Nytt fra børsselskapene

Elkem sluker kinesisk silikonprodusent i milliardhandel

Industrikjempen kjøper Polysil, som tjener pengene sine på silikonprodukter i Sør-Kina. Partene har blitt enige om en selskapsverdi på opptil 1,2 milliarder kroner.

JEFF GENTNER / AP
 • André Haugen
Publisert:,

Elkem har inngått en avtale om å kjøpe alle aksjene i Polysil, en kinesisk produsent av silikonprodukter.

Det skriver selskapet i en børsmelding mandag morgen.

Selskapene har blitt enige om en selskapsverdi for Polysil på opptil 941 millioner yuan, tilsvarende 1,18 milliarder kroner etter dagens kurs. Beløpet er inkludert potensielle bonuser.

771 mill. i årlige inntekter

Polysil er et privateid selskap med over 350 ansatte i Zhongshan i provinsen Guangdong i Kina. Ifølge Elkem har det kinesiske selskapet ledende teknologiposisjoner innen produksjon og utvikling av blant annet varmebehandlet gummi og flytende silikongummi.

Polysil har to produksjonfabrikker og et forskning- og utviklingssenter med over 50 ingeniører.

Les på E24+

Les mer: (+) Dette skjer med «Kina-aksjen» Elkem i handelskrigen

I år er selskapet ventet å dra inn 612 millioner yuan (771 millioner kroner) i driftsinntekter og få et brutto driftsresultat (ebitda) på 110 millioner yuan (138,6 millioner kroner).

Venter bedre marginer

– I Kina har vi en ganske stor andel produkter og omsetning som er utsatt for markedsvisninger, og ved å vokse innen spesialiserte produkter, vil vi kunne oppnå høyere og mer stabile marginer, sier finansdirektør Odd-Geir Lyngstad til TDN Direkt.

Rundt 90 prosent av Polysils inntekter kommer fra Kina, og primært fra Sør-Kina.

«Elkems tilstedeværelse og posisjoner i andre deler av Kina og internasjonalt gir en solid plattform for Polysils produkter og for videre vekst», skriver selskapet.

Det er nettopp inntektssynergier som er hovedmotivet bak oppkjøpet. I dag er Polysil en kunde av Elkem, men de kjøper i dag en liten andel av sine råvarer fra Elkems virksomhet i Kina, ifølge TDN Direkt.

– Med oppkjøpet har vi mulighet til å integrere Polysil i vår verdikjede som gjør at de kjøper 80-90 prosent av sine råvarer fra vårt store kjemiverk i Kina. Så her ligger det en åpenbar synergi, ved at vi selger våre varer inn og i stedet for å selge våre silikonprodukter på lavere nivåer eller til andre typer markeder der vi er utsatt for en mer volatil prising, så selger vi de til Polysil som konverterer disse over til mer høyverdiprodukter, sier Lyngstad til nyhetsbyrået.

Sterk posisjon i Kina

Før kjøpet er helt i boks må det godkjennes av myndighetene. Transaksjonen er ventet å være fullført innen utgangen av første kvartal neste år.

Forretningsområdet Elkem Silicones produserer rundt 320.000 tonn silikoner årlig, som blant annet brukes i kosmetikk, energi, luftfart, bilbransjen, byggebransjen, helsevesenet og mye mer. Produktene er blant annet ulike former for belegg, tetningsmasse og bindemidler.

Les også

Les mer: Svikt i globalt bilsalg rammer Elkem

– Polysil har spesielt sterke posisjoner i det raskt voksende Sør-Kina-markedet, der rundt halvparten av kinesisk silikonforbruk er, skriver Frederic Jacquin, direktør i Elkem Silicones.

Elkem har virksomhet i 28 land, og er fra før den største aktøren i den kinesiske silikonindustrien. I tillegg har selskapet anlegg i Europa og i Norge.

Les meldingen fra selskapet

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Elkem
 3. Kina
 4. Silisium
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Storsatsing på batterimaterialer: Elkem skal bygge ny fabrikk i Porsgrunn

 2. Betalt innhold

  Børskommentar: Hvis du tror på kinesisk oppsving, peker en industriaksje seg ut

 3. Røkke satser på sol: Aker kjøper Ulltveit-Moes Rec-aksjer

 4. Annonsørinnhold

 5. Røkke-dominerte Rec Silicon tapte 420 millioner kroner

 6. Betalt innhold

  Millioner av kinesiske firmaer risikerer kollaps hvis bankene ikke handler