Kongsberg Gruppen driver ryddejobb i finske Patria

Det er tre år siden Kongsberg Gruppen kjøpte halvparten av det finske forsvarskonsernet Patria, men det norske selskapet er ikke fornøyd med utviklingen i nabolandet.

Konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Geir Håøy, avbildet under kapitalmarkedsdagen i Horten, november 2016
Publisert:

– Jeg skal være forsiktig med å kritisere, men faktum er som det er: Man har ikke landet nok kontrakter, sa konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen til E24 etter at selskapet la frem kvartalstallene i mai.

Han snakket om utviklingen i Patria, det finske forsvarskonsernet som norske Kongsberg Gruppen kjøpte 49,9 prosent av for snaue 2,6 milliarder kroner i 2016.

Ambisjonen var å bygge en nordisk forsvarsallianse bestående av Kongsberg Gruppen, Patria og Nammo.

Det er fortsatt strategien, men utviklingen i Patria har ikke gått som Kongsberg-ledelsen hadde forventet den siste tiden. De har rett og slett ikke klart å selge nok utenfor Finland, mener Kongsberg.

Derfor har det blitt satt i gang en ryddejobb.

Etter at det i januar ble klart at Patria-sjef Olli Isotalo ble byttet ut, ble det forrige uke klart at Patria-styreleder Esa Rautalinko går inn som konsernsjef fra og med 1. juli.

Rautalinko kom inn som styreleder så sent som i november i fjor.

– Vi har byttet ut ganske mange i ledelsen fordi vi ikke har vært fornøyd med den internasjonale tilnærmingen deres. Det har vært litt for navlebeskuende for hva man har i Finland, men det holder ikke, sa Håøy til E24.

Forrige uke uttalte han at den nye sjefen har lang internasjonal erfaring og at han er trygg på Rautalinko skal ta selskapet i riktig retning.

Bistår med salg og markedsføring

Under kvartalspresentasjonen i mai forklarte Geir Håøy at det særlig er landvirksomheten til Patria, som blant annet selger panservogner, der utviklingen er for svak. Dette skal også være hovedårsaken til den fallende omsetningen i Patria-konsernet.

– Vi er ikke fornøyd med ordreinntaket, særlig i landvirksomheten, sa Håøy.

I første kvartal falt omsetningen fra 117 til 105 millioner euro mot året før, og resultat før skatt gikk fra 5,5 millioner euro til minus 1,2 millioner.

I 2018 økte omsetningen fra 467 til 476 millioner euro, med en liten økning i resultatet, men det internasjonale salget (eksporten) falt som andel av inntekten fra 33 til 27 prosent.

Patria produserer pansrede kjøretøy, men er også store på vedlikeholdsvirksomhet – særlig til det finske forsvaret.

Vedlikeholdsvirksomheten for landkjøretøy sier Håøy at leverer som ventet, mens vedlikehold av fly og helikoptre har hatt noen utfordringer med leveranser som han mener vil bli løst innen utgangen av året.

Les også

Kongsberg og Raytheon nærmere milliardkontrakt i Australia

– Gode produkter

Mens Kongsberg Gruppen og den finske staten eier halvparten hver av Patria, eier Patria igjen halvparten av den norske ammunisjon- og rakettmotorprodusenten Nammo sammen med den norske staten.

Da Kongsberg Gruppen kjøpte seg inn i Patria, med finske og norske myndigheters velsignelse, var tanken at man skulle samle krefter til en felles nordisk front ute i det internasjonale forsvarsmarkedet.

Overfor E24 forklarte Geir Håøy at størrelse er viktig når man skal konkurrere internasjonalt i forsvarsindustrien.

– Men vi er ikke fornøyd med jobben som har blitt gjort på de internasjonale programmene på land i Patria, sa Håøy.

– Handler det bare om salg og markedsføring eller at man ikke har riktige produkter?

– Det handler ikke om at man ikke har riktige produkter, tvert imot. Vi har gode produkter og det har vi sett flere ganger, men likevel har de ikke klart å vinne nok frem. Det bekymrer oss, sa Håøy.

Han mener det nok trengs en større forståelse for hvordan de store forsvarsprogrammene internasjonalt fungerer, og hvilke ledere i forsvarsdepartementer og andre organer som faktisk tar de viktige beslutningene som gjør at man kan vinne kontrakter.

Forsvarsindustrien er kjent for å innebære store kontrakter som tar lang tid å sikre seg. Det er ofte kompliserte prosesser der nasjonale sikkerhetshensyn og budsjettprosesser avgjør fremdrift og volum.

– Der har KDA (Kongsberg Defense & Aerospace, journ.anm.) en veldig god historikk. Så det vi gjør nå er å bruke noen av de ressursene vi har i Kongsberg på å støtte og gi råd til programmer i Patria, sa Håøy og legger til:

– Det arbeidet intensiverer vi og vi bistår dem så mye vi kan.

– Dere samarbeider på salg og markedsføring, men er det også muligheter for å utvikle og selge felles produkter?

– Det er noen prosesser som foregår, men det er for tidlig å være konkret på det nå. Det er riktig at vi så på det som en mulighet (da de kjøpte seg opp i Patria, journ.anm.), men det er nok ikke nært forestående, sa Håøy.

– Først og fremst er vi nødt til å få ordren på land-virksomheten, la han til.

Les også

Kongsberg Gruppen nedbemanner etter oppkjøp

Les også

Tror Rolls-Royce Marine går i pluss innen to år

Les også

Kongsberg og Raytheon nærmere milliardkontrakt i Australia

Publisert:

Her kan du lese mer om