DYSTER KVARTALSÅPNING: Frykt for lavere vekst felte Wall Street

Skuffende makrotall styrket frykten for at det økonomiske oppsvinget mister fart.

Publisert: Publisert:

En rekke skuffende makrotall nøret opp under investorenes frykt for at den økonomiske gjeninnhentingen er i ferd med å avta i styrke.

Skuffende rapporter tikket inn fra industrien, bolig- og arbeidsmarkedet i USA.

Dette økte investorenes tro på at den kjente Nobelprisvinneren og økonomiprofessoren ved Princeton, Paul Krugman, vil få rett i sine dystre spådommer, bare dager etter at Krugman i en kommentar advarte verden mot "en tredje finansiell depresjon".

- De dårlige nøkkeltallene som har preget USA de siste tre-fire ukene, viser at den sterke veksten vi så i første kvartal begynner å avta. Nå er mange livredde for fredagens viktige jobbtall fra USA. Ingen har lyst til å sitte igjen med svarteper dersom rapporten er skuffende, da holder de seg heller på sidelinjen inntil videre, sier sjefstrateg Kim Evjenth i Argo Securities til E24.

- Priser inn dobbeltdipp

- Markedet priser inn en økonomisk fremtid som er langt mer dyster enn det som er realiteten. Jeg tror ikke vi kommer til å se en dobbeltdipp, men det er tilsynelatende dette markedet priser inn nå, sier David Kelly, sjefstrateg ved J.P. Morgan Funds til Marketwatch.

Da handelen gikk mot slutten hadde de toneangivende indeksene imidlertid hentet inn mye av fallet:

Til slutt var det Dow Jones-indeksen som endte med den største nedturen og et fall på 0,4 prosent eller 43 poeng til 9730,9 poeng, etter å ha hentet seg inn fra et fall på 150 poeng tidligere på dagen.

Nasdaq-indeksen falt 0,4 prosent til 2101,1 poeng, mens den brede Standard & Poor's-indeksen endte ned 0,4 prosent til 1027 poeng.

Innkjøpssjefene skapte frykt

Særlig innkjøpssjefene skapte frykt gjennom torsdagens handel, både fra kinesisk og amerikansk hold.

Den nervøse tonen ble satt da den kinesiske innkjøpssjef-indeksen (PMI - purchasing managers' index) i løpet av natten viste at veksten var lavere enn ventet, og hadde falt fra mai til juni. PMI-indeksen falt for andre måned på rad, og forsterket dermed bildet av at veksten stopper opp.

Klokken fire norsk tid var det duket for flere negative overraskelser: Også de amerikanske innkjøpssjefene rapporterte om betydelig svakere vekst enn markedet så for seg.

ISM-indeksen endte på 56,2 poeng i juni, og befinner seg dermed fortsatt over 50-poengsmerket som markerer skillet mellom sammentrekning og vekst. På forhånd hadde ekspertene imidlertid anslått at indeksen ville falle fra 59,7 poeng i mai til 59,0 poeng i juni, ifølge Reuters.

Jobbskuffelse

Stemningen var allerede presset før børsen åpnet for dagen, etter at Det amerikanske arbeidsdepartementet publiserte skuffende jobbtall. Ifølge statistikken steg antallet som søkte om ledighetstrygd for første gang til 472.000 sesongjustert i forrige uke.

Økonomene Reuters snakket med før tallene kom, anslo i snitt at mengden førstegangssøkere ville gå ned til 452.000.

Dermed underbygges det negative inntrykket fra onsdagens ADP-rapport, som viste at det private næringslivet bare skapte 13.000 flere arbeidsplasser i juni, der ekspertene anslo 60.000.

Sammen danner de to rapportene et dystert bakteppe for myndighetenes månedlige arbeidsmarkedsrapport "non-farm payrolls" - ofte omtalt som "månedens viktigste tall", som legges frem fredag.

Flere nyheter på E24

Publisert: