Oljefondets etikkråd om moderne slaveri: – Det er et veldig stort problem

Etikkrådets leder Johan H. Andresen utpeker menneskerettighetsbrudd ved ansettelser av gjestearbeidere som ett av de store fokusområdene i året som kommer.

Leder av etikkrådet Johan H. Andresen vil følge opp selskaper som er involvert i moderne slaveri.

Berit Roald
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Etikkrådet, som gir anbefalinger til Oljefondet om hvilke selskaper som bør kastes ut, vil nå se nærmere på rekrutteringspraksis som bryter med menneskerettigheter.

– Dette med rekruttering under sviktende forutsetninger, som mange kaller moderne slaveri, det er en stor sak, sier leder for rådet Johan H. Andresen, til E24 på NHOs årskonferanse.

Oljefondet besluttet i høst å utelukke det britiske sikkerhetsselskapet G4S etter anbefaling fra rådet. Bakgrunnen var selskapets rekruttering av migranter i Qatar og De forente arabiske emirater.

– Det var en banebrytende anbefaling fra vår side. Men vi vet at problemet eksisterer også andre steder i verden, blant annet i Sørøst-Asia. Vi vet at det er noen som bryter lovene, og de skal vi følge opp, sier han videre.

Oljefondet eier en liten andel i mer enn 9.000 selskaper over hele verden. Verdien passerte 10.000 milliarder i fjor.

Stort problem som få har adressert

Som eksempel trekker Andresen fram migranter i gulfen som setter seg i gjeld i rekrutteringsprosessen. Så får de ikke betalt det de skulle, de kan ikke forlate jobben og kanskje blir de også fratatt passet.

– Det er et veldig stort problem som få har adressert, sier han.

Han mener det nå er lettere å identifisere, fordi rådet bedre forstår deler av mekanismen rundt rekrutteringen.

– Vi ser hva som kan være best praksis, vi vet at det er mulig å være ansvarlig.

Retningslinjene for Oljefondet tilsier at selskaper kan utelukkes hvis det er en «uakseptabel risiko» for at selskapet medvirker til eller selv er ansvarlig for krenkelser av menneskerettighetene som for eksempel tortur, frihetsberøvelse og tvangsarbeid.

Les på E24+

Disse kan ta over styringen av Oljefondet

Investorenes rolle og ansvar

Andresen er også opptatt av hva slags rolle investorene skal ha og hvor mye ansvar de skal ta for det som skjer i selskapene. Det gjelder både Oljefondet og andre store investorer generelt.

Oljefondet har med sin enorme størrelse en unik måte å påvirke investoratferd, også internasjonalt.

– Etikkrådet har ikke noe mandat for eierskapspåvirkning, men på grunn av størrelsen gjør vi det jo litt likevel, forteller Andresen.

Han er særlig fornøyd med at de gjorde tilgjengelig en rapport om seksuell trakassering av flere tusen kvinner i et selskap i Lesotho.

– Det førte til at kundene endret sine krav til denne produsenten, som gjorde at kvinnene nå får en ikke-seksualisert arbeidsplass. Da følte vi at vi gjorde en god jobb, sier Andresen med et stort smil.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Johan H. Andresen
 2. NHOs årskonferanse
 3. Rekruttering
 4. Oljefondet

Flere artikler

 1. Kaster sikkerhetsselskapet G4S ut av Oljefondet

 2. SV ønsker regler som luker ut «verstingene» før Oljefondet investerer

 3. Norges Bank dropper å vrake PetroChina: – Ser rart ut i 2020

 4. Annonsørinnhold

 5. Vår felles formue må forvaltes ansvarlig

 6. Stortinget må gjøre Oljefondet mer ansvarlig