Argentinsk peso henter seg inn etter krakk

Den argentinske pesoen steg torsdag i verdi etter tre dager med kraftig fall i kjølvannet av president Mauricio Macris politiske nederlag.

PESOFALL: Den argentinske pesoen falt dramatisk i verdi etter primærvalget i Argentina søndag.

Foto: Juan Ignacio Roncoroni EPA
Publisert:

Et uventet stort tap for president Mauricio Macri i et primærvalg i helgen sendte aksjene i fritt fall. Landet ble rammet av et av de verste børskrakkene i verden, og den viktigste indeksen tapte seg 48 prosent mandag.

I aksjemarkedet snudde trenden dagen etter, mens fallet i den argentinske valutaen fortsatte.

Torsdag steg imidlertid pesoen med 4 prosent mot dollar. Det skjedde etter at Macri og hans politiske rival, venstreorienterte Alberto Fernández, manet til ro dagen før.

Etter oppsvinget koster 1 dollar nå 59,72 peso. Til sammenligning kostet dollaren 46,55 peso før helgens primærvalg.

Les også: (+) DNB-forvalter: IMF-motstanden i Latin-Amerika er ofte «mer skuespill enn realiteter»

Økonomisk krise

Søndag fikk Macri bare 32 prosent av stemmene i et nasjonalt primærvalg som ble avholdt i oppkjøringen til presidentvalget i oktober. Fernandez fikk på sin side 47 prosent og er dermed soleklar favoritt.

Les på E24+ (for abonnenter)

Å skatte folk for deres laster er overraskende ineffektivt

Macri har støtte fra finansbransjen og USA, men det er utbredt misnøye i landet på grunn av en dyp økonomisk krise og upopulære krisetiltak innført av Macris regjering. Inflasjonen lå på 22 prosent i første halvår i år, noe som har gjort stor skade på folks kjøpekraft. Fattigdommen rammer nå 32 prosent av befolkningen.

Lokker med skattekutt

Gjennom omfattende sparetiltak sikret Macri i fjor en redningspakke på 56 milliarder dollar fra Det internasjonale pengefondet IMF.

Onsdag opplyste Macri at han hadde møtt Fernandez, og at de to er enige om å samarbeide for å trygge økonomien. Presidenten kunngjorde samtidig lønnsøkninger og skattekutt i et forsøk på å vinne tilbake velgere.

Fernandez forsikret samtidig markedene og velgerne om at de ikke trenger å frykte at Argentina vil misligholde lån dersom han blir president.

Les også

– Den politiske situasjonen er ustabil

Les også

Argentinas president kunngjør nye sparetiltak og mer skatt

Les også

Håper sjokkrente skal redde økonomien: – Kan øke risikoen 

Her kan du lese mer om