Kronekursen

Budsjettet kan gi milliardkutt i Norges kronekjøp

Flere meglerhus tror høyere oljepris og utfasing av coronatiltak vil gi milliardkutt i de daglige kronekjøpene til Norges Bank. – Det kan gi mindre medvind for kronen, sier DNBs valutaekspert.

NORGES BANK kan trolig mer enn halvere kronekjøpene fra november, etter at statsbudsjettet legger opp til mindre oljepengebruk.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Norges Bank kjøper kroner på vegne av staten, slik at oljeinntekter i utenlandsk valuta kan brukes over statsbudsjettet.

I oktober ligger disse kjøpene på 1,7 milliarder kroner per dag, men Nordea Markets venter solid kutt fra neste måned på bakgrunn av budsjettet for 2022.

Meglerhusets valutaanalytiker Dane Cekov har beregnet at kronekjøpene vil ligge på rundt 650 millioner per dag fra november, eller eventuelt 1,0 milliarder per dag i november og desember og deretter 600 millioner daglig fra januar og utover.

Nordea Markets-økonomen Dane Cekov tror ikke på store endringer i kronekursen som følge av lavere kronekjøp fra Norges Bank.

– Statsbudsjettet viser at statens inntekter vil bli høyere som et resultat av betydelig høyere olje- og gasspriser. Samtidig vil pengebruken bli lavere på grunn av utfasingen av de ekstraordinære og midlertidige coronatiltakene, sier Cekov til E24.

Videre oljeprisoppgang hjelper kronen

Nordea-økonomen tror ikke det vil medføre store endringer i kronekursen.

– I så fall er det snakk om veldig små utslag. Selv om Norges Bank veksler mindre, vil oljeselskapene kjøpe mer kroner for å betale oljeskatten, sier han.

I tillegg er regjeringens kutt i oljepengebruken en følge av at det går bedre i norsk økonomi, noe som er positivt for synet på kronen. Oljeprisoppgang hjelper også på kronekursen.

– Den siste tiden har høyere olje- og gasspriser vært den viktigste driveren for kronekursen. Med en kald vinter foran oss, er det mange utenlandske investorer som ser etter valutaer knyttet til det. Derfor har vi en så sterk krone som nå, sier han.

Kronen ligger tirsdag rundt det sterkeste nivået mot euro siden januar 2020, det vil si før pandemien. En euro koster dermed 9,87 kroner. Samtidig har oljeprisen steget til over 83 dollar per fat, det høyeste på tre år.

Cekov tror det er et begrenset rom for videre kronestyrking på sikt, men utelukker ikke at kronen kan gå noe sterkere den nærmeste tiden hvis oljeprisen stiger. Skulle den komme helt opp i 100 dollar, tror han prisen på en euro kan fallet til 9,60 kroner.

På den annen side kan internasjonal usikkerhet og høyere risiko for en korreksjon (fall) i aksjemarkedene gi en svakere krone.

Les på E24+

Slik kan lommeboken din bli påvirket av at Ap og Sp endrer statsbudsjettet

Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets.

Mer usikkert enn normalt

DNB Markets’ valutaanalytiker Magne Østnor tror kronekjøpene kuttes til 900 millioner per dag i november og desember, og deretter til 500–600 millioner kroner daglig i 2022.

– Men det er mer usikkert enn normalt, sier han.

Østnor viser her blant annet til at budsjettet ser ut til å være laget før oljeselskapenes store skatteinnbetaling i starten av oktober, og at oljeprisanslagene er litt lavere enn vi har sett i det siste. I sum kan det forskyve oljeinntektene litt i tid i forhold til estimatene i budsjettet.

Totalt sett tilsier reduksjonen i oljepengebruken mindre kronekjøp.

– Det kan gi mindre medvind for kronen, men det kan også bli motsatt en periode fremover, for kronen får veldig drahjelp fra oljeprisoppgangen, sier Østnor.

– På sikt tror vi at kronestyrkingen ikke fortsetter, men i det korte bildet kan den gå enda sterkere med olje- og gasspriser på dette nivået.

DNB Markets har en prognose på 10,00 mot euro på tre måneders sikt, men det bunner også i andre forutsetninger.

– Det er en litt ruglete periode vi går inn i. Noen måneder utover tror vi ikke kronen får like stor drahjelp av oljepris og kommende rentehevinger. Mye er allerede priset inn, sier han.

Østnor viser til at kronen er sårbar for stemningen i markedene og at usikkerhet rundt økonomien knyttet til flaskehalser i produksjon og inflasjonsrisiko, kan dempe lysten på kronen blant nervøse investorer.

Les også

Norges Bank holder kronekjøpene uendret på 1,7 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Kronekurs
 3. Norges Bank
 4. Statsbudsjettet 2022
 5. Oljeprisen
 6. Nordea Markets
 7. DNB Markets

Flere artikler

 1. Norges Bank varsler milliardkutt i kronekjøp

 2. Norges Bank dropper kronekjøp i hele desember

 3. Nordea Markets om kronen: Vær forberedt på et ruglete 2022

 4. Norges Bank vil kjøpe 250 millioner kroner per dag i januar

 5. Norges Bank avslutter månedens kronekjøp brått