Fondsfinans venter urolige børser i 2020: Best med Trump-seier

Fondsfinans’ forvaltere mener investorene i år må se langt etter fjorårets globale børsavkastning. På Oslo Børs advarer de om sjømatkollaps.

Porteføljeforvalter Arne Simensen i Fondsfinans. Han og resten av Fondsfinans-forvalterne venter en våpenhvile i handelskrigen mellom USA og Kina i 2020.

Marius Lorentzen/E24
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

– En kombinasjon av et høyt priset aksjemarked og en moden makroøkonomisk oppgangsperiode vil kunne skape et volatilt aksjemarked, påpeker forvalterne i Fondsfinans i sine ferske prognoser for 2020.

Det globale aksjemarkedet steg til nye rekordnivåer i fjor.

Utviklingen fortsatte også i år, frem til frykten for konsekvensene av coronaviruset senket børsene.

Himmelferden i fjor skjedde imidlertid uten at selskapenes inntjening steg, en såkalt multippelekspansjon, som Fondsfinans mener kan begrense børsveksten i år. Dette skjer svært sjeldent to år på rad.

Les også

– Må levere på inntjening de neste kvartalene

– Bekymret for gjeldsnivået

Samlet spår de en oppgang i globale aksjer på mellom null og ti prosent. I fjor steg verdensindeksen (MSCI) rundt 30 prosent målt i norske kroner.

– Det er ventet at global økonomisk vekst skal ta seg noe opp i 2020, men vi er blant annet bekymret for gjeldsnivået på verdensbasis, skriver de i en fersk rapport.

Forvalterne peker på at markedet har tilpasset seg en situasjon med svært lavt rentenivå.

– Paradoksalt nok vil det lave rentenivået kunne beskytte betjeningsevnen, men også begrense det pengepolitiske handlingsrommet. At det er svakt, gjør at økonomien er sårbar dersom den blir utsatt for et sjokk.

Samtidig er det sentrale amerikanske aksjemarkedet nå priset 17 prosent over det historiske gjennomsnittet de siste 30 årene.

– Således kan aksjemarkedet i USA virke overpriset. Samtidig kan vi ikke hevde at aksjemarkedet skal falle utelukkende basert på P/E-nivået. Dagens lave rentenivå tilsier også en høyere prising av aksjer enn tidligere.

Les også

Oslo Børs har vanligvis slått globale aksjer: – Jeg tror ikke det vil fortsette

Best med Trump-seier

Fondsfinans-forvalterne venter også at presidentvalget i USA i år vil påvirke Wall Street-utviklingen, der de tror USA-president Donald Trump blir gjenvalgt.

De slår fast at det vil være det beste for aksjemarkedet:

– Fremskriver vi dagens situasjon, mener vi det beste for aksjemarkedet vil være en «status quo». Trump er ansett som svært «aksjevennlig», samtidig som en splittet kongress gir stabilitet.

De mener blant annet at et slikt utfall vil gjør det vanskeligere for demokratene å reversere hele eller deler av Trumps skattereform fra 2017, som da bidro til å sende selskapenes inntjening og aksjemarkedet til værs.

Fondsfinans frykter et scenario der demokratene vinner både presidentembetet og begge kamre i kongressen.

– En slik situasjon vil kunne bremse amerikanske selskapers investeringsvilje, og i verste fall dra landet inn i en resesjon.

Les også

Mener Oslo Børs er mer virusutsatt enn andre børser

Tror på oljeaksjer

For Oslo Børs venter Fondsfinans også en avkastning på mellom null og ti prosent, målt i fondsindeksen (OSEFX), men tror her at risikoen for en nedside er størst.

På den positive siden trekker de frem at Oslo Børs er sterkt påvirket av utviklingen i oljeprisen, med en rekke noterte olje- og oljeserviceselskaper.

Flere av disse olje- og servivceselskapene falt på børs i fjor, som Fondsfinans til dels menes kan forklares med investorenes søkelys på bærekraftige investeringer og fokus på fornybare investeringer fra fond.

Fondsfinans estimerer at oljeprisen vil ligge på mellom 55 og 72 dollar per fat i 2020.

– Da virker flere av selskapene innen oljeproduksjon og oljeservice lavt priset. Vi tror at disse selskapene vil kunne gi en god avkastning i 2020, mener forvalterne.

TROR HAN VINNER: Fondsfinans tror Donald Trump vinner presidentvalget - og at det vil være det beste resultatet sett fra et investor-ståsted.

Evan Vucci / AP
Les også

Tross fornybar-investeringer: Oljeselskapene nyter ikke den grønne børsbølgen

Advarer om laksekollaps

Forvalterne er mer bekymret for en annen stor enkeltsektor på Børsen: Sjømat.

– Den gode lønnsomheten blir angrepet fra flere kanter, fremhever Fondsfinans og trekker frem tre farer:

 • Ny teknologi som landbasert oppdrett kan føre til økt tilbud og lavere laksepriser.
 • En potensiell innføring av en såkalt lakseskatt.
 • Etterforskningen av en rekke av de Oslo Børs-noterte lakseselskapene fra både amerikanske og europeiske myndigheter for ulovlig prissamarbeid.

– Vi tror at en eller flere av disse truslene kommer til å materialisere seg og føre til lavere lønnsomhet i sektoren. Det kan føre til store verdifall for selskaper innen lakseoppdrett, advarer forvalterne.

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street
 2. Oslo Børs
 3. Økonomi
 4. Trump
 5. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Forberedt på at aksjemarkedet kan få en ny nedtur

 2. Oslo Børs har vanligvis slått globale aksjer: – Jeg tror ikke det vil fortsette

 3. Nordea Markets: Investorene frykter Trump-exit

 4. Annonsørinnhold

 5. «Dr. Doom» advarer mot oljesjokk og aksjekrakk

 6. Dyreste nordiske aksjer på 20 år: – Markedet er sårbart