BP-styreleder Helge Lund: – Arbeider med å redusere utslipp

BP-styreleder Helge Lund syns det er bra at investorer blir mer opptatt av bærekraft, og sier at BP jobber med å kutte utslipp.– Vi er jo et bredere selskap enn vi var, sier han.

SNAKKER BÆREKRAFT: Helge Lund (t.h.) er styreleder i BP og Novo Nordisk, og sier at investorer er mer opptatt av bærekraft enn før. Her i samtale med Oxford-professor Colin Mayer på Oljefondets konferanse om bærekraft og selskapers ansvar denne uken.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Onsdag deltok Helge Lund på en konferanse arrangert av Oljefondet, hvor temaet var selskapers samfunnsansvar og bærekraft.

Lund er en av de mest prominente norske næringslivslederne i dette årtusenet, med ti år bak seg som sjef for tidligere Statoil (nå Equinor), og nå i rollen som styreleder for Nordens største selskap Novo Nordisk og samtidig som styreleder i oljegiganten BP.

– Det er klart at de siste årene så har det jo blitt, egentlig i all industri, økt engasjement rundt ESG-spørsmål (bærekraft, journ.anm.), sier Lund til E24.

– Jeg syns det er et veldig bra engasjement, for jeg tror at kapitalmarkedene og business er viktige spillere for å få til løsninger, sier han.

Veldig forskjellige industrier

På konferansen stilte Lund i et panel sammen med Oljefondets bærekraftsdirektør Carine Smith Ihenacho og professor Colin Mayer ved Oxford-universitetet.

– Farmasi og olje er veldig forskjellige industrier, sa Lund til et publikum av blant annet forvaltere, investorer, næringslivsfolk, byråkrater, politikere og akademikere.

Han understreket at det likevel er mange likheter mellom Novo Nordisk og BP, ved at begge investerer i langsiktige prosjekter, enten det er å drive innovasjon innen legemidler, eller å utvikle olje- og gassprosjekter og redusere utslippene.

Etter å ha møtt tusener av mennesker i BP gjennom allmøter og reiser det siste året har Lund registrert at mange av de ansatte ønsker å ha et klart formål som de kan jobbe for, og som er godt forankret i bedriften.

– Jeg mener det er styrets ansvar å definere det, og levere på det på lang sikt, sa Lund.

Motbør for oljebransjen

De siste årene har BP sammen med blant andre norske Equinor, Shell, Exxon og andre oljeselskaper møtt motbør på grunn av store klimautslipp, selv om verden fortsatt etterspør enorme mengder olje og gass.

Oljefondet har så langt beholdt de store internasjonale oljeselskapene i sin portefølje, tross mye diskusjon om bærekraft og lønnsomhet i oljebransjen og den norske statens eksponering til oljeprisen. Fondet skal derimot selge seg ned i noen få oljeselskaper.

Andre investorer har vært hardere i klypen med oljebransjen. Denne uken solgte det danske pensjonsfondet MP Pension seg ut av både Equinor, BP og en håndfull andre oljegiganter, fordi det mente forretningsmodellene deres ikke er i tråd med Parisavtalen om klimakutt fra 2015.

– Etter MPs vurdering viser disse dataene at de ti selskapene ikke er og ikke kan bli kompatible med Parisavtalen innen utgangen av 2020, sa Anders Schelde, investeringssjef i MP Pension, i en melding.

Investerer utenfor olje og gass

Organisasjonen Follow This har kritisert både norske Equinor og BP fordi selskapene ikke har satt seg klimamål som også omfatter utslippene fra bruken av oljen og gassen de produserer (såkalt Scope 3).

Follow This foreslo på årets generalforsamlinger at de to selskapene skulle sette seg slike mål, og fikk en viss støtte blant aksjonærene, men langt fra flertall.

– Hvilket ansvar har BP for sine utslipp?

– Vi arbeider med å redusere egne utslipp fra olje- og gassvirksomheten samtidig som vi nå også investerer betydelig i nye selskaper som er utenfor olje og gass. Så vi er jo et bredere selskap enn vi var for bare noen år siden, sier Lund.

– Men dere vil ikke gå inn i Scope 3-debatten som kom opp på generalforsamlingen?

– Altså, vi er jo først og fremst opptatt av de utslippene som vi kan påvirke selv. Der har vi veldig konkrete mål som vi leverer etter. Det er det som bygger troverdighet over tid, sier Lund.

Forholdet til eierne

Som styreleder i legemiddelselskapet Novo Nordisk og oljeprodusenten BP må Helge Lund forholde seg til urolige globale markeder, med handelskrig som bakteppe, og med usikkerhet om den globale energiomstillingen i kjølvannet av klimaavtalen som ble inngått i Paris i 2015.

Lund sier at den økonomiske situasjonen er litt mer krevende, men vil ikke bruke ordet «bekymret» ennå.

Som styreleder må også Lund forholde seg til krevende eiere som stiller krav til bærekraft.

Blant disse er Oljefondet, som eier BP-aksjer for 25,4 milliarder kroner, eller 2,31 prosent. Fondet eier også 17,2 milliarder kroner eller 1,78 prosent av Novo Nordisk.

– Har du hatt møter med Norges Bank også om denne typen spørsmål?

– Vi har jo møter med alle de store investorene, inkludert Norges Bank, selvfølgelig, som en stor og profesjonell investor, sier Lund.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Helge Lund
 2. Olje og gass
 3. BP

Flere artikler

 1. Klimaoppgjør hos flere oljegiganter: – Et paradigmeskifte

 2. Forfatter og investeringsrådgiver: Tviler på at USAs teknogiganter splittes

 3. BP og Novo Nordisk-topp Helge Lund om global uro: – Litt mer krevende

 4. Betalt innhold

  «Alle oljesjefers skrekk»

 5. Equinor-styret avviser klimaforslag: – Trenger en dytt fra aksjonærene