Analytiker venter mer corona-uro i oljemarkedet: – Stort sjokk

Pareto barberer forventningene til oljeetterspørselen og spår null vekst i første kvartal.

BARBERER ESTIMAT: Oljeanalytiker Nadia Wiggen i Pareto Securities. Meglerhuset gjør nå endringer i sine estimater for oljemarkedet.

Stian Lysberg Solum
  • Eirik Billingsø Elvevold
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

– Coronaviruset er ekstremt viktig. Det er et stort sjokk for første kvartal, sier oljeanalytiker Nadia Wiggen i Pareto Securities.

Meglerhusets oljeeksperter har nå redusert sine prognoser på veksten i oljeetterspørselen for årets første halvår, ettersom viruset blant annet drar ned behovet for drivstoff til fly og offentlig transport kraftig.

Les også

Analysebyrå: – Den globale etterspørselsveksten fordufter

– Stenges bokstavelig talt ned

Samlet jekker Pareto ned forventningene til etterspørselen etter olje og andre væsker i første kvartal med 1,2 millioner fat per dag, som barberer all årlig vekst. For råolje barberes også estimatet for etterspørsel i første kvartal fra 1,6 millioner fat per til til null.

– Kina stenges bokstavelig talt ned. Det hjelper heller ikke at kinesisk produksjon har vært nede, på grunn av det forlengelsen av nyttårsferien, som også påvirker andre asiatiske land som Sør-Korea, forklarer Wiggen.

Hun tror riktignok at situasjonen bedrer seg dersom coronauroen avtar.

– Når folk begynner å bli fritatt fra karantene og oppføre seg normalt igjen så tror jeg oljeetterspørselen virkelig vil hente seg inn. Som etter sars-viruset så vil det komme tilbake sterkt og fortsette høyere, sier Wiggen.

Oljeanalytikeren mener det i lys av usikkerheten nå er umulig å estimere etterspørselen for andre halvår.

– Mye motstridende informasjon

En rekke andre byråer har spådd svakere etterspørsel enn tidligere ventet for året, men anslagene spriker.

Sist ut er IEA som venter at etterspørselen vil falle med 435.000 fat per dag på årsbasis i første kvartal 2020, den første kvartalsvise nedgangen på over ti år, ifølge det internasjonale energibyråets seneste månedsrapport, skriver Infront TDN Direkt.

IEA har nedjustert sitt vekstanslag for 2020 med 365.000 per dag til 825.000 fat per dag, som er den laveste veksten siden 2011.

Vekstanslaget i 2019 er kuttet med 80.000 fat per dag til 885.000 fat per dag som følge av lavere forbruk i OECD-landene.

– Med så mye motstridende informasjon så tror jeg markedet venter på at støver legger seg. Vi må finne ut av de sanne konsekvensene av viruset, sier Wiggen.

Spekulanter strømmer til

Oljeprisen (brent spot) har siden årsskiftet rast rundt 20 prosent til 55 dollar fatet torsdag, men har på det meste vært nede i rundt 53 dollar fatet.

Wiggen forteller om høy aktivitet hos spekulanter i det finansielle markedet, altså papirmarkedet, i kjølvannet av virusuroen.

Spesielt de som vedder på prisfall har strømmet til, påpeker hun.

– Jeg tror de som har solgt olje short vil bli nervøse og starte å avslutte shortposisjonene hvis og når oljeprishoppet tiltar mer.

Antallet shortveddemål i WTI-olje steg sist uke 45 prosent til 137 millioner fat, ifølge Pareto.

Samtidig har det vært en del «bunnfiske» fra kjøpere på de lave nivåene.

– Vil fortsette å være urolig

Torsdag ble det kjent at tallet på antallet døde og nye smittede i Kina fra coronaviruset har økt kraftig etter at myndighetene endret måten de diagnostiserer smittede.

– Det vil mest sannsynlig svekke prisene igjen da det minner markedet på at virusutbruddet kan bli verre før det blir bedre, selv om de høyere smittetallene kommer på grunn av en bredere testing, sier oljeanalytiker Wiggen.

Hun er ikke i tvil:

– Markedet vil fortsette å være urolig, sier hun og påpeker at det betyr at det er rom for flere shortere til å ta spekulative posisjoner på prisfall.

Oljekartellet Opec og samarbeidspartnere som Russland (Opec+) hadde et teknisk møte tidligere i februar der det anbefalte å kutte oljeproduksjonen med ytterligere 0,6 millioner fat per dag.

Russland skal imidlertid være skeptisk til å gjennomføre dette.

– Ja, markedet håper på dypere kutt fra Opec+, men jo lenger kartellet venter med å handle, desto dypere må kuttene være for å få oljemarkedet i balanse, sier oljeanalytikeren.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Shipping i karantene: Dette er oppskriften på comebacket

  2. Oljeekspert om priskrigen: – Kan se et nærmest ubegrenset fall

  3. Paretos oljeanalytiker tror sommeren kan bli «ekstrem»

  4. Historisk kuttavtale fortsatt i spill: – Markedet forventet ikke at det skulle bli så vanskelig

  5. Børsraset fortsetter: USA-indeks ned over seks prosent på to dager