Kvartalsrapporter

Butikkomsetningen til værs for Olav Thon Eiendomsselskap

Da Norge åpnet igjen gikk butikkomsetningen på Thons kjøpesentre til værs. I juli økte den med over 21 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Handelen tok seg raskere opp enn vi hadde turt å håpe på, sier konserndirektør.

Heiko Junge, NTB Scanpix
 • Tyra Kristiansen Stave
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Olav Thons Eiendomsselskap hadde et resultat før skatt på 180 millioner kroner i andre kvartal. Det er ned fra 273 millioner i samme kvartal året før.

Omsetning for kjøpesentrene selskapet eier endte på 12,35 milliarder kroner, mot 12 milliarder kroner i andre kvartal 2019.

Oppgangen kommer etter at kjøpesentrene gradvis ble åpnet i kvartalet, skriver selskapet.

Mat og drikke solgte mest

Utviklingen i løpet av kvartalet viser en tydelig trend. I april var butikkomsetningen 11,6 prosent lavere enn i samme periode 2019, mens den i juni var 15,5 prosent høyere.

For juli, som ikke er tatt med i kvartalstallene, så Olav Thon Eiendomsselskap en butikkomsetningsvekst på hele 21,6 prosent sammenlignet med fjorårsperioden.

– Den fysiske handelen har kommet tilbake, og den tok seg nok litt raskere opp enn vi hadde turt å håpe på, sier finansdirektør Arne B. Sperre.

Olav Thon Eiendomsselskap forvalter totalt 77 kjøpesentre i Skandinavia, inkludert flere av Norges aller største målt etter omsetning. Av dette forvaltes 16 av sentrene for eksisterende eiere.

– De som selger mat og drikke hadde spesielt høye omsetningstall. Det kan blant annet forklares med stengte grenser og færre åpne restauranter. Mot slutten av kvartalet ser vi imidlertid en positiv utvikling for alle aktører, sier konserndirektøren.

– Uvanlig stor usikkerhet

I Sverige gikk det imidlertid i motsatt retning. I andre kvartal hadde kjøpesentrene i landet en butikkomsetning på 806 millioner svenske kroner, mot 928 millioner i samme periode i fjor.

– I Sverige gikk det motsatt. Det kan virke svenskene var mindre interessert i å gå på kjøpesenteret i den perioden. Det er det nok flere grunner til, sier konserndirektøren.

Sperre mener kvartalsrapporten generelt viser at selskapet er godt rustet for eventuelle utfordringer også fremover.

Likevel legger han ikke skjul på at situasjonen byr på usikkerhet, også for dem.

– Det er en uvanlig stor usikkerhet generelt i samfunnet nå. Det er veldig vanskelig å ha noen formening om hvordan ting vil gå fremover, men vi tolker utviklingen hos oss som positiv, sier han.

Jekket ned verdiene med en kvart milliard

Selskapet skriver i rapporten at det fremdeles er usikkerhet rundt verdsettelsen av konsernets investeringseiendommer.

Verdien av investeringseiendommene ble nedjustert med 243 millioner kroner i andre kvartal.

Selskapet jekker ned verdiene på både kjøpesentereiendommene (-199 millioner kroner, eller 0,5 prosent) og næringseiendom (-44 millioner kroner, eller 0,3 prosent).

De samlede verdiendringene, inkludert finansielle instrumenter, endte på minus 328 millioner kroner, mot minus 228 millioner kroner.

Resultat før skatt og verdiendringer ble dermed 510 millioner kroner, så vidt opp fra 509 millioner i samme periode i fjor.

Les kvartalsrapporten her
Les også

Milliardresultat for Olav Thon

Les på E24+

Olav Thon: – Jeg håper denne galskapen snart tar slutt

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Olav Thon
 3. Olav Thon Eiendomsselskap
 4. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Milliardunderskudd for Thon Holding

 2. Olav Thon Eiendomsselskap ga 1,7 prosent leierabatt i fjor

 3. Milliardresultat for Olav Thon

 4. Kraftig fall for Olav Thon Gruppen – resultatnedgang på 4 milliarder

 5. Thons kjøpesentre omsatte for 64,9 milliarder kroner