 15 prosent etter å ha levert et justert kvartalsresultat på 2,05 dollar per aksje, mot en forventning i forkant på 1,80 dollar.

I likhet med konkurrenten Hydro nyter Alcoa godt av et globalt sug etter råvarer som har sendt prisene på aluminium til sitt høyeste nivå på 13 år.

Sterke shopping-tall

Rapporteringssesongen for tredje kvartal ble sparket i gang i midten av uken, og har så langt vært en oppløftende affære.

Av de 41 selskapene på S&P-indeksen som hittil har levert tall for tredje kvartal, har 80 prosent av dem slått estimatene for inntjening per aksje, ifølge FactSet.

Fredag ble det også publisert tall for detaljhandelen i USA, som steg med 0,7 prosent i september. Dette etter en oppjustert vekst på 0,9 prosent måneden før, ifølge tall fra det amerikanske handelsdepartementet.

Holder man bilsalget utenfor, var det en vekst på 0,8 prosent. På forhånd var det ventet et fall på 0,2 prosent for totalt salg, og en oppgang på 0,5 prosent uten bilsalget, ifølge Infront.

Utviklingen i de amerikanske nøkkeltallene følges ekstra nøye før sentralbankens (Fed) neste møte i begynnelsen av november. Hvis gjeninnhentingen i økonomien fortsetter, ventes det at Fed da vil annonsere nedtrapping i støttekjøpene av verdipapirer.

Neste skritt blir rentehevinger, men dette ventes ikke før i siste halvdel av 2022.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Dow Jones
 3. Nasdaq

Flere artikler

 1. Teknologiaksjer ledet an på Wall Street

 2. Oppgang på Wall Street etter sterk start på resultatsesongen

 3. Svak oppgang på Oslo Børs etter mandagens uro

 4. Wall Street snublet etter Fed-referat

 5. Positiv stemning på Wall Street etter sterke resultater