Kvartalsrapporter

Kraftselskapet Hafslund Eco mer enn doblet fjorårets resultat

De sterke resultatet skyldes i hovedsak høye kraftpriser og god tilgjengelighet fra kraftverkene, skriver selskapet.

Hafslund Eco driver flere vannkraftverk, blant annet Sarpsfossen i Glomma i Sarpsborg.
  • Hanna Ghaderi
  • Bjørn Haugan
Publisert:

Kraftselskapet er heleid av Oslo Kommune, og fikk et resultat etter skatt på 2,5 milliarder kroner i fjor, som er 1,5 milliarder kroner høyere enn i 2020. Det viser det foreløpige årsregnskapet.

Selskapet hadde et resultat før skatt på 7,9 milliarder kroner, mot 1,17 milliarder kroner i 2020.

De sterke resultatet skyldes i hovedsak høye kraftpriser og god tilgjengelighet fra kraftverkene, melder de. Samtidig førte de høye spotprisene og produksjonsvolumet til en skattekostnad på 5,35 milliarder kroner.

– De høye strømprisene vi har hatt denne vinteren er svært negativt for norske forbrukere og for tilliten til kraftsystemet. Strømkrisepakkene fra myndighetene har vært helt nødvendige for å dempe noe på de negative effektene. Som kraftprodusent bidrar Hafslund Eco til det offentlige gjennom skatter og utbytter, og til kraftsystemet ved å balansere høy produksjon med forsyningssikkerhet når etterspørselen er høy, sier konsernsjef Finn Bjørn Ruyter.

Oppnådd kraftpris inkludert salg på fastpris var på 61,8 øre per kilowattime, som er 2,5 prosent lavere enn snitt systempris og 16,7 prosent lavere enn snitt spotpris i Hafslund Ecos produksjonsområder.

Byrådsleder lover lavere strømpris

– Det er nok ikke så mange som vet, men Oslo Kommune er gjennom vårt 100 prosent eierskap i Hafslund Eco, Norges nest største kraftprodusent, bare Statkraft er større. Det skal vi utnytte ved å gi kundene lavere pris, sa byrådsleder Raymond Johansen til VG tidligere i februar.

De planlegger å kutte inntektene de henter ut av kraftselskapet sitt, for å tilby kundene attraktive fastprisavtaler.

– Vi vil tilby privatkunder det samme tilbudet som industrien har, langsiktige og forutsigbare avtaler. Det krever at statlige myndigheter foretar en regelendring som åpner for det, sier byråd for næring og eierskap i Oslo-byrådet, Victoria Marie Evensen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kvartalsrapporter
  2. Hafslund

Flere artikler

  1. Eier Norges nest største kraftselskap: Ap-Raymond lover innbyggerne lavere strømpris

  2. Vedum med nye strømtiltak: Vil gjøre fastpris billigere

  3. Statkraft vil betale over 10 milliarder i utbytte

  4. Oslo sørger for karbonfangst med ramme på over 9 mrd.

  5. Statkraft fikk et resultat etter skatt på minus 1,2 milliarder kroner