Bekreftet: Saudi-Arabia med milliardeierskap i Equinor

Equinor har lagt frem en aksjonæroversikt der Saudi-Arabias statlige investeringsfond står oppført med en eierandel på 0,3 prosent.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er styreleder i landets statlige investeringsfond Public Investment Fund.

 • Eivind Bøe
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

E24 har tidligere omtalt at investorer har gjort milliardkjøp i Equinor via en anonym aksjekonto med adresse Saudi-Arabia. Kilder opplyste til Bloomberg og Wall Street Journal at Saudi-Arabias statlige investeringsfond Public Investment Fund sto bak kjøpene.

Equinor har nå lagt frem fasiten, som viser at Public Investment Fund of Saudi Arabia eide drøyt 10,8 millioner aksjer i den norske oljegiganten per mars i år. Det tilsvarer 0,3 prosent av selskapet.

Andelen er verdt 1,5 milliarder kroner, regnet ut fra sluttkursen fredag, og plasserer fondet på 19. plass på listen over de største eierne i Equinor.

Dette er de 20 største aksjonærene i Equinor per mars i år. Innringet i rødt er Public Investment Fund of Saudi Arabia, som ligger på 19. plass med en andel på 0,3 prosent av selskapet. Største eier er den norske stat med en andel på 67 prosent.

Reuters har også omtalt eierandelen, som fremgår av offentlige dokumenter.

Les også

Anonyme investorer med adresse Saudi-Arabia gjør milliardkjøp i Equinor

Les også

Bloomberg: Saudi-Arabias statsfond står bak milliardkjøp i Equinor

Politisk spill

Kontoen er i aksjonærregistrene registrert med en adresse i Saudi-Arabia. Identiteten til kjøperen har imidlertid ikke vært offentlig kjent fordi handlene er blitt gjort via en forvalterkonto hos storbanken JP Morgan Chase.

En analytiker mente at kjøpene bidro til kursoppgang, etter en tid da Equinor-aksjen hadde fått juling i kjølvannet av corona-pandemien og oljepriskollapsen.

– Det er vanskelig å si konkret, men vi så at Equinor var veldig sterk uten at det var veldig mange andre gode forklaringer på det. Dette, og eventuelt andre kjøp, kan virke som har bidratt til den styrken, sa analytiker Christian Yggeseth i Danske Bank til E24 i april.

Storkjøpet kom i en periode der det pågikk et politisk spill i oljemarkedet mellom Saudi-Arabia i oljekartellet Opec og andre oljeland om mulige kutt i oljeproduksjonen.

Norge fulgte i slutten av måneden etter land som Saudi-Arabia og Russland og kuttet i oljeproduksjonen for å stabilisere et kriserammet oljemarked.

Les også

Kutter i oljeproduksjonen på norsk sokkel

På handletur

Saudi-Arabia kjøpte aksjer i store amerikanske og europeiske selskaper for minst 7,7 milliarder dollar i årets første kvartal, noe som tilsvarer 79 milliarder kroner.

De største investeringene var i det britiske oljeselskapet BP og den amerikanske fly- og forsvarsprodusenten Boeing.

Blant de nye innehavene er cruiseselskapet Carnival og konsertselskapet Live Nation.

Fondet har vært aktivt på utkikk etter muligheter etter at corona-pandemien har senket prisingen på investeringsobjekter og gjort selskapene desperate etter kontanter, skriver Financial Times.

Fondet forvalter verdier for rundt 325 milliarder dollar, tilsvarende drøyt 3.300 milliarder kroner. Til sammenligning er det norske Oljefondet verdt drøyt 10.200 milliarder kroner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Saudi-Arabia
 3. Public Investment Fund (PIF)

Flere artikler

 1. Saudi-Arabias valutareserver faller bratt etter aksje-shopping

 2. Bloomberg: Saudi-Arabias statsfond står bak milliardkjøp i Equinor

 3. Betalt innhold

  Norge vurderer å delta på oljemøtet torsdag

 4. Anonyme investorer med adresse Saudi-Arabia gjør milliardkjøp i Equinor

 5. Superbilprodusenten McLaren henter 6,7 milliarder kroner