Fiskeoppdretterne

Tydelig fall for lakseaksjer etter Nordea-rapport

Lakseprisfallet har vært kraftigere og mer langvarig enn ventet, ifølge Nordea Markets. Meglerhuset kutter estimater – og laksesektoren på Oslo Børs faller brått.

MØRK BØRSHØST: Siden august er årsavkastningen til sjømatindeksen på Oslo Børs halvert.
 • André Haugen
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Nordea Markets reduserer sine driftsresultatestimater på sjømatselskapene de dekker, og nedgraderer anbefalingene på alle unntatt Bakkafrost, der de beholder en hold-anbefaling.

Det kommer frem i en oppdatering onsdag.

Oppdrettsaksjene på Oslo Børs vender rett ned i tidlig handel på Oslo Børs, og sjømatindeksen faller 2,26 prosent.

Fallet er bredt like etter åpning:

 • Grieg Seafood faller 5,33 prosent
 • Lerøy Seafood er ned 3,71 prosent
 • Salmar ned 4,10 prosent
 • Mowi ned 1,38 prosent
 • Norway Royal Salmon ned 5,79 prosent
 • Austevoll Seafood ned 3,68 prosent

Selv Bakkafrost, som er eneste aksje som ikke får nedgradert anbefaling av Nordea Markets, faller 1,36 prosent. Bare Scottish Salmon Company er i pluss blant sjømataksjene, og inngår heller ikke i meglerhusets dekning.

Les på E24+

Les også på E24+: Dette er Norges «ukjente» laksegiganter

Venter lavere pris

Sjømatindeksen på Oslo Børs har steget over 200 prosent de siste fem årene, og var i fjor også en klar vinner i et ellers tungt børsår.

Frem til utgangen av august var avkastningen til indeksen også rundt 12 prosent. Men i høst har det snudd ned, og så langt i år er avkastningen nå 5,8 prosent.

Nordea Markets viser til at lakseprisen gjennom tredje kvartal har falt til et nivå fra rundt 60 kroner til i overkant av 40 kroner per kilo.

«Prisfallet har vært kraftigere og mer langvarig enn vi hadde forventet, selv om volumene de siste ukene også har vært relativt høye», skriver meglerhuset.

Analytikerne venter at gjennomsnittsprisen vil ende på rundt 57 kroner per kilo i år, som er syv prosent lavere enn ved inngangen av året. Det er til tross for en mer gunstig valutasituasjon enn de har lagt til grunn tidligere.

Bakkafrost er favoritt

Nordea Markets kutter også forventet pris på neste år og året etter til 57 kroner, basert på en forventning om seks prosent vekst i globalt tilbud.

Bakkafrost trekkes frem som en sektorfavoritt, begrunnet med at selskapet har det meste av salget i tredje kvartal enten på fastpriskontrakt eller som storfisk i spotmarkedet. Der har man oppnådd en prispremie på rundt 15 kroner.

Anbefalingen på Austevoll Seafood, Grieg Seafood, Lerøy Seafood, Norway Royal Salmon og Salmones Camanchaca nedgraderes fra kjøp til hold.

Mowi og Salmar-anbefalingen nedgraderes til salg fra hold. Kursmålet på Mowi er 185 kroner, mens Salmar-kursmålet er 380 kroner.

Les også:

Les også

Tung start på høsten for sjømat på Oslo Børs

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeoppdretterne
 2. Nordea Markets
 3. Oslo Børs
 4. Mowi
 5. Sjømatindeksen - OSLSFX
 6. Grieg Seafood
 7. Lerøy Seafood Group

Flere artikler

 1. Pareto nedgraderer laksekjemper

 2. Laksegigantene til himmels og i kjelleren på børs etter kvartalstall

 3. Sparebank 1 Markets med bred kjøpsanbefaling på sjømataksjer

 4. Laksefest på Oslo Børs

 5. Tung start på høsten for sjømat på Oslo Børs