Obligasjonsinvestor vil ha Dolphin Drilling-oppgjøret i skifteretten

Det kriserammede riggselskapet unngår konkurs ved at bankene rykker inn og tar over verdiene. Obligasjonseieren Forte sier nei til kriseløsningen, og vil heller ha oppgjøret i skifteretten.

TIL SALGS: Långivergruppen vil selge boreskipet Bolette Dolphin til Dolphin Drilling.

Foto: Fred. Olsen Energy
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Slik jeg forstår situasjonen nå, kommer jeg til å stemme nei, sier forvalter Arne Eidshagen til E24.

Fondet han styrer er blant obligasjonseierne i Dolphin Drilling.

I det kriserammede riggselskapet har bankene varslet en løsning der de i praksis tar over det meste av verdiene i selskapet som frem til nå har vært kontrollert av Fred. Olsen-familien.

Det blir dermed kun smuler igjen til eierne.

Riggselskapet har også mer gjeld enn det sikrede banklånet, i form av et obligasjonslån. Dette var ifølge årsrapporten på 1,05 milliarder kroner ved utgangen av 2018, mens banklånet var kommet ned til 635 millioner dollar.

Forte Kreditt, forvaltet av Eidshagen, har en liten andel av obligasjonene. Posten verdsetter fondet selv til 760.000 kroner, langt under det som er pålydende verdi.

Les også: Fred. Olsens Bonheur vil ikke bidra med mer penger i Dolphin Drilling

Vil stemme mot kriseløsningen

Avtalen ble kunngjort fredag kveld av långivergruppen som sitter på det pantsikrede banklånet.

Den legger i første omgang opp til at restruktureringen må godkjennes av alle de sikrede långiverne og minst to tredjedels flertall blant obligasjonseiere og aksjonærer.

Senior porteføljeforvalter Arne Eidshagen i Forte har ansvaret for blant annet fondet Forte Kreditt.

Foto: Forte

Men de skriver også at kreditorgruppen vil gjennomføre restruktureringen med eller uten samtykke fra andre kreditorer og eiere, gjennom en ordnet løsning eller gjennom en konkurs i selskapet.

– De som er sikrede kreditorer kan tiltre pantet. Problemstillingen er om du får en minnelig løsning blant de ulike interessegruppene eller om man må gå gjennom skifteretten. Fra mitt ståsted akkurat nå er jeg tryggere på at mine interesser blir ivaretatt gjennom et oppgjør i skifteretten, sier forvalteren.

Eidshagen har altså landet på at Forte vil stemme mot restruktureringsløsningen. Hva andre obligasjonseiere vil gjøre er ikke kjent ennå.

E24 (+): Et fryktelig år går mot slutten: Disse tapte penger på Fred. Olsen i 2018

Vil ha «upartisk behandling»

I markedet har det vært tilnærmet konkursprising på obligasjonslånet. Da det sist ble omsatt på Oslo Børs i januar var det til en kurs på 15 prosent av pålydende, altså var det da priset til rundt 150 millioner kroner.

Eidshagen erkjenner at fondets investering er liten, og sier at «det blir mer en prinsipiell problemstilling».

– Det er i første rekke fordi jeg da er mer sikker på at verdiene fordeles i henhold til gjeldende rett. Jeg er tryggere på å få en upartisk behandling på den måten, sier han.

Eidshagen sier videre at Forte ikke har vært i noen dialog med selskapet eller den sikrede långivergruppen i forbindelse med kriseløsningen som nå er på bordet, men forteller at det er aktuelt å kontakte tillitsmannsordningen for obligasjonseiernes interesser.

Les også

Kjøper av Fred. Olsen Energy-rigg trakk seg: – Et skjær i sjøen

Rigger i opplagsbøyene

En av de store utfordringene til Dolphin Drilling, som het Fred. Olsen Energy frem til årsskiftet, har vært at det meste av flåten har endt i opplag under oljenedturen

Ved siden av det moderne boreskipet Bolette hadde selskapet en flåte av seks boreenheter, men to av disse skal skrotes, meldte selskapet i rapporten for tredje kvartal i 2018.

Frem til 30. juni i fjor hadde selskapet en midlertidig avtale om stans i avdragsbetalinger med kreditorene, og etter at partene ikke ble enige om en videreføring av denne sluttet selskapet den 3. juli å betjene gjelden sin.

– På et tidspunkt kunne det hende at de fikk rigger på kontrakt, og da kunne de kanskje fått en refinansiering. Noen måtte ha vært villig til å hoste opp egenkapital, og da kunne ting gått noenlunde greit, men nå har det ikke spilt seg ut på den måten, og det er selvfølgelig langt mer uheldig enn hva man så for seg for en stund tilbake, sier Eidshagen.

KOLLAPS: Aksjeverdiene i Dolphin Drilling er utradert de siste årene.

Foto: Infront

Aksjeverdier opp i røyk

For aksjonærene har aksjeverdier for milliarder forduftet de siste årene. Før oljekrisen rammet i 2014 sto kursen i nærmere 300 kroner, mens aksjen onsdag blir handlet for 70 øre.

Markedsverdien har dermed blitt barbert fra nærmere 20 milliarder kroner til dagens knappe 47 millioner kroner.

Les på E24+

Børskommentar: Fred. Olsen Energy er den suverent mest overprisede aksjen på Oslo Børs

Fred. Olsen-familiens investeringsselskap Bonheur er enn så lenge største eier med 52 prosent av aksjene. Selskapet varslet i januar at det ikke var villig til å spytte inn mer penger i Dolphin.

Selskapet er ordknappe om løsningen som nå er på bordet.

– Vi tar dette til etterretning. Ut over det har vi ingen kommentarer nå, skrev finanssjef Øyvind Engesrønning i Bonheur til E24 fredag.

Ordknappe banker

Långivergruppen som tar kontrollen over virksomheten er Danske Bank, DNB, SEB, Swedbank og enkelte fond. Heller ikke bankene har mye å si om situasjonen.

– Dette har vært en lang og krevende prosess, men vi er fornøyd med at vi ser ut til å ha kommet til en løsning. Utover dette har vi ingen andre kommentarer eller opplysninger utover det som fremkommer av selskapets børsmelding, skrev Danske Bank i en e-post fredag, mens de andre bankene ikke ville kommentere restruktureringsløsningen.

Les også

Borr kjøper rigg for én milliard

Les også

Bankene enige om refinansiering i Dolphin Drilling

Les også

Chevron blir «ultragigant» etter milliardoppkjøp

Her kan du lese mer om

 1. Aksjer
 2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Bankene enige om refinansiering i Dolphin Drilling

 2. Dolphin Drilling slår seg selv konkurs

 3. Dolphin Drilling kan gå konkurs tirsdag

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Riggselskap blir reddet fra konkurs og flytter til Stavanger

 6. Risikerer store tap: Dette kan bli konsekvensene hvis Norwegian kollapser