Aksjerekyl og svak krone gir ny rekord: Oljefondet opp 11 prosent i år

Oljefondets verdi har steget med 11 prosent i år til rekordhøye 9.170 milliarder kroner, godt hjulpet av en kraftig rekyl i globale aksjemarkeder og en fortsatt svak krone.

KRAFTIG REKYL: Torsdag morgen var Oljefondet verdt 9.170 milliarder kroner, opp 11 prosent fra nyttår etter en kraftig rekyl i aksjemarkedene samtidig som kronen holder seg svak. Oljefondet har også brukt nedturen til å kjøpe aksjer for 250 milliarder kroner, og dermed økt sin andel av verdens aksjer.

Foto: Skjermdump fra nbim.no
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Den siste tiden har Oljefondets uoffisielle telleverk steget raskere enn normalt.

Etter at fondet i fjor opplevde sin største nedtur noensinne målt i årlig verdifall, og det første verdifallet fondet har hatt siden 2002, har utviklingen i 2019 vært mye bedre.

Torsdag morgen passerte Oljefondet rekordhøye 9.170 milliarder kroner, bare tre uker etter at det for første gang passerte 9.000 milliarder kroner.

Dermed har fondet steget med 900 milliarder kroner eller drøye 11 prosent siden nyttår, da verdien var 8.256 milliarder kroner.

Det har vært kraftig oppgang i aksjemarkedene etter nedturen i høst, og Oljefondet brukte i tillegg de lavere kursene til å kjøpe aksjer for 250 milliarder kroner.

Les mer: Oljefondet utnyttet høstens aksje-nedtur: Kjøpte aksjer for 250 milliarder

Aksjekjøpene under høstens nedtur i markedene gjorde at fondets eierskap i verdens aksjer steg fra 1,38 prosent til 1,43 prosent ved utgangen av 2018.

Milliardposter i teknogigantene

Oljefondet eier milliardposter i rundt tusen globale selskaper, inkludert alt fra olje- og gassprodusenter og storbanker til farmasiselskaper, matvaregiganter og medie- og dataspillselskaper.

Les også: Eier langt mer enn «Game of Thrones»: Her er Oljefondets film- og TV-aksjer

Dette var fondets største aksjeposter ved utgangen av fjoråret:

 • Microsoft: 64,7 milliarder kroner
 • Apple: 62,7 milliarder kroner
 • Alphabet: 57,6 milliarder kroner
 • Amazon.com 54,8 milliarder kroner
 • Nestlé: 53,9 milliarder kroner
 • Royal Dutch Shell: 51,3 milliarder kroner
 • Roche Holding: 39,6 milliarder kroner
 • Novartis: 39,5 milliarder kroner
 • Berkshire Hathaway: 33,4 milliarder kroner
 • Johnson & Johnson: 29,2 milliarder kroner

Advarer mot økte svingninger

Med en økt andel av verdens aksjebeholdning kan fondet nyte enda større fordel av oppturen i markedene i de første månedene av 2019.

Fondets leder Yngve Slyngstad har likevel en advarsel til fondets eiere, som er den norske befolkningen. Siden aksjeandelen i fondet nå har økt til 70 prosent vil verdien kunne variere betydelig over tid, i takt med aksjemarkedene.

– En høyere aksjeandel gir høyere forventet avkastning, men også høyere risiko for fall i fondets verdi, sa Slyngstad på den årlige høringen om Oljefondet i Stortinget torsdag.

Les også

Oljefond-sjef Yngve Slyngstad: – Risikoen i fondet er nå større enn tidligere

Fall kan få følger

Også eksperter har advart mot at store fall i fondets verdi vil kunne få følger. Regjeringens pengebruk skal som hovedregel begrenses til tre prosent av fondets verdi.

Hadde Oljefondets verdi for eksempel falt helt tilbake til nivået i 2013, som var på 3.800 milliarder kroner, ville tre prosent ha utgjort 114 milliarder kroner – mens regjeringens oljepengebruk i 2019 ligger på 231 milliarder kroner.

I årene fra 2013 til 2018 mer enn doblet Oljefondets verdi seg, særlig etter en massiv oppgang på over 1.000 milliarder kroner i hvert av årene 2013, 2014, 2015 og 2016.

– Det er jo veldig sannsynlig at vi før eller senere kommer i en situasjon der Oljefondet faller betydelig og det gjør at vi må stramme inn i finanspolitikken, og det er også sannsynlig at det skjer på et uheldig tidspunkt, sa professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til E24 i november.

Norge har hittil ikke opplevd noen større nedtur i fondets verdi, men statssekretær Cecilie Brein-Karlsen i Finansdepartementet sa i fjor at hun tror at myndighetene er i stand til å håndtere noe slikt.

– Noen er skeptiske til om vi politikere er i stand til å redusere oljepengebruken når det trengs. Til det vil jeg si at norske politikere har klart å motbevise skeptikere før. Det var mange som ikke trodde vi ville klare å spare noe særlig av oljepengene, sa Brein-Karlsen til E24 i november.

Les mer: Eventuell Oljefondet-nedtur kan bli krevende: – Sannsynlig at det skjer på et uheldig tidspunkt

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet

Flere artikler

 1. Oljefondet utnyttet høstens aksje-nedtur: Kjøpte aksjer for 250 milliarder

 2. Oljefondet bikket under 10.000 milliarder kroner

 3. Oljefondet passerer 9.000 milliarder

 4. Oljefondet har is i magen etter virusfrykt: – Vi tar det rolig når det er urolig

 5. Oljefondet kjøpte aksjer under nedturen: – Markedet har vært veldig urolig