Handelskrig skaper gullår for gull

Gullprisen er på sitt høyeste på seks år. Investorer rusher for å sikre seg det edle metallet. – Gull blir en trygg havn når det stormer, sier seniorøkonom.

PRISEN ØKER: Gullprisen er på det høyeste på over fem år.
Publisert:

Natt til tirsdag ble gull handlet for 1.475 dollar per unse. Det er det høyeste siden april 2013, altså det høyeste på over seks år.

Siden starten av august 2018 har gullprisen steget med over 21 prosent.

Oppgangen kom etter at markedene falt kraftig den siste uken. I Asia falt børsene tirsdag morgen, men både Oslo Børs og USA-børsene opplever en liten opptur igjen utpå ettermiddagen tirsdag.

Handelskrig var en sentral årsak til markedsnedgangen de siste dagene. Særlig mandag var en tung dag, med årets verste dag på Oslo Børs med et fall på 2,27 prosent og årets verste dag for S&P 500-indeksen i USA med et fall på 2,98 prosent.

USA har offisielt satt merkelappen «valutamanipulator» på Kina, hvilket vanskelig kan tolkes som et tegn på at urolighetene nedtrappes.

«Trygg havn»

Seniorøkonom Kjetil Martinsen i Swedbank sier til E24 at gull er kjent som en såkalt motsyklisk råvare. Det vil si at prisen på metallet typisk stiger når verdensøkonomien gjør det svakt, og at verdien av gull typisk går ned dersom verdensøkonomien er ventet å gjøre det sterkere.

Seniorøkonom Kjetil Martinsen i Swedbank

– Gull blir en trygg havn når det stormer. Folk ser på gull som noe som ikke forringes i verdi, så man ser en veldig god motsatt korrelasjon mellom aksjer og prisen på gull. Når amerikanske aksjer faller, pleier gullprisen å stige, sier han.

Det at gullprisen stiger i seg selv kan føre til at flere vender seg over til å handle metallet, ifølge ham.

– Prisstigningen kan i seg selv ha en selvoppfylt profeti. Når investorer ser at gullprisen stiger, så vil man trigges til kjøpe, sier Martinsen.

– Tror du det er en god investering å kjøpe gull?

– Det er veldig vanskelig å komme med eksplisitte investeringsanbefalinger i den perioden vi er nå. Det er ikke økonomien i seg selv som driver prisingen av aksjer, renter, eller valuta, men det er den geopolitiske risikoen. Sånn sett kan man si at det er vanskelig å kjøpe gull.

(Saken fortsetter under grafen)

Rusher til å handle gull

Nå er det flere investorer som rusher til å handle gull. Storbanken Goldman Sachs ble i mars i år for første gang siden finanskrisen «bullish» på det edle metallet.

Les også

Årsverste på Wall Street

– Vårt råvareteam tror at ulikheten mellom gullprisen og markedsratene i USA er kommet for å bli, sa Goldman Sachs-analytiker Eugene King til CNBC.

Ekspertene peker på at gull kan brukes som en sikker eiendel, når man er presset mellom usikre aksjemarkeder og lave bank- og obligasjonsrenter. Derfor er det nå høy etterspørsel etter metallet.

– Hvis du er en global investor og valget ditt er mellom å kjøpe gull i en form, eller kjøpe obligasjoner med negativ rente, da ser gull mye mer spennende ut, sier ETF.com-sjef Dave Nadig til CNBC.

Mandag sank den amerikanske tiårige statsobligasjonen til 1,75 prosent. I Tyskland gikk den 30-årige statsobligasjonen i minus.

Swedbank tror det verste er i vente

Martinsen i Swedbank forteller at spørsmålet om gullprisen vil fortsette å stige stort sett hviler på hvordan den geopolitiske situasjonen utvikler seg.

Les på E24+

Børskommentar: Det er neppe bare handelskrigen som senker børsene

– Man kan stille seg spørsmålet om man tror at det verste er forbi, og det tror ikke vi. Vi tror at veksten i verdensøkonomien skal være lavere fremover, både i USA og i Kina. Det kommer til å prege aksjemarkedet, kredittmarkedet og til syvende og sist gullmarkedet. Sånn sett kan man si at det er en oppsiderisk for gull, sier Martinsen.

Seniorøkonomen peker på at selv om gull brukes i smykker og andre ting, er en stor del av transaksjonsvolumet i spekulasjon. Derfor er det ikke sikkert at metallet er så trygt som det fort kan tenkes, dersom handelskrigen tones ned.

– Dersom det for eksempel kommer en forsonende melding fra Trump, kan det hende at alle plutselig skal selge gull. Da kan det bli få kjøpere, hvilket kan føre til at prisutslagene blir enda større, sier han.

Martinsen trekker også frem statsobligasjoner, kryptovaluta og sveitsiske franc som andre investeringsobjekter i tillegg til gull, som investorer gjerne flokker til i urolige makroøkonomiske tider.

Prisen kan allerede ha fanget opp forventningene

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets har også merket seg at gullprisen har steget den siste tiden.

– Den økte usikkerheten vi har sett den siste tiden henger sammen med økningen i gullprisen. Om det skyldes direkte effekter fra handelskrigen, eller volatiliteten man ser i markedene og sånn sett ønske om beskyttelse er ikke godt å si, men det kan være begge deler. Vedvarende eskalering av handelskrig kan være en støtte for gullprisen, sier Aamdal.

Les også

Magnus Carlsens tek-selskap tapte nesten 10 millioner kroner i fjor

Seniorøkonomen peker imidlertid på at det er mulig at gullprisen allerede kan ha fanget opp forventningene om den videre situasjonen, slik at det er vanskelig å si om den vil stige videre.

– Det er nok en del som har spekulert allerede, og at gullprisen kan dermed ha fanget opp en god del av forventningene. Vi så at prisen steg mye i går, og så var det en liten nedgang i natt som kan ha vært en korrigering, sier Aamdal.

Han mener som Martinsen at det er utviklingen i verdensøkonomien videre som vil bestemme prisutviklingen for gullprisen.

– Vi ser at veksten demper seg litt, og det ser ut til at det kommer til å fortsette. Vi får svakere tall og indekser, både fra Europa, USA og Kina. Spørsmålet er hvor svakt det blir og hvor langvarig det er, sier Aamdal, som forteller at DNB Markets er i ferd med å klargjøre prognosene sine for hva de tror om verdensøkonomien fremover.

Kan handles fysisk og på børs

Dersom du er ute etter å handle gull, er det generelt to måter å gjøre det på. Enten kan man kjøpe gull fysisk og lagre det selv, eller så kan man handle det gjennom børser som verdipapirer.

Les på E24+

Sentralbankers gullrush skaper usikkerhet i markedet

Aamdal forteller at det er fordeler og ulemper ved begge metodene.

– Det enkleste er å kjøpe det som verdipapirer. Kjøper man det fysisk må man ha en ordning for å frakte og lagre, så det er det relativt lite av. Etter finanskrisen, da noen var redde for at hele pengesystemet kunne bryte ned var det en del etterspørsel etter fysisk gull, sier Aamdal.

– Det er klart at kjøper man gull og har det fysisk har man ingen motpartsrisiko. Kjøper man en future på gull er det ikke sikker at de kan levere de som står bak. Man unngår noen typer risiko om man kjøper gull fysisk, samtidig som det er andre ulemper, sier Aamdal.

Les også:


Euroen over 10 kroner etter tydelig kronefall: – Mer og mer vanlig
Kinesiske firma stanser kjøp av landbruksprodukter fra USA
Kinesiske firma stanser kjøp av landbruksprodukter fra USA

Publisert:

Her kan du lese mer om