Nordea om Trump-toll mot Mexico: – Vil merkes i høyere priser

USAs president Donald Trump vil innføre toller mot Mexico for å stanse innvandring. Det kan gjøre biler dyrere, og da kan tiltaket bli upopulært, tror Nordea Markets.

NYE TOLLER: USAs president Donald Trump innfører nye toller mot Mexico for å motvirke innvandring, etter at Kina tidligere i uken truet med å bruke sjeldne jordmetaller som våpen i handelskrigen. Her klemmer Trump det amerikanske flagget på konferansen CPAC tidligere i år.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

I det siste har handelskrigen eskalert, med økt bruk av trusler og med nye toller.

Det siste grepet fra USAs president Donald Trump er å innføre nye toller mot Mexico.

Det skjer etter at Kina tidligere i uken advarte USA mot at landet kan ta i bruk eksporten av sjeldne jordmetaller, som er sentrale innsatsfaktorer i mange teknologier, som våpen i handelskrigen.

Flere asiatiske markeder faller etter at Trump natt til fredag varslet fem prosent toll på alle varer fra Mexico fra 10. juni.

Hvis ikke innvandringen fra Mexico stanser, skal tollen øke til 10 prosent 1. juli, og deretter til 25 prosent i oktober, ifølge Det hvite hus.

– Tollen vil øke gradvis inntil problemet med ulovlig innvandring er håndtert, skriver Trump på Twitter.

Oslo Børs faller også kraftig fredag, og er ned 1,5 prosent fra start, etter et kraftig fall i oljeprisen. Oljeprisen er ned fem dollar fatet bare den siste uken, og handles fredag til 64,34 dollar fatet.

– Kan gjøre tiltaket upopulært

Japanske bilaksjer som Toyota, Mazda og Honda falt etter nattens Trump-utspill. Mange produsenter lager biler eller bildeler i Mexico for eksport til USA.

I et notat fredag morgen peker Nordea Markets på at Trumps tiltak vil bidra til å gjøre varer fra Mexico dyrere i USA, inkludert biler.

– Mexikanske varer er integrert i en vesentlig del av amerikansk industri, særlig innen bilproduksjon. Tollsatsene vil merkes i høyere priser, noe som kan gjøre tiltaket upopulært, skriver Nordea.

Nyheten fra Trump sendte både børser og renter lavere, påpeker meglerhuset.

Den brede S&P 500-indeksen er ned omlag 0,8 prosent i førhandelen, og renten amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid falt fra rundt 2,22 prosent til 2,17 prosent, skriver Nordea Markets.

– Kan være ulovlige

Nordea Markets påpeker at økte tollsatser mot både Kina og Mexico kan øke risikoen for at investeringene i USAs industri stopper opp, og at arbeidsmarkedet etterhvert blir svakere.

– Tollbarrierer er blitt Trumps nye våpen i utenrikspolitikken, og siste utspill kommer som en reaksjon på at arbeidet med å sette opp en grensemur med Mexico går sakte. At antallet illegale immigranter har falt, er fakta Trump behendig overser, skriver Nordea Markets i et notat.

USA, Mexico og Canada er i sluttspurten med en ny handelsavtale som skal erstatte den nordamerikanske handelsavtalen Nafta. Den nye avtalen, som kalles T-Mec i Mexico, CUSMA i Canada og USMCA i USA, skal trå i kraft innen august.

– Tollene kan vise seg å være ulovlige under den nylig fremforhandlede handelsavtalen, skriver Nordea Markets.

Neste måned har G20-landene toppmøte i Japan. Det kan gi en ny mulighet for et møte mellom Donald Trump og Kinas leder Xi Jinping. Men det er usikkert om de kan klare å hamre ut en avtale som får slutt på handelskrigen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Kina
 3. USA

Flere artikler

 1. – Handelskrigen vil trappes opp

 2. Kredittbyrå: USA-toll mot Mexico kan true handelsavtale

 3. Mexico-toll fordyrer mat i USA: Restaurantkjede varsler dyrere burrito

 4. Trump: Enighet mellom USA og Mexico

 5. Betalt innhold

  Hva er sammenhengen mellom sjeldne jordmetaller, handelskrig og telefonen din?