– Dette kommer til å ta lengre tid enn mange av dere forventer
Omikron-utviklingen ga bråstopp i vintersalget for Flyr, som satte to fly på bakken ved inngangen til året. Nå avhenger fremtiden av sommersuksess, pandemiutviklingen og drivstoffprisene.
– Dette kommer til å ta lengre tid enn mange av dere forventer, sier Flyr-sjef Tonje Wikstrøm Frislid under selskapets kvartalspresentasjon torsdag.
Nykommeren Flyr har fått en knalltøff debut etter å ha startet opp midt under coronapandemien i fjor.
Torsdag la selskapet frem et underskudd for fjoråret på 437 millioner kroner før skatt, av inntekter på 126 millioner kroner.
Selvsagt inkluderer dette investeringer og oppstartskostnader. Men, det skjuler ikke det faktum at det renner 50–60 millioner kroner ut av kassen hver måned, ser man på fjorårstallene.
Oljeprisutviklingen kan gi kostnadsbombe for luftfarten
– Bråstopp
Flyr var på god kurs på sensommeren i fjor da de første coronalettelsene sørget for et byks i etterspørselen.
Så kom omikron, som parkerte høytidstrafikkmåneden desember.
– Med de nye restriksjonene som kom med omikron, så ble det bråstopp i salget, sier finansdirektør Brede Huser i Flyr under dagens kvartalspresentasjon.
Kabinfaktoren viser tegn til bedring i januar. Men, det var med kun tre fly i drift, mot fem fly i desember.
– Fyllingsgraden og etterspørselen stiger. Vi forventer at den fortsetter å øke fremover, sier Huser.
Dette var også budskapet til Flyrs øverstkommanderende.
– Dette skal være drevet av etterspørselen, men den har ikke vært der denne vinteren, men den øker for hver dag, sier Frislid.
Prøver seg frem
Hun skryter av sterkt motiverte og dyktige ansatte, og av at selskapets IT- og bestillingssystemer er blant de beste i klassen.
Distribusjonskostnadene er samtidig tilnærmet null, og selskapets reiser vil innen utgangen av mars være tilgjengelige via landets reisebyråer.
Da vil også Flyr ha fått på plass et etterlengtet lojalitetsprogram, ifølge toppsjefen.
– Hvordan ser konkurransesituasjonen ut, er det mulig å ta ut høye nok priser, synes du?
– Vi er i en etableringsfase så vi prøver oss litt frem en periode, men lave priser skal vi tilby. Så vil det variere etter hva vi konkurrerer mot, men vi har et produkt som vi tror og ser er attraktivt, sier Frislid til E24.
Hun lar seg heller ikke stresse av at flyene har vært mindre enn halvfulle i snitt.
– Vi er veldig opptatt av at det kommer til å ta tid for oss å bygge oss opp, det tar tid å bygge merkevare, sier Flyr-sjefen.
Knalltøft oppstartsår: Flyr tapte 437 millioner i fjor
Dobler flåten
Flyr har per i dag en flåte på seks Boeing 737–800 NG.
Ytterligere seks fly, av typen Boeing 737 Max 8, med større kapasitet og rekkevidde, leveres med ett fly per måned fremover.
Planen er at samtlige tolv fly skal være i drift innen august.
Torsdag lanserte Flyr nye ruter fra Bergen og Stavanger til populære feriemål som Alicante, Malaga, Nice og Mallorca.
Sommerprogrammet vil ha 44 ruter til 38 destinasjoner i alt, opplyser Flyr torsdag.
E24- portrettet: Hans splitter nye flyselskap er klar for takeoff. Selv liker ikke milliardær Erik G. Braathen å fly
Spår knallsommer
Flyanalytiker og rådgiver Hans Jørgen Elnæs i Winair tror første kvartal vil være krevende, men at sommeren kommer til å overraske positivt for hele bransjen.
– Det vi ser nå er at etterspørselen er på full fart oppover, det gjelder både utenlands og innenlands. Det tror jeg kommer til å fortsette fremover og igjennom sommeren, og at vi kanskje får en av de beste somrene noensinne, sier Elnæs til E24.
Det betyr også at flyselskapene kanskje ta ut noe høyere pris enn det man har forventet, fordi etterspørselen vil være noe større enn kapasiteten flyselskapene kommer med, mener han.
– Derfor tror jeg det er viktig at Flyr får flest mulig av de nye maskinene i drift før den viktige sommersesongen, innen juni, slik at de kan få maksimert inntektene og rutene sine, sier rådgiveren.
– Har du troen?
– Det er en plass til Flyr. Men de må ha en størrelse på det nivået de har skissert nå, minimum 20 fly, slik at de kan ha et dynamisk rutenett der de både kan sette inn og endre ruter, og fly oftere på høytrafikk-tetthetsruter innenlands, i Skandinavia og kanskje noen ruter i Europa, sier Elnæs.
– Flyr mener at vinteren har vært syretesten, og at de har bestått. Er du enig?
– Man kan si at det skal mye til for at det blir verre enn det har vært i fjerde kvartal i fjor og første kvartal i år. Når selskapet kommer igjennom det, så har de lært mye, og etterspørselen vil hjelpe dem og de vil få betydelig økning i inntektene, sier rådgiveren.
Han legger til at Flyr samtidig må maksimere inntjeningen gjennom å få opp gjennomsnittlig billettpris samt øke salg av tilleggstjenester som bagasje, setereservasjon, ombordsalg og så videre.
Jokere
Flyr opplyste torsdag å ville kunne oppnå en kostnad på 0,41–0,43 kroner per tilbudte setekilometer (CASK) når samtlige tolv fly er i drift i 2022, avhengig av rutenettverket.
Under spørsmålsrunden etter kvartalspresentasjonen ble Huser spurt av Flyr-aksjonær Tellef Ormestad om selskapet ville oppnå lønnsomhet i løpet av året.
– Jeg tror 2022 blir avhengig av pandemiutviklingen og fuel-utviklingen (drivstoffprisene, red.anm.), svarer Huser.
Han utdypet også den varslede ambisjonen om å ha en flåte på 12–18 fly ved utgangen av året.
– Sannsynligvis er vi i den lave enden av skalaen, men vi er opportunistiske og vil se hvordan ting utvikler seg, sier Huser.