Investorenes aksjekjøp

Vraker veddemål på ras for stort oljefond

Oljeprisfallet i sommer har fått spekulanter til å ta gevinst i veddemål på at det største oljeaksje-fondet på Wall Street skal falle.

Oljeprisen har den siste tiden svingt markant og gitt utslag for aksjene til selskapene i energisektoren.
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Det betydelige oljeprishoppet etter Ukraina-invasjonen i februar og en påfølgende knekk nå den siste tiden, har spekulanter i aksjemarkedet benyttet seg av for å tjene penger på bevegelsene.

Nylig har investorer som over en periode har satset på fall i oljeprisen og energirelaterte aksjer, kuttet posisjonene sine betydelig.

På Wall Street har veddemålene mot det børsnoterte fondet (ETF) i USA med størst beholdning av oljeaksjer, «Energy Select Sector SPDR Fund (XLE)», falt med 14 prosent den siste måneden, ifølge nyhets- og analysebyrået Bloomberg.

Dermed har det blitt tatt short-gevinst (se faktaboks) etter at fondet har falt markant fra juni. Nær all oppgangen i aksjekursen siden krigen startet og oljeprisen bykset, er nå forduftet, ifølge tall fra Infront.

Det børsnoterte fondet har en størrelse på 33 milliarder dollar, eller 327 milliarder kroner.

– Shortselgere i børsnoterte fond trimmer aktivt eksponeringen sin, og potensielt ser de etter en bunn i markedet og dermed fjerner noe av veddemålene på nedside, sier Ihor Dusaniwsky i analysebyrået S3 Partners, til Bloomberg.

Den amerikanske analysesjefen følger markedet for shortsalg tett.

Prisfall

Oljeprisen (brent spot) har siden en årstopp på rundt 129 dollar per fat i mars falt rundt 20 prosent – mye den aller siste tiden.

Ifølge eksperter har dette skjedd som følge av bekymring for global økonomisk nedgang (resesjon) og gjenoppblomstring av coronatilfeller i Kina.

Markedene generelt preges for øyeblikket av usikkerhet rundt fremdriften i verdensøkonomien, med høye energipriser, høy inflasjon og sentralbanker, med amerikanske Fed i spissen, som må stramme inn på pengepolitikken.

– Perfekt eksempel på at folk ikke investerte

Ifølge Bloomberg har investorer samlet trukket ut 1,7 milliarder dollar, eller 17 milliarder kroner, fra energifond siden januar.

Men på grunn av den høye inntjeningen til oljeselskapene og et fortsatt stramt olje- og gassmarked, øynes det nå isteden gode kjøp blant de amerikanske børsnoterte fondene som satser på energiaksjer, skriver analyse- og nyhetsbyrået.

– På 90 dollar per fat tjener energiselskapene store penger og det er umulig å finne en sektor med høyere fri kontantstrøm, sier sjef for Adams Funds, Mark Stoeckle, til Bloomberg.

Han sier følgende om milliarduttakene fra energi-fondene:

– De store uttakene er et perfekt eksempel på at folk ikke investerte, de tradet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Investorenes aksjekjøp
  2. Wall Street
  3. Oljepris

Flere artikler

  1. Satser 14 mrd. på mer knekk for tek-fond

  2. Vedder 104 milliarder mot europeiske aksjer

  3. Stor short-interesse i Aker BP: – En teknikalitet

  4. Storgevinst i PGS: – Shortskvis

  5. Stor spekulasjon på aksjefall for SAS