Telenors kvartalsrapport

Telenor-selskap legger 1,1 milliard på bordet i skattekrangel

Telenor og deres Grameenphone har vært i en årelang krangel om skatter og avgifter med myndighetene i Bangladesh. Nå har selskapet besluttet å legge 1,1 milliard på bordet i påvente av en endelig rettslig avklaring.

Konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted i Telenor, arkivbilde.

Helge Mikalsen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Telenors hodepine i Bangladesh går ikke over med det første. Telenor får hverken ut utbytter fra landet og nå blar de opp et milliardbeløp i den årelange skattekrangelen.

I en børsmelding fredag ettermiddag varsler Telenor at Grameenphone samme dag har besluttet å betale inn 10 milliarder taka, om lag 1,1 milliard kroner, i depositum til telemyndighetene i Bangladesh.

Depositumet vil bli utbetalt 23. februar og relaterer seg til den pågående skatte- og avgiftskrangelen Telenor-konsernet har med myndighetene i landet.

Per utgangen av 2019 hadde myndighetene krav på totalt 13,3 milliarder kroner mot Telenor-konsernet, ifølge selskapets regnskaper.

Telenor opplyser ikke noe mer om selskapet regner med ytterligere utbetalinger i saken eller ikke. Telekonsernet har hele tiden avvist anklagene og milliardkravene som myndighetene har kommet med.

Utbetalingen er den foreløpig siste utviklingen i en årelang konflikt, som eskalerte i 2019. Sentralbanken i landet har også engasjert seg og har inntil videre lagt ned forbud mot videre utbytteutbetalinger til Telenor.

Årsaken er at sentralbanken har bedt Grameenphone sikre at de har nok «likvide midler» for å kunne gjøre opp potensielle krav i saken, kommer det frem i Telenors regnskap.

Det betyr at Telenor inntil videre ikke kan hente hjem overskudd fra landet og at milliardutbytte som Grameenphone varslet i januar i år trolig ikke kan sendes til Telenor på Fornebu med det første.

Les også

Telenor bytter toppsjefer i Thailand, Myanmar og Bangladesh

En serie milliardkrav

Telenor eier 55,8 prosent av Grameenphone, og både de og konkurrenten Robi er under myndighetens søkelys.

Det hele startet med at telemyndighetene i Bangladesh (Bangladesh Telecommunication Regulatory Commission – BTRC) begynte en revisjon av mobilselskapenes virksomhet helt tilbake til 1997 og frem til 2014.

Myndighetene mener mobilselskapene, inkludert Grameenphone, har betalt for lite skatter og avgifter i perioden.

BTRC har etter revisjonen begynte kommet med en rekke store økonomiske krav mot Telenor-konsernet i tillegg til andre «regulatoriske begrensninger» som Telenor i sin kvartalsrapport beskriver som tiltak som «har betydelig potensiell påvirkning på Grameenphones virksomhet».

I april mottok Grameenphone et krav på tilsvarende 8,9 milliarder kroner, hvorav 6,5 milliarder utgjorde forsinkelsesrenter på kravet på 2,4 milliarder.

I tillegg til dette sendte BTRC et krav på ytterligere 4,4 milliarder kroner på det Telenor mener er en avsluttet sak og saker som er under rettslig behandling.

Etter å ha forsøkt å finne en løsning med BTRC gikk Grameenphone til sak mot telemyndighetene i juni.

I november ble det kjent at Grameenphone var dømt til å betale rundt 2,2 milliarder kroner til telemyndighetene. Grameenphone ba da Høyesterett i Bangladesh om å få sette inn et depositum på 25 prosent (tilsvarende 600 millioner kroner) fordelt over en 12-måneders periode – uten at Grameenphone ville erkjenne skyld i saken.

Selve hovedsaken skal opp i en lavere domstol 3. mars, ifølge Telenor.

Les også

Telenor får milliardutbytte fra Bangladesh-datter

Krangler også om sim-kort

I en separat sak har skattemyndighetene i Bangladesh kommet med tre varsler til Grameenphone der de krever et beløp tilsvarende 1,5 milliarder kroner før påløpte renter for det de mener er ubetalt sim-kortavgift.

Kravet gjelder for perioden 2007 til 2015. Grameenphone har vært uenig i kravet, men fikk ikke fullt medhold i klagedomstolen for merverdiavgiftssaker i juni 2019.

Domstolen dømte mot Grameenphone i én av de tre aktuelle periodene og opprettholdt et krav på 400 millioner kroner, pluss renter.

Grameenphone venter nå en endelig avklaring i rettsvesenet på saken.

Les også

Telenor-selskap blar opp for nok en mobillisens i Thailand

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenors kvartalsrapport
 2. Telekom
 3. Telenor
 4. Bangladesh
 5. Grameenphone

Flere artikler

 1. Telenor legger nytt milliardbeløp på bordet i skattekrangelen i Bangladesh

 2. Varsler utbyttedryss på 12,4 milliarder

 3. Telenor rammet av store kundetap i Asia: Men Myanmar vokser fortsatt

 4. Telenor får milliardutbytte fra Bangladesh-datter

 5. Telenor jekker opp egne prognoser: Tror driftsresultatet vil vokse i 2020 likevel