Kraftig nedgang i Asia etter flere virus-dødsfall

Dramatikken fortsetter på de asiatiske børsene tirsdag. Kospi-indeksen i Seoul stuper mer enn tre prosent.

SJEKKES: Ved en rekke kontrollposter ved grensen til Hubei-provinsen sjekkes kroppstemperaturen på reisende for å forsøke unngå smittespredning.

THOMAS PETER / X90176
 • Martin Hagh Høgseth
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Fortsatt holder flere av de asiatiske børsene stengt i forbindelse med høytidsdager. Samtidig er stemningen langt fra på topp på børsene som er åpne.

Både i Singapore, Sydney og Sør-Korea faller børsene kraftig etter at de holdt stengt dagen før. Samtidig fortsetter børsfallet på indeksen i Tokyo.

Utviklingen kommer etter at børsene verden over falt kraftig mandag. I USA endte de toneangivende indeksene ned over 1,5 prosent, den verste utviklingen siden starten av oktober.

Slik endte det på de åpne asiatiske børsene:

 • Kospi i Seoul raste 3,09 prosent
 • Singapore-indeksen STI ned 1,81 prosent
 • ASX 200 i Sydney falt 1,35 prosent
 • Nikkei 225 i Tokyo falt 0,55 prosent.

Fortsatt preger coronaviruset markedet. I natt ble det kjent at antallet døde nå er på 106, noe som er 26 flere enn dagen før. Samtidig har over 4.500 mennesker nå blitt smittet.

I tillegg til Kina hvor viruset først ble oppdaget, er det påvist i Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Nepal, Vietnam, Saudi-Arabia, Singapore, USA, Frankrike og Australia, ifølge NTB.

Les også

Les også: Dette skjer hvis coronaviruset blir påvist i Norge

Frykter «enorme» økonomiske konsekvenser

Sent mandag kveld ble det også kjent at en mann i Starnberg-distriktet i Tyskland har fått påvist coronaviruset. Dette er det første tilfellet i landet.

Samtidig strammer viruset allerede grepet om verdensøkonomien. Både i Kina, Japan og Singapore venter man økonomiske konsekvenser.

Markedsanalytiker Margaret Yang i CMC Markets mener påvirkningen kan bli «kolossale» på økonomien i området, skriver Financial Times.

– Kapital forsvinner ut av aksjemarkedene på dette enorme salgsmomentet, sier Yang.

Samtidig trekker hun frem at universitetet i Hongkong har beregnet at titusener allerede kan være smittet uten å ha symptomer.

– Vi står overfor stor usikkerhet når det gjelder antallet bekreftede tilfeller og hvordan denne saken vil utvikle seg i løpet av de neste ukene og til og med månedene, fortsetter Yang, ifølge FT.

Det var anspent stemning på Wall Street mandag kveld, da de amerikanske børsene opplevde det tyngste fallet siden oktober.

SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Mandag kveld innrømmet Verdens helseorganisasjon (WHO) at de har feilinformert om risikoen for smittespredning etter å ha publisert daglige oppdateringer fra 21. januar.

Rettelsen for rapportene fra 23., 24. og 25. januar kommer etter at WHO beskrev faren i Kina og regionen som høy, mens den globale faren ble beskrevet å være moderat. I stedet skulle det informert om at faren er å regne som høy, skriver VG.

Les også

Les også: Coronaviruset strammer grepet om verdensøkonomien – flere land frykter for veksten

Flyaksjer raser

Seniorøkonom David de Garis i National Australia Bank mener at både turismen og reiselivet i både Kina, Australia og øvrige deler av Asia vil bli rammet, ifølge CNBC.

Som i resten av verden var det kraftig nedgang i asiatiske flyselskapers aksjer. I Seoul falt Korean Air Lines 6,69 prosent, samtidig som australske Qantas Airways raste 5,22 prosent.

Også Singapore Airlines og japanske Ana Holdings, som eier Ana Airlines endte kraftig ned.

Wedbush Securities-direktør James Hardiman sa til CNBC i natt at hans bekymring på kort sikt at medieoppslagene vil føre til at folk bestiller færre reiser noe som vil ramme flyselskaper også utenfor Kina.

Les også: Kina-forsker om sykehus-scener: – Potensielt en smittebombe
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Seoul-børsen
 3. Singapore-børsen
 4. Sydney-børsen
 5. Tokyo-børsen
 6. Aksjelive
 7. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Kraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsfeiring

 2. Markant nedgang i Asia: Børsstup i Taiwan

 3. Oslo Børs pustet ut etter mandagens virusfall

 4. Annonsørinnhold

 5. Seoul-børsen falt nær fire prosent – bred nedtur i Asia

 6. Dempet på Asia-børser etter heftig uke