Meglertopp om digitale børsnoteringer og markedet: – Nå er det full fart

Coronapandemien preger fortsatt verden, men det er høy aktivitet i finansmarkedene. Sjefen i et av Norges største meglerhus merker stor pågang og tror erfaringene fra den første heldigitale børsnoteringen vil sette varige spor i bransjen.

Peter Straume, Norgessjef i meglerhuset ABG Sundal Collier

Marius Lorentzen / E24
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Nå er det full fart og et veldig sterkt marked. Vi har flere transaksjoner i uken og vi har nesten ikke sett et slikt marked i manns minne – med både interesse og kapital tilgjengelig, sier Norgessjef i meglerhuset ABG Sundal Collier.

I et opptak til E24-podden sammen med Kahoot-sjef Eilert Hanoa forteller Straume blant annet om børsnoteringen av det norske videoteknologiselskapet Pexip.

Pexip måtte noteres heldigitalt, uten de klassiske fysiske møtene med potensielle investorer i Norden, London og New York.

– Sånn måtte det bli. Vi trodde det skulle bli en utfordring, men det var faktisk en fordel. Vi rakk å treffe flere investorer og vi har hatt en effektivitet som vi aldri har hatt før på andre «roadshow». Og vi har også hatt en bedre konvertering fra møter til ordre enn vi noen gang har hatt før, forteller Straume.

Noteringen ble en stor suksess og selskapet har skutt opp til en markedsverdi på ni milliarder. Straume mener læringen man har gjort vil endre meglerbransjen for godt.

Hør E24-podden: Pexip, Kahoot og norsk teknologisuksess

Både Pexip, Kahoot og andre teknologiaksjer har gjort det godt på børsen lenge. Selv om de fleste av disse aksjene også fikk seg en knekk under børsfallet i februar og mars, har de hentet seg kraftigere inn enn resten av markedet.

Oslo Børs hadde samlet sett sitt svakeste kvartal noensinne i første kvartal. I andre kvartal hadde man på sin side den største oppgangen i et kvartal siden 2010, ifølge Børsen.

Peter Straume i ABG Sundal Collier forteller at noen prosesser stoppet opp da coronapandemien traff og at det også er en «sektorrotasjon», som han kaller det.

– Det er en dreining og vi er mange som ser at en del sektorer som videokonferanse, e-læring og teknologi er populært, på bekostning av andre sektorer som har slitt nå, sier Straume.

Han mener de som kommer tapende ut til dels er varehandelen, og ikke minst hotell, reiseliv og olje- og gassektoren. Han legger til at deler av oljesektoren også er preget av høy gjeld fra før.

– Utenlands ser vi at Netflix, telekom og alle som er bærere av informasjon gjør det bra.

Les også

Kjente investorer vil børsnotere kryptoselskap – ser for seg verdsettelse på over 300 mill.

Lakseselskap fikk ringe i bjellen først

Noteringen av Pexip er langt ifra den eneste denne våren og forsommeren, og både ABG Sundal Collier og andre meglerhus har hatt flere oppdrag å sysselsette seg med.

I tillegg kommer en rekke emisjoner, restruktureringer og andre transaksjoner.

Etter at Norge stengte ned i midten av mars var det noteringen av Romsdalsbanken på Merkur Market som var den første børsnoteringen Oslo Børs kunne melde om.

Deretter fulgte Pexip, Ice Fish Farm og Andfjord Salmon på. Sistnevnte var for øvrig det første selskapet som fikk æren av å ringe fysisk i børsbjellen på Oslo Børs.

Selv om kalenderen nå viser juli er det ikke over:

 • Mandag skal Aker BioMarine gjøre børs-comeback med en notering på Merkur Market
 • Tirsdag kommer etter planen tekstanalyseselskapet Ayfie etter med sin notering på Merkur Market
 • Torsdag følger teknologiselskapet Mercell på med sin notering på Merkur. Selskapet leverer en digital markedsplass for offentlige anskaffelser.

Finansdirektør Katrine Klaveness i Aker BioMarine forteller om en svært effektiv prosess når man måtte ta alle investormøter på video.

Aker BioMarine / Marte Dalsegg

«Corona roadshow»

Norgessjef Peter Straume og leder for investment banking Are Andersen i ABG Sundal Collier peker på at børsnoteringen av Pexip var den første heldigitale børsnoteringen, og at læringen vil sette store spor i bransjen.

De er ikke alene om å mene dette. Ifølge ABG-toppene sparte meglerhuset alene «over en million kroner på få uker» i utgifter til reising, ekstra tidsbruk og annet som en tradisjonell børsnotering hadde ført med seg.

I tillegg kommer besparelsene hos Pexip og de andre partnerne i noteringen.

– I Pexip-noteringen gjorde vi alt digitalt og det har vi fortsatt med. Vi har aldri hatt en så stor distribusjon mot internasjonale kunder og effektivitet knyttet til markedsføringen av selskap, sier Straume.

De to ABG Sundal Collier-toppene ser for seg at de årlig kan spare «titalls millioner kroner og oppnå like gode, om ikke bedre resultater».

– Hvordan endrer dette på disse prosessene fremover, må man fortsatt møte kunder dere ikke har kontakt med fra før?

– Vi får se. I noen tilfeller, kanskje spesielt med salg av selskap er fysiske møter viktig. I strukturerte prosesser der man skal hente inn penger tror jeg det er mindre og mindre viktig å fysisk møtes, og i større grad tror jeg man vil være på video og ha gode møter der.

– VI skal forsøke å gjøre enda mer digitalt fremover. Det sparer tid, penger og miljøet.

I tillegg til meglerhusene bruker også selskapene som skal på børs eller gjøre andre transaksjoner mye tid og ressurser på forberedelser og møter med potensielle investorer, analytikere og mediene. Møtene med markedet kalles «roadshow» på bransjespråket.

Les også

Aker BioMarine skal tilbake på børs: Investerer 150 millioner i ny norsk fabrikk

Katrine Klaveness, finansdirektør i Aker BioMarine, beskrev deres vei tilbake til børs som et «ordentlig corona-roadshow».

– Det har vært ekstremt effektivt for man rekker jo mange møter på video. Vi har vel hatt rundt 10 til 12 videomøter hver dag siden fredag (19. juni, journ.anm.) og presentert casen for over 100 investorer. Det har vært hektisk, men også veldig morsomt, sa Klaveness til E24 nylig.

Kahoot-sjef Eilert Hanoa tror også arbeidsprosesser vil endre seg etter corona og tror man vil prioritere vekk en god del dagsturer:

– Noen møter bør fortsatt være fysiske for å få den riktige kjemien, men det er klart at man kan redusere en del reising – særlig det ene timelange møtet i Stockholm midt på dagen der man bruker mye tid på reising frem og tilbake. Det gir ingen mening, sier Hanoa og fortsetter:

– Jeg tror mange av oss har opplevd å være mer effektive i de ukene og månedene med unntakstilstand. Det er heldigvis ikke en diskusjon om det ene eller det andre, men om hvordan man kombinerer dette smartest mulig. Bedre med tre gode møter digitalt enn et halvgodt møte fysisk.

Les også

Kahoot mer enn firedoblet omsetningen i andre kvartal

Les på E24+

Børskommentar: Tror du på Kahoot-ledelsen, bør du vurdere å selge aksjen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsnotering
 2. Straume
 3. Pexip
 4. ABG Sundal Collier
 5. Euronext Growth
 6. Kahoot
 7. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Brakdebut for Pexip

 2. Stadig flere til Oslo Børs-lillebror Merkur Market

 3. Kahoot mer enn firedoblet omsetningen i andre kvartal

 4. Strømmer til børs tross corona: Mot høyeste antall noteringer siden finanskrisen

 5. Mercell med knallsterk børsdebut – vil ta Europa med storm