Analytikere: Brexit vil skape bank-flukt fra London

Bankene kan forsvinne fra Storbritannia dersom landene trekker seg ut av EU, tror analytikere. Det vil ikke være godt nytt for Europas finanssenter London.

DELT I TO: Den britiske befolkningen er delt omtrent i to på spørsmålet om landet skal forbli i EU, eller ikke. 23. juni går britene til valgurnene.

Foto: Nina Eirin Rangøy NTB scanpix
Publisert:

Om litt over en måned går britene til stemmeurnene for å bestemme om landet fortsatt skal være medlem av EU, eller ikke. Til nå har Storbritannias befolkning vært svært delt, og de siste målingene viser at det ligger an til en knepen seier for nei-siden.

Mange frykter likevel at brexit kan bli en realitet, og Morgan Stanley-sjef James Gorman understreket tirsdag at å forlate EU kan få stygge konsekvenser for Europas finanssenter, London, og landets økonomi generelt.

– Vi tror at å forlate unionen vil være skadelig for Storbritannias økonomi og for London, sa Gorman under en tale ifølge CNBC.

Han understreket at i likhet med andre banker med store kontorer i London må Morgan Stanley også legge planer dersom det skulle bli en brexit, men Gorman understreket at storbanken ikke ville gjennomføre eventuelle planer før avstemmingen var klar.

Forlater landet

Gorman ville ikke si om Morgan Stanley kommer til å være blant bankene som flytter hovedkontorene sine ut av Storbritannia dersom britene går ut av EU.

FRYKTER «BREXIT»: Morgan Stanley-sjef James Gorman er usikker på hva storbanken vil gjøre dersom Storbritannia går ut av EU.

Foto: Richard Drew Ap

Flere analytikere har, ifølge CNBC, sagt at de tror banker med store kontorer i London vil se seg om etter andre alternative byer dersom Storbritannia går ut av EU.

– Vi vil vurdere å flytte noen operasjoner til andre europeiske byer, inkludert handelsdelen av våre operasjoner i Europa, sa administrerende direktør Michael Corbat i Citibank til CNBC i april.

Per i dag er finanssektoren en av de største i Storbritannia, og Englands økonomi er i stor grad bygget opp rundt denne sektoren.

I tillegg risikerer britene høyere priser på importerte varer når de etter brexit står overfor EUs tollbarrierer. Mange frykter at dette kan spre seg over i Storbritannias arbeidsmarked.

– Den britiske arbeidsmarkedsrapporten for mars som legges fram onsdag, kan gi svar på om usikkerheten rundt brexit har begynt å påvirke bedriftenes iver etter å ansette. Vi tror ledigheten holder seg på 5,1 prosent, men risikoen ligger på oppsiden, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordeas morgenrapport.

Les også

Sjefanalytiker: Brexit kan utløse negative renter i Norge

Ikke alene

De siste månedene har flere gjort som Gorman og advart Storbritannia mot konsekvensene av å gå ut av EU. Forrige uke understreket Christine Lagarde, sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF) at hun håper britene blir i EU.

– IMF kan ikke se noe positivt ved en stemme for at Storbritannia skal forlate EU, sier Lagarde ifølge CNBC.

Les også

Trump støtter «Brexit»

Hun forteller samtidig at dersom britene forlater EU, vil det kunne føre til et brått fall i investeringer for landet.

– Det kan føre til en forlenget periode med høynet usikkerhet, sa Lagarde.

Også Storbritannias sentralbanksjef Mark Carney har advart mot å ta steget ut av unionen. Ifølge Bloomberg har dette ført til kraftig kritikk av sentralbanksjefen, og mange mener han driver politisk virksomhet.

Mye svakere pund

Etter å ha vært rekordsterkt i fjor har pundet stupt i verdi det siste året. I løpet av de siste seks månedene har pundet svekket seg 10,31 prosent mot den norske kronen. Pundet koster nå 11,84 norske kroner, for seks måneder siden var prisen 13,20 kroner for et pund.

Usikkerheten rundt brexit er trolig en av driverne til dette fallet, og valutasvekkelsen kan føre til at den britiske konkurranseevnen ikke svekkes like mye om landets eksportvarer møter EUs tollmurer.

I sin morgenrapport skriver Nordea at de tross usikkerheten rundt brexit venter en renteøkning i Storbritannia i desember, eller i februar 2017.

Les også

Sjefanalytiker: Brexit kan utløse negative renter i Norge

Les også

Obama: – Handelsavtale med USA etter Brexit kan ta ti år

Les også

IMF advarer mot Brexit

Her kan du lese mer om