Oslo Børs: Nå hemmeligholdes meglernes identitet

Hvilke meglerhus som har gjennomført hvilke handler er ikke lenger tilgjengelig informasjon på Oslo Børs. Årsaken er å finne i de nye EU-reglene.

HARMONISERER: Oslo Børs legger seg på samme informasjonslinje som i resten av Europa. Dette kan gå utover de mest aktive investorene.

Foto: Mariam Butt NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Kjøper Morgan Stanley i Statoil, og er det Goldman Sachs som har solgt aksjer i Telenor?

De mest observante leserne har allerede merket seg at den sedvanlige informasjonen om hvilke meglerhus som har gjort hvilke handler på Oslo Børs denne uken er gjort utilgjengelig.

Les også

Dette blir konsekvensene av tvungen analysebetaling

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase forteller at en ny versjon av handelssystemet på Oslo Børs nå er oppe og ruller. De viktigste endringene i den nye versjonen er knyttet til det europeiske finansmarkedsdirektivet Mifid 2.

Dette har medført at meglernes identitet er forsvunnet fra transaksjonsloggen. Tidligere har denne informasjonen, både på kjøper- og selgersiden, umiddelbart blitt offentliggjort på Oslo Børs.

Dette har imidlertid ikke vært vanlig praksis ellers i Europa, og nå er megler-ID fjernet på gjennomførte handler også i Oslo.

– Det nye EU-regelverket Mifid 2 innebærer at meglerhusenes identitet også vil kunne fremkomme i ordreboken til den forsvinner ut som en transaksjon. En offentliggjøring av meglerhusene i ordreboken kan bli utnyttet til andre aktørers fordel, og dette vil svekke attraktiviteten til Oslo Børs som markedsplass. Derfor harmoniseres dette med hvordan meglers ID vises på andre europeiske børser i dag, sier Aase.

– Må tilpasse seg

Oslo Børs viser til en forskningsrapport fra september, som er basert på data fra midlertidig innføring av anonymisering av megler-ID etter handler i 2008.

Denne viser at anonymiteten førte til en reduksjon i avstanden mellom kjøps- og salgsordre (bid-ask spread) på 40 prosent og en økning i handelsvolumet på mer enn 50 prosent.

Paretos Karl Oscar Strøm publiserte en sak om temaet mandag. Her beskriver han omleggingen som fordelaktig for de store, internasjonale meglerhusene, mens norske tradere kanskje er de som kommer dårligst ut.

«Viktig er også endringen for norske institusjoner. De har ofte benyttet handelsloggen til å se hvilke meglere som er mest aktive på kjøps- eller salgssiden i en aksje, og har kunnet kontakte disse for å gå imot», skriver Strøm.

Han tar for øvrig til orde for å uansett ikke fokusere for mye på hvem som står bak en handel, og påpeker at dette har kunnet bli manipulert.

«Ting er ikke som de engang var, men heller ikke som de en gang kommer til å bli. Man må tilpasse seg endringer, om man skal overleve. Alternativene er som regel dårligere», skriver Strøm.

Les også

Dette blir konsekvensene av tvungen analysebetaling

Les også

Fortsatt flertall for EØS

Les også

Nye personvernregler en konkurransefordel – ikke dommedag

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Aksjehandel

Flere artikler

  1. EU-krav stanset aksjeråd til vanlige kunder: – Du er på egen hånd

  2. – Det er ekstremt omfattende

  3. Analysesjefer mener Mifid 2 har virket mot sin hensikt

  4. Annonsørinnhold

  5. Kraftig rentehandelsfall etter nye EU-regler

  6. – Det er veldig stille