Dette skjer denne uken: Resultat- og nøkkeltallrush

Norwegian og Pexip er blant de 45 selskapene på Oslo Børs som legger frem tall denne uken. Samtidig vil Norges Bank trolig legge frem ansettelseskontrakten til påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen og det kommer et skred av nøkkeltall.

«I ILDEN»: Børsraketten Pexip legger frem resultat, det samme gjør flyselskapet Norwegian. Norges Bank vil trolig svare på flere spørsmål rundt ansettelsen av Nicolai Tangen.

Foto: Hanna Hjardar/E24, Ørn E. Borgen / NTB scanpix og Nina Rangøy/NTB Scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Verden står altså ved inngangen av en mangefasettert uke, der virusutbruddet naturlig nok fremdeles vil prege overskriftene.

Både i Europa og Amerika har en rekke land startet en gradvis gjenåpning etter at samfunnet i større eller mindre grad har vært stengt i mer enn to måneder. Gjenåpningen får også følger for det som er en av finansverdenens mer ikoniske steder.

For når Wall Street tirsdag gjenåpner etter langhelgen vil det igjen være aktivitet på handelsgulvet til New York Stock Exchange. Handelsgulvet ble stengt 23. mars i år på grunn av virusutbruddet, som har rammet den amerikanske storbyen hardt.

I tillegg til de amerikanske børsene, holdes også London-børsen stengt mandag på grunn av offentlig høytidsdag.

FYLLES: Den velkjente oksen på Wall Street får denne uken igjen besøk av tradere på vei til jobb på handelsgulvet i New York, etter at gulvet har vært stengt i over to måneder.

TIMOTHY A. CLARY / AFP
Les også

Advokater tror feriepenger kan bety konkursras

Resultatrush

Her hjemme er det mer spenning i luften når en drøss av selskaper etter planen legger frem kvartalsrapporter.

I bunken med 45 børsnoterte selskaper finner vi blant annet nykommeren Pexip, som for knapt to uker siden ble notert til full jubel på Oslo Børs.

Hittil har nykommeren steget mer enn 50 prosent fra noteringskursen, og ble fredag handlet til kurs 96,18 kroner. Det gir videokonferanseselskapet en markedsverdi på hele 9,5 milliarder kroner.

Coronarammede Norwegian skal også i resultatilden denne uken. Selskapet opplevde i slutten av første kvartal at nær sagt all drift måtte stanset. Etterspørselen forsvant over natten samtidig som store deler av verden stoppet opp.

Gjennom de siste månedene har selskapet kjempet mot klokken for å sikre lånegarantien fra staten som kom i havn forrige uke. Det innebærer blant annet at det nå er tilført rundt tre milliarder aksjer i selskapet, som gradvis vil bli åpnet for handel.

Ledighetstall

De siste ukene har det gjentatte ganger kommet krisetall fra både norsk og utenlandsk økonomi. Denne uken er det på ny klart for et skred av tall som trolig blir betydelig svakere enn hva man har vært vant med.

Onsdag kommer arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) fra Statistisk sentralbyrå for mars. Her venter konsensus at ledigheten var på fire prosent i kvartalet.

Trolig blir det enda mer spennende når Nav kommer med sine arbeidsledighetstall for mai fredag. Forrige uke var andelen helt ledige på 7,1 prosent. Andelen har vært nedadgående siden toppen på over ti prosent, og både Nordea Markets og DNB Markets tror nedgangen vil fortsette mot utgangen av måneden.

I tillegg får vi detaljhandelstall onsdag som er ventet å fortsette nedgangen.

Det er også verdt å nevne at den amerikanske sentralbanken onsdag kveld legger frem «Beige Book». Dette er en løypemelding med Federal Reserves vurdering av tilstanden i amerikansk økonomi.

Du finner en oversikt over ukens viktigste nøkkeltall og hendelser i hele verden i bunnen av saken

Les også

E24s redaktør: Når man begynner i ny jobb, slutter man helt i den gamle. Det bør også gjelde Nicolai Tangen

Ansettelsesavtale

Sjeldent har det vært så mye omtale av en ansettelse som den Norges Bank har gjorde da påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen ble ansatt.

For to uker siden ble det kjent at Norges Banks representantskap mener det blant annet er «uheldig» at interessekonflikter mellom Nicolai Tangen og Norges Bank ikke var avklart før ansettelsen.

Denne uken kommer svarene på mange spørsmålene når Tangens ansettelsesavtale trolig blir offentliggjort.

Hovedstyret skal behandle ansettelseskontrakten i forbindelse med sitt ordinære møte førstkommende onsdag. Sentralbanken har tidligere bekreftet at avtalen vil bli offentliggjort, men det er ikke kjent når det skjer.

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ap, SV og Sp: Ser ingen annen løsning enn at Tangen må selge seg ut av AKO Capital

  2. Eksperter mener Tangen kan bli inhabil

  3. Norges Bank legger frem Tangens arbeidsavtale torsdag

  4. Annonsørinnhold

  5. Nicolai Tangen slipper inn som «ekstern gjest» i Norges Bank

  6. Spørsmålene Øystein Olsen må svare på om Tangen-ansettelsen