Nye miljøkrav til skipsfarten

Kongsberg Maritime tildelt cruisekontrakt på 300 mill.

Illustrasjonsbilde av cruiseskipene fra West Sea Shipyard som Kongsberg Gruppen skal levere utstyr til

Kongsberg Gruppen / West Sea
 • Eivind Bøe
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Kongsberg Gruppens datterselskap Kongsberg Maritime er tildelt en kontrakt på rundt 300 millioner kroner for å utstyre tre nye ekspedisjonscruiseskip, fremgår det av en børsmelding.

Kontrakten er signert med verftet WestSea i Portugal, der skipene blir bygget for levering til det portugisiske cruiseselskapet Mystic Cruise. Leveransene skal skje i 2020 og 2021.

Kontrakten inkluderer også en opsjon på et fjerde skip.

Kongsberg Maritime overtok i fjor Rolls-Royce Commercial Marine og leverer i dag et bredt spekter av utstyr og tjenester til shipping, offshore og oljesektoren.

– Kontrakten er en bekreftelse på Kongsberg Maritime sin posisjon innenfor ekspedisjons cruisemarked, som er et marked i rask vekst. Det er en glede å samarbeide med ledende aktører som WestSea Viana og Mystic Cruises, for å utruste disse innovative cruiseskipene, sier Egil Haugsdal, administrerende direktør i Kongsberg Maritime, i meldingen.

Les meldingen fra selskapet her
Les også

Kongsberg Gruppen vil sende 2,75 mrd. til aksjonærene

Kan ankre opp uten anker

Cruiseskipene som bygger er 126 meter lange og veier 9.300 tonn hver. De har plass til 200 passasjerer hver og skal operere i polare strøk, ifølge børsmeldingen.

Kongsberg Maritime skal levere hovedmotorer, hjelpemotorer, ror, styremaskiner, sidepropeller, fremdriftsanlegg, elektrosystemer, automasjons- og kontrollsystemer.

Skipene skal utstyres med et hybrid fremdriftssystem som kutter drivstofforbruket og et dynamisk posisjoneringssystem. Det gjør det mulig å «låse» skipet til en gitt posisjon og dermed kunne ankre opp uten å kaste et fysisk anker.

Det første skipet i serien «World Explorer» kom i drift i 2019. Flåten skal etter planen øke til totalt syv identiske fartøy, noe som kan åpne for flere fremtidige kontrakter for norske Kongsberg Maritime.

– Ordrene gjenspeiler det utmerkede arbeidet som ble utført på de tre foregående skipene. Etter den nye kontraktsinngåelsen med Mystic Cruises, ser vi igjen frem til å lykkes i vårt arbeid gjennom et tett samarbeid med Kongsberg Maritime, sier Vitor Figueiredo, styremedlem i West Sea Shipyard, i børsmeldingen.

Les også

Kongsberg Gruppen selger Hydroid for 3,2 mrd.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nye miljøkrav til skipsfarten
 2. Kongsberg Maritime
 3. Kongsberg Gruppen
 4. Kongsberg

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kongsberg Maritime sikrer kontrakt verdt 300 millioner

 2. Kongsberg Gruppen selger Hydroid for 3,2 mrd.

 3. Kongsberg Maritime vant stor kontrakt innen amerikansk havvind

 4. Milliardrekord for Kongsberg Gruppen: Skipsredere avgjør om 30-milliardersmålet nås

 5. Kongsberg Gruppen sikrer ny britisk leveranse: Skal levere våpenstasjoner for milliardbeløp