Dagen på Wall Street

Tekgiganter senket Wall Street

Den tekttunge Nasdaq 100-indeksen har ikke falt mer siden mai, mens S&P 500-indeksen ikke har stengt lavere på rundt en måned.

 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

Slik ser de viktigste Wall Street-indeksene ut ved stengetid:

 • S&P 500 falt 0,91 prosent
 • Nasdaq falt 0,91 prosent
 • Nasdaq100 falt 1,18 prosent
 • Dow Jones falt 0,48 prosent

Ifølge Reuters skyldes noe av nedgangen høyere renter som følge av gårsdagens uventede oppgang i detaljhandelen, noe som fører til at investorer trekker seg ut av tekaksjer.

Flere av de største tekaksjene falt:

 • Facebook falt 2,24 prosent
 • Apple falt 1,83 prosent
 • Microsoft falt 1,75 prosent
 • Intel falt 1,04 prosent

Et «norsk» tekselskap gjør det imidlertid godt.

Forgerock, som ble gründet i Oslo, stengte opp 46,4 prosent på sin første handelsdag torsdag. Fredag steg aksjen ytterligere 29,18 prosent.

Svak dag historisk sett

Fredag var ifølge CNBC en viktig dag i det amerikanske aksjemarkedet ettersom den siste tredelen av september historisk sett er månedens dårligste periode.

S&P 500-indeksen har ofte nådd toppen nettopp på dagens dato, 17. september, før den faller utover september.

CNBC skrev også at det kunne bli ekstra volatilitet i dagens sluttauksjon fordi det er såkalt «quadruple witching», som innebærer utløp av flere opsjoner mot aksjer og indekser, samt futureskontrakter mot begge to.

– Alle som hedger et eller annet må rullere posisjonene sine. Det kan skape litt ekstra volum i USA, sier hedgefondforvalter Karl Oscar Strøm i Paleo Capital til E24.

Kort tid etter børsåpning viser nøkkeltall at forbrukertilliten i USA stiger, men litt mindre enn ventet. Michigan-indeksen steg til 71 i september, mens det på forhånd var ventet 72.

Fokuset blant investorene retter seg også mot sentralbanken Federal Reserve sitt møte neste uke, hvor det vurderes om flere sterke økonomiske tall denne uken kan føre til at sentralbanken korter ned tidslinjen for reduksjonen av støtte til økonomien.

– Ikke fryktelig lett å trade

– Markedet nå er ikke så bredt. Det er ikke slik at alt stiger eller faller. Det er et «stockpickers market», hvor man må plukke en del enkeltaksjer eller sektorer som ser sterkest ut, sier Strøm i Paleo.

Han mener dagens aksjemarked ligner litt på det vi så i årene etter finanskrisen i 2008, da det hadde vært kraftig stimulans, som deretter måtte nedjusteres igjen.

– Det er ikke et klart «bear market». Det er mer retningsløst på grunn av en pågående konsolidering, der oppgangen må fordøyes. Russell 2000-indeksen i USA, for eksempel, har gått sidelengs i åtte måneder.

«Bear market» refererer til et fallende aksjemarked, mens «bull market» er stigende.

– Det er ikke fryktelig lett å trade, og tallene er ikke så entydig positive. Men enkelte nisjer går veldig bra, og andre faller litt av, sier Strøm.

HEDGER: Forvalter Karl Oscar Strøm har nylig forlatt meglerhuset Pareto for å starte sitt eget hedgefond, Paleo Capital.

Trader halvledere og cybersikkerhet

Strøm mener at visse tekaskjer er blant de mest interessante i dagens marked.

– En sektor jeg kjøper litt til fondet, er halvledere eller «semiconductors». Vi har jo et spennende norsk selskap, Nordic Semiconductors, men jeg handler også litt i utenlandske, sier Strøm.

Mangel på halvledere, som er kritiske komponenter i moderne teknologi, har skapt trøbbel for en rekke bransjer den siste tiden, inkludert bilbransjen.

– Nvidia-aksjen har vært veldig sterk. Taiwan Semiconductor har gått sidelengs ganske lenge, så den er ikke den hotteste, sier Strøm.

– Den jeg følger tettest er kanskje ASML fra Nederland, som lager de avanserte maskinene som trykker microchipper. Det er det største tekselskapet i Europa nå.

– Taiwan er store på halvledere, men fastlands-Kina, EU og USA ønsker alle å lage flere. Da kan man tjene store penger på å selge utstyr, akkurat som under gullrushet.

Ved stengetid på Wall Street er Nvidia ned 1,54 prosent, Taiwan Semiconductor er ned 2,52 prosent og ASML er ned 3,11 prosent.

Les også

Kinas Evergrande-problemer kan påvirke deg – selv uten en kaotisk kollaps

Cybersikkerhet er en annen sektor Strøm følger med på.

– I USA har mange store selskap egne divisjoner innenfor cybersikkerhet, men det finnes også mange små og mellomstore selskaper. Noen jobber i tillegg med en tredje megatrend, «cloud» eller skyløsninger. Selskaper innenfor begge to bare går og går, sier han.

Filosofien til Strøm er å være «lett på tå».

– Sånn som i går, da markedet falt, kjøpte jeg. Det er ikke noe poeng å være likt andre fond. Jeg ønsker derfor at mine store poster skal være i likvide ting, så jeg kan hive meg fort rundt.

Bruker glidende snitt

Strøm er kjent for å bruke en god del teknisk analyse for å velge riktig tidspunkt for kjøp og salg.

– Jeg bruker mye teknisk analyse og glidende snitt, men man må alltid ha en fundamental forståelse av narrativet eller storyen i markedet så man vet hvor folks fokus er.

Glidende snitt er en trendindikator som viser om kursutviklingen over tid er negativ eller positiv, men den kan også brukes til å finne tekniske støtter og motstander i aksjekursen.

– Jeg følger med på dette fordi mange andre gjør det. Det finnes en del store institusjoner som styrer risiko etter 50-, 100- og særlig 200-dagers gliende snitt.

Selv bruker han ofte 50- og 100-dagers glidende snitt som indikator på risiko.

– Hvis du hadde gått ut av posisjoner da S&P 500 falt under 50, kunne du unngått nesten alle de større korreksjonene, inkludert krakket i 1987, sier Strøm.

– Hvis du har masse posisjoner, og ikke vil være med ned i en bølgedal, kan du selge når det faller under snittet. Hvis du vil kjøpe mer, kan du vente til det kommer en liten dip under, og kjøpe når det reverserer opp. Rytmen i markedet går i rykk og napp, litt som bølger inn og ut mot en strand, illustrerer forvalteren.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. S&P 500
 4. Nasdaq
 5. Dow Jones

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Et litt vanskelig aksjeplukkermarked

 2. Databrikker er Taiwans gull

 3. S&P nær «bear market»: – Skal ikke undervurdere et slikt begrep

 4. Betalt innhold

  Tre tradere forteller: Slik jobber de i dagens «drømmemarked»

 5. Betalt innhold

  Investtech-analyse: Tre gode aksjer under nedstengningen