Oppkjøp og sammenslåinger

Trøim og Midelfart uenige om salg av forbrukslånsbank

Tor Olav Trøim vil selge for over 400 millioner kroner i Avida, mens Celina Midelfart og andre storeiere ønsker å beholde sine aksjer.

INVESTORPAR: Tor Olav Trøim og Celina Midelfart satset på forbrukslånsbank tilbake i 2015. Nå har de ulike syn på om de skal kvitte seg med aksjene eller ikke.

Frode Hansen/VG
  • Eivind Bøe
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Investorparet Tor Olav Trøim og Celina Midelfart satset tilbake i 2015 på den svenske forbrukslånsbanken Avida som har virksomhet i Norge.

Avida har nå hentet penger fra det amerikanske oppkjøpsfondet Kohlberg Kravis Roberts (KKR), som vil kjøpe hele selskapet. Men storaksjonærene er uenig i om de vil selge. Det fremgår av en melding.

Trøim har gjennom sitt selskap Drew Holdings sagt at han vil selge 12,3 millioner aksjer i Avida for 407 millioner kroner.

Øvrige storaksjonærer er imidlertid enig seg imellom om at de vil avslå budet. Celina Midelfarts investeringsselskap Midelfart Capital og to andre selskaper «vil fortsette å utvikle Avida i årene fremover i tett samarbeid med KKR».

Avviser uenighet

Avida-sjef Tord Topsholm sier til E24 at de er «super-happy» med å få inn en «ekstremt sterk» eier.

Topsholm forteller at to representanter fra KKR kommer inn i Avidas styre i forbindelse med aksjekjøpene.

Trøims forretningspartner, Håkon Reistad Fure, har representert Trøim i styret til Avida, og han blir igjen samtidig som Trøim selger seg ut, ifølge Topsholm. Fure har sitt eget eierskap i Avida, noe som ifølge Topsholm er bakgrunnen for at han blir med videre i styret.

Topsholm sier at partene «ikke er uenig», ettersom det kun gjenstår formaliteter før Trøim nå selger seg ut, mens Midelfart og andre storeiere blir med som langsiktige eiere.

– KKR vil investere så mye de kan i Avida, men i hovedsak vil de være med videre. De er fornøyd med å være minoritetseiere i selskaper, og har gjort mange investeringer på den måten, sier Topsholm.

Vil betale milliardsum

Avida har gjennomført en emisjon rettet mot KKR, der Avida har utstedet 9,1 millioner nye aksjer og sitter igjen med et bruttoproveny på 300 millioner kroner etter emisjonen. Avida vil bruke pengene (nettoprovenyet) til å finansiere videre vekst og til generelle selskapsformål.

KKR sikrer seg 13,2 prosent eierandel gjennom emisjonen. Oppkjøpsfondet har nå intensjoner om å ta over hele selskapet sammen med «FSK Bidco» for 33 kroner per aksje. Det er 22 prosent over Avidas torsdagens sluttkurs, men aksjen var oppe i 46 kroner for to år siden.

Hvis de får kjøpt de 12,3 millioner aksjene som Trøim vil selge vil de ende med en eierandel på 31 prosent.

Gitt en aksjekurs på 33 norske kroner er KKR villig til å bla opp totalt 1,98 milliarder kroner for å sikre seg resten av selskapet, i tillegg til de 300 millionene de skyter inn i emisjonen. Tilbudet priser hele Avida til 2,28 milliarder kroner.

Dette er før man regner med den potensielle reparasjonsemisjonen på opp til 100 millioner kroner som Avida har anledning til å gjennomføre.

Økte inntekter og resultat

– Jeg ønsker KKR velkommen som ny eier og er stolt over at en global spiller har valgt Avida som plattform for det nordiske nisjebankmarkedet. Med sin brede og dype kjennskap og sitt internasjonale nettverk, vil KKR gjøre det mulig å bidra positivt til videreføring av veksten, sier Topsholm i meldingen.

Avida er notert på NOTC, som er et handelssystem for unoterte aksjer.

Selskapet la torsdag frem resultater for fjorårets fjerde kvartal som viste vekst på topp- og bunnlinjen. Netto renteinntekter landet på 156,3 millioner svenske kroner i kvartalet, en oppgang fra 114,1 millioner på samme tid året før. Resultatet etter skatt steg til 33,9 fra 13,1 millioner svenske kroner.

Les meldingen fra selskapet her
Les også

Trøim og Midelfart satser på bank

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oppkjøp og sammenslåinger
  2. Aksjelive
  3. Forbrukslån

Flere artikler

  1. Oppkjøpsfondet EQT inn i Storebrand: – Ønsker å være en aktiv eier

  2. MyBank henter friske penger og får ny styreleder

  3. Bank Norwegian-analytikere delt om mulig budkamp

  4. EQT-eide Recover Nordic kjøper TT Teknikk

  5. EQT byr på Torghatten: Kraftig kursoppgang før budet ble kjent