Finansdepartementet: Norges Bank brøt ikke loven i Tangen-ansettelsen

Det sier departementet til E24.

Påtroppende sjef for Oljefondet, Nicolai Tangen.
Publisert:

Uttalelsen kommer som et svar på et spørsmål fra Sivert Bjørnstad (Frp) i Stortingets finanskomité:

«Er det etter finansdepartementets syn et brudd på sentralbankloven at sentralbanksjefen ikke opplyste departementet om at Tangen skulle fortsette som hovedeier i AKO-systemet om han skulle få jobben som oljefondssjef?»

Svaret fra finansminister Jan Tore Sanner (H) og finansdepartementet er ennå ikke offentlig tilgjengelig, men E24 har fått det tilsendt.

«Departementets vurdering er dermed at Norges Bank i sakens anledning ikke har brutt sentralbankloven», heter det i svaret.

Les også

Brodtkorb møter intern motstand om mulig lovbrudd

– Opp til Norges Bank

Finansdepartementet peker på at hovedstyret i Norges Bank har eneansvaret for ansettelsen, og at loven anviser at departementet kun «bør bli orientert om aktuelle kandidater».

Det vil derfor etter departementets vurdering rettslig sett «være opp til Norges Bank hva den anser som relevant å informere departementet om i tilknytning til de mest aktuelle kandidatene».

Tirsdag gikk jusekspertene Gøril Bjerkan og Hans Petter Graver ut i Aftenposten/E24 og mente at finansminister Sanner har myndighet til å stoppe ansettelsen av Nicolai Tangen som ny oljefondssjef.

Les også

Juseksperter: Slik kan Jan Tore Sanner stoppe Nicolai Tangen-ansettelsen

Les også

Full uenighet mellom Brodtkorb og sentralbanksjefen

Olsen og Brodtkorb uenig

Representantskapets leder Julie Brodtkorb åpnet for at sentralbanksjefen kan ha brutt sentralbankloven i Tangen-prosessen, noe som har skapt reaksjoner.

Mandag ble sentralbanksjef Øystein Olsen og Brodtkorb grillet i finanskomiteen på Stortinget i kjølvannet av ansettelsen.

– Vi konstaterer at det har vært brudd på retningslinjer, regler og lover, sa Brodtkorb under høringen.

Olsen opplyste under høringen om at han ble oppringt av finansminister Sanner dagen før ansettelsen ble gjort. Der skal Sanner ha gitt uttrykk for «bekymring». Olsen bekreftet videre at han ikke informerte Sanner om Tangens eierskap i Ako Capital som Oljefond-sjef.

– Vi ventet altfor lenge før vi førte Tangen opp på den offentlige søkerlisten. Men jeg bestrider brudd på andre lover og regler, sa Olsen i sitt forsvar.

Publisert: