Asia-børser steg tross nye sanksjoner

Flere børser i Asia følger i Wall Streets fotspor, til tross for at krigen i Ukraina har ført til massive sanksjoner mot Russland.

Et fabrikkområdet utenfor Mariupol, etter at Russland angrep Ukraina torsdag.
Publisert:

Dagen etter den russiske invasjonen, og store utslag i markedene, endte handelsdagen med oppgang for de fleste børsene i Asia og Stillehavsområdet fredag.

Slik endte handelsdagen:

  • Nikkei 225 i Tokyo opp 1,95 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,59 prosent
  • Kospi i Seoul opp 1,06 prosent
  • Shanghai Composite opp 0,63 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore opp 0,53 prosent
  • ASX 200 i Sydney opp 0,10 prosent

Oljeprisen passerte 105 dollar per fat i løpet av torsdagen. Prisoppgangen har siden dempet seg noe, og omtrent klokken 10 koster ett fat nordsjøolje 100,8 dollar.

Les også

Russlands invasjon av Ukraina – kort forklart

– Avhengig av Russland

Russland invaderte Ukraina fra flere sider torsdag morgen, og i løpet av handelsdagen gikk det stort sett nedover for børsene. Bort sett fra i USA hvor en heftig snuoperasjon sørget for at handelsdagen endte i grønt.

Natt til fredag har det blitt meldt om harde kamper flere steder i Ukraina.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier på en pressekonferanse natt til fredag, at EU skal holde Kreml ansvarlig.

– Vi er for avhengige av Russland når det kommer til energi. Vi skal gjøre alt vi kan for å redusere avhengigheten vår av olje, gass og kull fra Russland, sier von der Leyen, ifølge NTB.

Les også

Jotun har satt krisestab: Følger med på egen operasjon i Russland

Blant annet blir det et forbud mot eksport av reservedeler til russiske oljeraffinererier, som skal gjøre det «umulig» å oppgradere dem. Det blir også forbud av salg av fly og utstyr til russiske selskap, og salg av halvledere.

De økonomiske sanksjonene vil innebære at Russland blir avskåret fra finansielle markeder, og sanksjonene vil føre til økt inflasjon i landet, ifølge von der Leyen.

– Vil koste Russland dyrt

Flere land har varslet at de vil komme med sanksjoner mot Russland. President Joe Biden la frem tøffere valutasanksjoner og eksportkontroll torsdag, som vil ramme 1.400 milliarder dollar i russiske eiendeler.

– Dette kommer til å koste Russlands økonomi dyrt, sa Biden torsdag.

Les også

Dette vet vi om sanksjonene mot Russland

Målet med sanksjonene er å svekke Russlands evne til å finansiere krig. Blant de kjente sanksjonene så vil de ramme banker, gassrør, oligarker og internasjonal handel.

Publisert: