Oljepengene

Oljefondet har solgt seg kraftig ned i Saudi-Arabia: – Tar det som en seier

Oljefondet har kvittet seg med rundt to tredjedeler av sine investeringer i Saudi-Arabia. – Ser ut til at norske myndigheter har skjønt at Saudi-Arabia er et for problematisk marked å være inne i, sier Ina Tin i Amnesty.

Saudi-Arabias leder Mohammed bin Salman.

Susan Walsh / AP
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oljefondet kvittet seg i fjor med rundt to tredjedeler av de omstridte investeringene sine i Saudi-Arabia, som har fått kritikk av blant andre Amnesty.

– Vi er glade for at OIjefondet har solgt seg kraftig ned i aksjer i Saudi-Arabia. Dette tar vi i Amnesty International som en seier, sier seniorrådgiver Ina Tin.

Fondet satt på aksjer og obligasjoner for ni milliarder kroner i Saudi-Arabia ved utgangen av 2018, men i løpet av 2019 solgte det seg ned til 3,65 milliarder kroner.

Det viser fondets beholdningstall, som ble lagt frem sammen med årsrapporten denne uken. Fondet hadde sin kraftigste oppgang noensinne i fjor, og endte året med en verdi på 10.088 milliarder kroner.

– Det ser ut til at norske myndigheter har skjønt at Saudi-Arabia er et for problematisk marked å være inne i på grunn av systematiske brudd på menneskerettighetene, inkludert mangel på ytringsfrihet. Dette gjør det svært vanskelig å være en ansvarlig eier, sier Tin.

– Ut fra at verdien av investeringene har økt i andre fremvoksende markeder, som Russland og Kina, er det åpenbart at dette handler om Saudi-Arabia spesielt, legger hun til.

Les også

Oljefondet vil eie mer aksjer i USA: – Et godt råd

Kunne ha femdoblet investeringene

Regjeringen ba i 2018 Oljefondet om å vente med å øke de omstridte investeringene i Saudi-Arabia til etter at regjeringen har gått gjennom investeringene i fremvoksende økonomier.

Amnesty mener Saudi-Arabia har et problematisk forhold til menneskerettigheter og kritiserte i fjor regjeringen etter at fondet hadde økt sine plasseringer i landet kraftig i 2018, og sa at investeringene i landet kunne bli doblet.

Fondet kunne ha investert rundt 20 milliarder kroner i Saudi-Arabia hvis landet var med i «veikartet» som fondet følger, den såkalte referanseindeksen. Saudi-Arabia skulle i utgangspunktet bli inkludert i fjor, men regjeringen satte prosessen på pause.

– Betyr kuttet i investeringene i Saudi-Arabia at dere ikke venter at dette markedet vil bli inkludert i referanseindeksen, så dere ikke trenger en så stor eksponering?

– Ja, det er riktig. Vi ville jo, hadde vi fulgt indeksen, hatt en investering som er nærmere 20 milliarder. Vi hadde bygget opp mot halvparten i forkant, som vi ofte gjør, sier Oljefondets leder Yngve Slyngstad til E24.

– Men når det da ser ut som Saudi-Arabia ikke kommer inn i indeksen, så er ikke en så stor investering i et enkeltland utenfor det som er investeringsuniverset som vi blir målt mot, noe som vi ser på som hensiktsmessig, sier Oljefondets leder.

Les også

Oljefondets saudiske aksjemilliarder: Kan bli doblet

Venter på utvalg

Finansdepartementet har ikke tatt noen avgjørelse om rammene for Oljefondets aksjeinvesteringer i fremvoksende økonomier, så inntil videre er det usikkert om fondet vil få kjøpe seg opp i Saudi-Arabia.

– Det tas ikke inn nye markeder i fondets aksjeindeks før det er tatt en beslutning om sammensetningen av denne. Saken vil omtales i meldingen om Statens pensjonsfond som legges frem til våren, skriver statssekretær Kari Olrud Moen (H) i en epost til E24.

Regjeringen har i tillegg satt ned et utvalg ledet av Ola Mestad som skal gjennomgå de etiske retningslinjene for Oljefondet, og som leverer svar innen 15. juni. Dersom regjeringen ønsker å vente på dette utvalget før den bestemmer seg, vil trolig fremtiden for fondets saudiske investeringer først bli avgjort i 2021.

– I mandatet er det blant annet bedt om en vurdering av etiske hensyn knyttet til fondets investeringer i enkeltland med lovgivning og regelverk som bryter med anerkjente internasjonale konvensjoner og standarder, samt hvordan disse kan håndteres, skriver Moen.

– Vi har også bedt om en vurdering av om dagens retningslinjer er egnet ved investeringer i land med svak informasjonstilgang, legger hun til.

Les også

Etikkrådet om Oljefondets saudi-aksjer: – Kan ikke ha noe syn

– Et svært interessant år

Etikkrådet i Oljefondet har tidligere sagt at det er vanskelig å vurdere etikken i saudiske selskaper fordi det er vanskelig å finne informasjon om eventuelle uetisk opptreden i et land hvor det er begrenset tilgang på uavhengige nyheter. Dette kan føre til etisk forskjellsbehandling mellom saudiske og vestlige selskaper, ifølge rådet.

Men regjeringen satte en ytterligere økning i Saudi-Arabia på vent i fjor, og ba Oljefondet vurdere risikoen i fremvoksende markeder, «slik som særskilt politisk risiko og ustabilitet».

I et brev til regjeringen fjor viste Norges Bank til at det er nedsatt et utvalg som skal vurdere de etiske retningslinjene i fondet. Derfor ville ikke banken kommentere spørsmål knyttet til investeringene i Saudi-Arabia.

– I år er et svært interessant år å sende dette signalet fra det norske statlige investeringsfondet, siden 2020 er året hvor Saudi-Arabia har formannskapet i G20, med en tydelig ambisjon om å tiltrekke seg utenlandske investorer, sier Ina Tin i Amnesty.

– Vi håper at andre store investorer plukker opp det samme signalet og ser kritisk på sine investeringer i Saudi-Arabia, sier hun.

Her kan du lese mer om

 1. Oljepengene
 2. Saudi-Arabia
 3. Oljefondet
 4. Amnesty International
 5. Menneskerettigheter
 6. Fremvoksende markeder
 7. Yngve Slyngstad
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Store forventninger til etikk-rapport: – Dette er egentlig historisk

 2. Utvalg vil ikke be Oljefondet vurdere etikk før aksjekjøp: – Ikke ambisiøse nok

 3. Utvalg foreslår flere grep: Slik vil de skjerpe Oljefondets etikk

 4. Annonsørinnhold

 5. SV ønsker regler som luker ut «verstingene» før Oljefondet investerer

 6. Utvalg om Oljefondet: Vil ikke forby cannabis, alkohol og pengespill