Investorprofil spår brems i forbrukslån: – Det er ikke nok idioter

Forbrukslån har vært en gullgruve for investorer, men pilene peker ikke rett opp lenger. Investor Christen Sveaas sitter med milliontap, mens finansmann Jan Petter Sissener har begynt å tvile på forretningsmodellen.

FORBRUKSLÅN-INVESTOR: Jan Petter Sisseners fond Canopus står oppført med 4,5 millioner aksjer i Komplett Bank.
Publisert: Publisert:

Sisseners fond Canopus er niende største eier i Komplett Bank. Han sier likevel at han ikke har tro på forretningsmodellen i forbrukslånsbankene.

– Fordi jeg tror ikke at dette er en varig business-modell. Det er ikke nok idioter som vil låne penger til høy rente, det er ikke en varig modell.

– Men dere har likevel investert?

– Det var en opportunistisk investering, sier Sissener, og viser til at aksjene i Komplett Bank ble kjøpt på det han anser som et lavt nivå – rundt 8,70 kroner per aksje.

Aksjen handles for 11,6 kroner på Oslo Børs fredag, hvilket innebærer en papirgevinst på rundt 13 millioner kroner for Sisseners fond.

Les på E24+

Nå flykter flere forbrukslånsbanker utenlands etter strengere regler

Investorer har tjent store penger på forbrukslånsbankene på Oslo Børs, ikke minst Bank Norwegian. Men lånegaloppen bremser nå kraftig i Norge etter at Finanstilsynet slo ned på bransjen med strengere krav.

I kjølvannet av lånegaloppen ligger også historier om mennesker som havnet i gjeldstrøbbel av ulike årsaker, noe som også har bekymret tilsynet.

E24 har den siste tiden fortalt om Shadi Maleki Ghozlo. Hun ble utsatt for ID-tyveri og svindlet for 1,4 millioner kroner.

Bank Norwegian krevde over 300.000 kroner fra Ghozlo (33), til tross for at en svindler hadde misbrukt identiteten hennes. Drammen tingrett frikjente Ghozlo for erstatningskravet.

Les også

Shadi ble svindlet for millionbeløp og saksøkt av Bank Norwegian – nå er hun frikjent

Sveaas-tap på 50 millioner

Flere nisjebanker har falt tungt i markedet. Instabank-aksjen er ned over 60 prosent de siste to årene, mens kursen i BraBank har falt over 80 prosent, og Easybank er ned nærmere 30 prosent.

Største aksjonær i Instabank er investor Christen Sveaas. Han sitter med et urealisert tap på anslagsvis over 50 millioner kroner etter å ha kjøpt seg opp fra sommeren 2018.

Toppsjef Bengt A. Rem i Kistefos skriver i en e-post at «vi er helt enige om at tapet på 50 millioner kroner er helt forferdelig», men svarer ikke på andre spørsmål om banken og investeringen.

Les på E24+

Nå flykter flere forbrukslånsbanker utenlands etter strengere regler

Investor Christen Sveaas eier 25 prosent av Instabank gjennom sitt selskap Kistefos.

– Risikoen er høyere

Bankanalytiker Odd Weidel i Sparebank 1 Markets følger aksjene i flere forbrukslånsbanker.

Han mener at lønnsomheten er «fortsatt god, og kanskje til dels veldig god» i de to største nisjebankene Bank Norwegian og Komplett Bank.

– Den må være det også fordi kapitalkravene er høye og risikoen er høyere enn i en vanlig bank, sier han, med henvisning til risikoen for utlånstap.

Lavere vekst i forbrukslån gjør det vanskeligere for flere av de mindre nisjebankene å oppnå de samme størrelsen og dermed lønnsomheten som de to større bankene, mener analytikeren.

Les også

Avviser at forbrukslån er pumpet inn i boligmarkedet

Milliardgevinst

Bank Norwegian, som er eid av det børsnoterte Norwegian Finans Holding, var tidlig ute og er i dag den største forbrukslånsbanken.

Banken ble startet opp i 2007 og har tjent godt på det kommersielle samarbeidet med flyselskapet Norwegian.

Aksjekursen er nærmere seksdoblet siden noteringen i 2014. Børsverdien er i dag 17,7 milliarder kroner.

– For oss har det vært en veldig god investering, og Bank Norwegian drives veldig bra, sier Egil Stenshagen til E24.

Milliardærens selskap, Stenshagen Invest, har fått med seg oppturen i forbrukslånsbanken de siste årene, og sitter på en aksjepost som i dag er verdt over 430 millioner kroner.

– Aksjen er fortsatt ikke høyt priset. Fremtiden er det vanskelig å mene for mye om, sier Stenshagen.

Investor Egil Stenshagen har fått med seg oppturen i Bank Norwegian
Les også

Bankene merker effekt av innstramming: – Har utbetalt noen færre lån

Norwegian-grunnleggere Bjørn Kjos og Bjørn Kise og deres familier er også blant aksjonærene som har betydelige papirgevinster i Bank Norwegian.

Aksjene er eid i flere forskjellige selskaper. Den samlede papirgevinsten på disse aksjepostene er på over halvannen milliard kroner, viser beregninger basert på blant annet årsregnskaper og aksjonærregisteret.

I kjølvannet av Bank Norwegian har flere andre aktører fulgt det samme konseptet.

Hagen-gevinst

Stein Erik Hagens nettbutikk Komplett var med å starte Komplett Bank i 2013, etter å ha blitt inspirert av suksessen til Bank Norwegian, ifølge Finansavisen.

Eierandelen på en femtedel av banken ligger i dag i Hagen-familiens selskap Canica Invest.

Stein Erik Hagens Canica Invest er største eier i Komplett Bank.

Gevinsten på aksjene, som for det meste er kjøpt i flere emisjoner siden oppstart, er på rundt 240 millioner kroner, viser beregninger basert på årsregnskap, børsmeldinger og andre dokumenter.

Investorer som kom inn på et senere tidspunkt, har ikke gjort det like bra. Siden Komplett Bank ble notert på Oslo Børs i november 2017 har aksjen falt nær 40 prosent.

Hagens papirgevinst har også blitt halvert, fra over en halv milliard kroner på toppen samme høst.

I en e-post avslår daglig leder Nils Selte i Canica Invest å kommentere spørsmål om investeringen.

Publisert:
Gå til e24.no