Danske Bank kutter BNP-anslagene: Ser tre vekstbremser for verden

– Vi ser at verdensøkonomien har bremset en del opp, sier sjefstrateg, som øyner tre kjepper i BNP-hjulene.

VEKSTBREMS? Danske Bank tror Donald Trumps oppblussede feide med kineserne er dårlig nytt for veksten i verdensøkonomien fremover.

Foto: Alex Brandon AP
 • Anders Nybakken Kvale
 • Karl Wig
Publisert:

Oppblussingen av handelskrigen mellom USA og Kina bidrar til at Danske Bank nedjusterer vekstprognosene for den globale økonomien i en fersk rapport.

Veksten i verdensøkonomien blir på 3,2 prosent i 2019, tror banken nå, etter tidligere å ha forventet en samlet BNP-vekst på 3,6 prosent.

– Får vi rett går det dermed mot det svakeste året siden 2016, skriver banken i rapporten – men påpeker samtidig at 3,2 prosents BNP-vekst er «et godt stykke unna definisjonen på en global resesjon».

Det er særlig forverrede utsikter til europeisk økonomi og fremvoksende markeder som trekker anslagene ned.

Les også

DNB tror ikke lenger på løsning: – Handelskrigen vil trappes opp

Trump-boost avtar

– Vi ser at verdensøkonomien har bremset en del opp, sier sjefstrateg Christian Lie til E24.

Vekstbremsen er trolig en funksjon av tre ting, forklarer han:

 • Negative sentimenteffekter fra handelskrigen
 • En naturlig oppbremsing etter en amerikansk boost fra USA-president Trumps ekspansive finanspolitikk inn mot 2018
 • Følgene av at den amerikanske sentralbanken har hevet styringsrenten

I rapporten fremholder Danske Bank at «verden har blitt et mer usikkert sted» etter oppblussingen av konflikten mellom USA og Kina, og at det vil fortsette å tynge stemningen i næringslivet.

– Vi mener at selve tariffene har hatt begrenset økonomisk effekt, men usikkerheten det har skapt hos den globale næringen har hatt like stor effekt som tariffene i seg selv, sier Lie.

– Når du har såpass stor usikkerhet med tanke på de økonomiske utsiktene velger bedriftene med verdikjeden i USA og/eller Kina å vente med investeringer i for eksempel ny teknologi og maskiner. Når mange nok bedrifter tenker det samme vil det gå utover kapitalinvesteringene, industriproduksjonen og global handel, fortsetter han.

Les også

Superrike i USA tror på resesjon innen to år

Tror det blir verre før det blir bedre

I 2020 spår Danske Bank en global BNP-vekst på 3,4 prosent, ned 0,1 prosent fra tidligere anslag.

Årsaken til at denne nedjusteringen er mindre, er at banken tipper økonomien vil oppleve en moderat bedring på slutten av 2019, ettersom de forutsetter at en handelsavtale mellom USA og Kina da har kommet i i stand.

– Selv om utfallet av og innholdet i en handelsavtale er høyst usikkert, vil en eventuell reduksjon av tariff- og konfliktnivået fjerne mye usikkerhet, står det i rapporten.

Men på kortere sikt ser banken mørkere skyer på himmelen:

– Vi ser høy sannsynlighet for at ting kan bli verre før det blir bedre, da vi tror det må ytterligere svekkelse til i økonomien og i finansmarkedene før partene blir mer imøtekommende mot hverandre, skriver de.

Danske Bank ser femti prosent sannsynlighet for at Trump vil øke omfanget av tariffer til å omfatte all kinesisk import til USA.

– Det er ingen tvil at om dersom vi skulle se at tariffene eskalerer og vi får en maksimal handelskrig som vedvarer inn i 2020, så er risikoen for våre ferske vekstprognoser helt klart mer på nedsiden enn de er på oppsiden, sier Lie.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Danske Bank
 2. Donald Trump

Flere artikler

 1. – Vil holde verdensøkonomien som gissel

 2. Økonomer venter første rentekutt på ti år i USA

 3. Frykter eskalering av handelskrigen

 4. Dette skjer denne uken: Fokus på Kina, oljeinvesteringer og kvartalsrapporter

 5. USA og Kina skal være enige: Trapper ned tollene