Nordea frykter bøter etter hvitvaskingssakene: Setter av 920 millioner

Nordea risikerer å bli bøtelagt i Danmark for mangelfulle rutiner når det gjelder hvitvasking, og setter av 920 millioner kroner knyttet til hvitvaskingssaker.

SETTER AV PENGER: Nordea setter av 920 millioner kroner til saker knyttet til hvitvasking, sier bankens konsernsjef Casper von Koskull. Banken risikerer å bli bøtelagt i Danmark for mangelfulle rutiner knyttet til hvitvasking.

Foto: Lehtikuva Reuters
  • Kjetil Malkenes Hovland
  • Hans Henrik Torgersen
Publisert:

Det kom frem da Nordea la frem tall for første kvartal tirsdag.

– Dette kvartalet har det pågått en intens debatt om ulike saker knyttet til hvitvasking. Dette er et sammensatt og omfattende problem i samfunnet, og vi tar ansvaret vårt på alvor, sier konsernsjef Casper von Koskull i en melding.

– Vi har tidligere uttalt at vi forventer å bli bøtelagt i Danmark på grunn av tidligere mangelfulle rutiner knyttet til hvitvasking, og derfor setter vi av 95 millioner euro til saker knyttet til hvitvasking, sier han.

Beløpet tilsvarer 920 millioner norske kroner.

– Fra 2016 til 2018 har vi investert mer enn 700 millioner euro i å styrke innsatsen vår innenfor risiko og compliance. Vi er overbevist om at kvaliteten på complianceplattformen vår er bedre nå, og at vi er en trygg og pålitelig partner, sier von Koskull.

Les mer: Hvitvaskingsjeger anklager Nordea for hvitvasking: Økokrim bekrefter å ha mottatt anmeldelse

Les også

Hvitvaskingsjeger anklager Nordea for hvitvasking: Økokrim bekrefter å ha mottatt anmeldelse

Svakere tall enn ventet

Nordeas driftsresultat i første kvartal ble svakere enn ventet, på 621 millioner euro, mens omsetningen endte på 2,115 milliarder euro.

På forhånd var det ventet at både omsetningen og resultatet for første kvartal av 2019 kom til å ligge under den samme perioden av 2018, ifølge tall fra Infront som har sammenstilt prognosene til 19 analytikere.

Det var ventet at overskuddet kom til å ende på 730 millioner euro, mens omsetningen var ventet på 2,133 milliarder euro.

I samme periode av 2018 fikk banken et resultat på 966 millioner euro, av en omsetning på 2,378 milliarder euro.

Netto renteinntekter var ventet å ende på 1,122 milliarder euro, sammenlignet med 1,116 milliarder euro i de tre første månedene av 2018.

Tapene på lån var ventet å komme inn på 54,5 millioner euro, opp fra første kvartal i 2018 da tallene endte på 40 millioner euro.

Her kan du lese mer om

  1. Nordea
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Bredt europeisk bankfall senket DNB-aksjen

  2. Banksjefer optimistiske til norsk økonomi: – Grønt lys overalt

  3. Kraftig resultatfall for Nordea: – Ikke tilfredsstillende

  4. Annonsørinnhold

  5. Kobles til hvitvasking av 6,8 milliarder kroner

  6. Nordea flyter på norsk økonomi – tror 2019 blir gullår