Aker og Kjell Inge Røkke

Stor interesse for Akers krill-emisjon: Både selskapet og sjefen gjør opp lån fra Aker

Det tok bare noen timer å finne investorer som var villig til å spytte 2,15 friske milliarder inn i Kjell Inge Røkkes krillsatsing. Gjennom emisjonen skal både selskapet og sjefen i Aker BioMarine nedbetale lån fra Aker.

Administrerende direktør Matts Johansen og finansdirektør Katrine Klaveness i Aker BioMarine
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Den 19. juni ble det klart at Kjell Inge Røkke og Akers krillsatsing Aker BioMarine skulle gjøre comeback på børs.

2,15 milliarder kroner skulle hentes inn og selskapet skulle noteres på Oslo Børs – først på Merkur Market 6. juli og deretter på hovedlisten i løpet av første kvartal 2021, hvis alt går som planlagt.

Allerede samme dag var emisjonen overtegnet. Emisjonen verdsetter selskapet til om lag åtte milliarder kroner før emisjonen.

Egentlig satte selskapet en frist til fredag 26. juni for å tegne seg til de 18,5 millioner aksjene til 115,85 kroner stykket. Det ble etter hvert kortet ned til 24. juni.

– Det har vært ekstremt godt interesse, faktisk bedre enn vi hadde håpet på, sier Katrine Klaveness, finansdirektør i Aker BioMarine til E24.

Sammen med administrerende direktør Matts Johansen har hun stått i spissen for selskapets børsnotering.

Selskapet er opptatt av å få frem at Aker BioMarine er et veldig annerledes selskap i dag enn det selskapet var da det var børsnotert sist. Aker BioMarine ble til slutt kjøpt opp av Aker og tatt av børs.

– Har investorer vært skeptiske til å investere nå gitt børshistorien til selskapet? 

– Nei, og det har vært veldig lite spørsmål om det. Investorene har vært opptatt av hvor vi er nå og de vekstutsiktene og mulighetene vi har fremover, sier Klaveness.

Aker BioMarine sa at de pengene som nå hentes inn vil sikre at selskapets vekstplaner er fullfinansiert. 

– Det var jo stor interesse og flere investorer som tegnet seg enn det dere trengte. Er det aktuelt å hente mer penger på kort sikt, for eksempel i forbindelse med overføringen til Oslo Børs? 

– Det er litt tidlig å si, men vi trenger egentlig ikke mer penger. Vi vil prioritere å betale ned aksjonærlånet til Aker ASA, sier Klaveness.

Les også

Aker BioMarine skal tilbake på børs: Investerer 150 millioner i ny norsk fabrikk

Sjefen selger aksjer og betaler ned gjeld

Lånet Klaveness referer til er et lån som Aker BioMarine har fått av Aker.

Lånet har 90 millioner dollar (871 millioner kroner) utestående pluss renter, og dermed går rundt 40 prosent av pengene fra emisjonen med til å nedbetale lånet.

Det er ikke bare Aker BioMarine som har lånt penger av Aker, det har også Aker BioMarine-sjefen.

Før børsnoteringen satt Aker med 98 prosent av aksjene og administrerende direktør Matts Johansen med 2 prosent.

I forbindelse med børsnoteringen selger Johansen 460.357 aksjer til Aker (via sitt investeringsselskap KMMN Invest II) til 115,85 kroner per stykk – totalt 53,3 millioner kroner.

– Du skal nedbetale et lån fra Aker, hvor mye av denne summen går med til det? 

– Så å si hele beløpet går med til det. Jeg skal ikke ha noen koblinger mot én aksjonær og vil ikke ha lån av Aker etter dette, sier Johansen.

Heller ikke Aker BioMarine vil ha noen økonomisk binding til Aker utover at Aker er største aksjonær etter at lånet på 90 millioner dollar er nedbetalt.

Aker har også lagt inn en liten gulrot i form av et incentiv til Aker BioMarine-sjefen. Han vil nemlig kunne få en bonus hvis aksjekursen øker betraktelig frem til notering på hovedlisten.

Bonusen beregnes med utgangspunkt i de 460.357 aksjene han selger. Deretter regner man differansen mellom noteringskursen på Merkur nå (115,85 kroner) og hva den ender på Oslo Børs, fratrukket en rente på 5,75 prosent per år.

Etter salget vil Johansen sitte igjen med 920.714 aksjer som med samme kurs er verdt 106,6 millioner. Det gir en eierandel på én prosent av Aker BioMarine.

Les på E24+

Børskommentar: Klarer Røkke å unngå å ta krill-regningen alene?

Omega 3-tilskuddet Kori selges i USA av Aker BioMarine og er basert på krillolje

Har ikke sluppet et fullt regnskap ennå

Selskapet har søkt etter både norske og internasjonale investorer, men det er ikke småsparerne man har siktet seg inn mot ettersom man måtte tegne seg for aksjer verdt minst 100.000 euro.

– Vi har fått en god miks av investorer, med godt over halvparten fra utlandet, sier Klaveness.

Når aksjen kommer i handelen rundt 6. Juli vil det imidlertid være fritt frem å handle den for både små og store investorer.

De investorene som måtte finne aksjen interessant får imidlertid ikke et fullstendig bilde av virksomheten ennå. Aker og Aker BioMarine har nemlig kun sluppet noen utvalgte regnskapstall til offentligheten.

Det er blant annet at Aker BioMarine leverte i fjor en omsetning på rundt 246 millioner dollar, med et justert driftsresultat (justert EBITDA) på 53 millioner dollar. Det er en vekst på henholdsvis 60 og 36 prosent mot 2018, ifølge Aker.

– Dere har foreløpig kun sluppet utvalgte regnskapstall for selskapet. Når vil småsparere og andre som vurderer å kjøpe aksjen få se hele regnskapet?

– Det er ikke helt avgjort ennå, sier Klaveness.

Hun peker på at det på Merkur Market kun er krav om halvårsrapportering og at man vil vurdere hvordan selskapet vil håndtere regnskapsrapporteringen utover året.

Hun legger til at hovedfokuset er å få gjennomført overføringen til hovedlisten på Oslo Børs.

– Vi må opp til en fri flyt i aksjen på 25 prosent (fra 21 prosent, journ.anm.) for å overføres til Oslo Børs, men det er opp til Aker å velge hvordan det skal gjøres, fortsetter hun.

Les også

Røkke vil ha Aker BioMarine på børs: Skal hente 2,15 milliarder kroner

«Road show» på video

Rent praktisk har børsnoteringen til Aker BioMarine vært svært annerledes enn man vanligvis gjør det.

På grunn av reiserestriksjoner har man ikke tatt turen til typiske investormiljøer i for eksempel London og New York for å presentere selskapet og investeringen fysisk.

Klaveness beskriver det som et «ordentlig corona-road show».

– Det har vært ekstremt effektivt for man rekker jo mange møter på video. Vi har vel hatt rundt 10 til 12 videomøter hver dag siden fredag og presentert caset for over 100 investorer. Det har vært hektisk, men også veldig morsomt, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker og Kjell Inge Røkke
 2. Emisjon
 3. Børsnotering
 4. Oslo Børs
 5. Aker
 6. Aksjer
 7. Aker ASA

Flere artikler

 1. Aker BioMarine skal tilbake på børs: Investerer 150 millioner i ny norsk fabrikk

 2. Røkke vil ha Aker BioMarine på børs: Skal hente 2,15 milliarder kroner

 3. Aker BioMarine med «helsegjennombrudd»: Håper på godkjenning før 2023

 4. Krillentusiasten Kjell Inge Røkke etter aksjefest: – Store kommersielle muligheter

 5. Skuffende børscomeback for Røkkes krillselskap: - Det er litt merkelig