Toppår for Smedvig - tjente 656 millioner

Smedvig-konsernet, med Anna Margaret Smedvig i spissen, kan se tilbake på et strålende fjorår med et resultat før skatt på 656 millioner kroner. Det er det nest beste året siden 2006.

Anna Margaret Smedvig er styreleder i Smedvig-konsernet.

Jon Ingemundsen
 • Kjell-Ivar Gilje Grøndal (Stavanger Aftenblad)
Publisert:,

I det rykende ferske årsregnskapet som sendes til Brønnøysund i dag kommer det fram at Smedvig-konsernet hadde driftsinntekter på 1,65 milliarder kroner i fjor mot 706 millioner kroner i 2018.

Resultatet før skatt endte på 656 millioner kroner mot 97 millioner kroner i 2018. Resultatforbedringen skyldes i all hovedsak gevinst ved salg av verdipapirer, heter det i årsberetningen.

Men også posten «salgsinntekter» har hatt en fin økning fra 232 millioner kroner i 2018 til 519 millioner kroner i 2019.

En av Norges rikeste kvinner

Egenkapitalen i Smedvig-konsernet er på 4,572 milliarder kroner og det er satt av 40 millioner kroner til utbytte til de tre eierne; Anna Margaret Smedvig (78 prosent), Hjørdis Kluge Smedvig (12 prosent) og Julia Smedvig Hagland (10 prosent).

I årsberetningen kommer det også fram at Smedvig skal satse enda mer på innovative løsninger og at det er satt ned et eget team som skal utarbeide en egen innovasjonsstrategi i løpet av inneværende år.

Rundt 12 milliarder kroner forvaltes fra Stavanger og London i Smedvig-familiens selskaper. Konsernet har en stor eiendomsportefølje i Norge og store finansplasseringer utenlands - blant annet innen private equity.

Det er Anna Margaret Smedvig som styrer Smedvig-familiens milliardformue fra London gjennom sin eierpost på 78 prosent. Hun overtok styringen etter sin far Peter T. Smedvig i 2016 og er dermed en av Norges rikeste kvinner. De resterende 22 prosentene eies av farens søster, Hjørdis Kluge Smedvig, og hennes datter Julia Smedvig Hagland.

– Trives godt i Stavanger

Anna Margaret Smedvig ønsker ikke å gi noen kommentarer til årsregnskapet for 2019, men i forbindelse med Aftenbladets serie «Finansfamiliene» uttalte hun at hun på sikt planlegger å flytte hjem til Stavanger.

– Jeg trives veldig godt i Stavanger hvor jeg har både familie og gode venner. Jeg har også en leilighet her. Etter at jeg tok over som styreleder har jeg vært i byen ofte.

Aller første gang Anna Margaret Smedvig uttalte seg offentlig, var i mars i 2018 i forbindelse med åpningen av Norges første campushotell, Ydalir, på Ullandhaug. Dette var Smedvig-familiens gave til hjembyen og Universitet i Stavanger i forbindelse med 100-årsjubileet i 2015. Da ga hun uttrykk for at hun kjente på det store ansvaret over å forvalte familieformuen på 12 milliarder kroner.

Det gjentok hun også i intervjuet med Aftenbladet i januar i år.

– Å ta over som styreleder er både en ære og et stort ansvar. Jeg er heldig som alltid har hatt en støttende far, både personlig og i forhold til familiebedriften. Selv om han er pensjonert, er han fremdeles en god rådgiver for meg, sier Anna Margaret Smedvig, som ble mamma for første gang i mars i fjor.

Her kan du lese mer om

 1. Anna Margaret Smedvig
 2. Private Equity
 3. Stavanger
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Petter er et fantastisk fint menneske

 2. Betalt innhold

  Smedvig-arvingen skylder banken over 70 millioner

 3. DN: Finansielle problemer for Smedvig-arving

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Petter Smedvig Hagland skyldte 150 millioner - unngår konkurs ved hjelp fra svigerfar

 6. Betalt innhold

  Kappløp for å redde Smedvig Haglands selskap fra konkurs