Årets nest dyreste strøm på Østlandet og Vestlandet

Lite vann i magasinene og energikrise i Europa er ifølge kraftanalytikerne med på å holde strømprisene i Sør-Norge skyhøye selv på sommeren.

Strømprisene i Sør-Norge har nå ligget langt høyere enn vanlig i nærmere ett år.
Publisert:

Saken oppdateres...

Strømprisen blir 2,35 kroner kilowattimen i snitt gjennom onsdag i områdene Sørvest-Norge og Vest-Norge, viser tall fra Nord Pool.

Det er den nest høyeste døgnprisen på Østlandet og Vestlandet i 2022.

I den dyreste timen, mellom klokken 8 og 9, er prisen oppe i 2,73 kroner kilowattimen i de to områdene.

Sørvest-Norge har fremdeles den klart dyreste strømmen.

Døgnprisen der ligger på 2,90 kroner kilowattimen. I den dyreste timen, mellom klokken 22 og klokken 23 i morgen kveld, ligger prisen på hele 4,44 kroner per kilowattime.

Nord- og Midt-Norge har fortsatt mye lavere priser enn ellers i landet, på 17 øre kilowattimen onsdag.

Prisen fra Nord Pool er den rene kraftprisen, og inkluderer ikke avgifter, nettleie og eventuelle påslag fra strømselskapet. Eventuell strømstøtte trekkes samtidig fra på strømregningen.

Tørt i Sør-Norge

Strømprisene i Sør-Norge har nå ligget langt høyere enn vanlig i nærmere ett år.

De høye prisene også nå på sommeren forklares blant annet med at det er lite vann i magasinene i Sør-Norge, ifølge kraftanalytikere.

– Det har vært veldig tørt, spesielt i Sør-Norge, over en lengre periode, sier kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting til VGTV.

Ved utgangen av uke 29, søndag 24. juli, var fyllingsgraden i norske vannmagasiner rundt 65 prosent, mot normalen (mediannivået) for den uken på 73,3 prosent.

Sørvest-Norge hadde den laveste fyllingsgraden i landet på 48,3 prosent. Det er det laveste som er målt i uke 29 de siste 20 årene.

Les også

Historisk forskjell på strømpris i nord og sør: – Det er så ufattelig mye billigere her

Energikrise i Europa

Den andre viktige faktoren som trekkes frem er de høye gassprisene i Europa, som igjen driver kraftprisene opp.

– Det er en energikrise i Europa. Det er lite gass som kommer fra Russland, og det er frykt for at det skal bli enda mindre, sier Rennesund til VGTV.

Kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting

Gassleveransene fra Russland blitt redusert siden krigen i Ukraina og de påfølgende sanksjonene. For en drøy uke siden meldt Gazprom at eksporten gjennom Nord Stream-gassrøret kuttes ytterligere. Russland har i utgangspunktet vært den største gassleverandøren til Europa.

Les også

Gazprom har økt eksporten til Kina

Sør-Norge er koblet mot Europa gjennom flere utenlandsforbindelser, og dermed påvirkes strømprisene av markedet i på kontinentet.

Kraftsituasjonen fremover er veldig uforutsigbar, mener Rennesund.

– Det skal veldig mye til at vi får nok nedbør til å dra prisen ned i Sør-Norge fremover. Vi må belage oss på høye priser gjennom vinteren, men hvor høye er veldig vanskelig å si. Stenger Russland gasskranene til Europa helt så må vi opp på mye høyere nivåer enn det vi ser i dag, sier kraftanalytikeren.

Les også

EU-landene enige om frivillig gasskutt

Publisert:
Gå til e24.no