Nasdaq trekker seg fra budkampen om Oslo Børs

Det endte til slutt med europeisk seier i kampen om Oslo Børs, men en av de norske storaksjonærene sier at de kan komme til å bli sittende på sin eierpost.

KASTER HÅNDKLEET: Sjef i Nasdaq Nordics, Lauri Rosendahl, har vært frontfiguren for det amerikanske børskonsernets forsøk på å ta over Oslo Børs. Nå gir de seg i kampen mot Euronext.

Foto: Alexander Vestrum NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
  • Camilla Knudsen
Publisert:,

Nasdaq melder mandag at de trekker budet sitt på aksjene i Oslo Børs VPS og at de fristiller aksjonærene som har takket ja til budet.

Det betyr at Euronext nå kan sikre seg enda flere aksjer i Oslo Børs, hvis de resterende aksjonærene ønsker å selge.

Uansett står det europeiske børskonsernet Euronext igjen som vinneren i kampen om den norske børsen. Spørsmålet er hvor mange aksjer Euronext til slutt vil ende med å kontrollere. Så langt har børsgiganten varslet at de har sikret seg aksepter slik at de vil sikre seg kontroll over 53,4 prosent av aksjene.

Nasdaq har vært favoritten til storaksjonærene DNB og KLP, samt Oslo Børs selv, men nå er amerikanerne altså ute. Om DNB og KLP vil fortsette å sitte på aksjene sine eller om de kommer til å selge til Euronext er foreløpig ikke kjent.

KLP og DNB varsler allerede nå at de kan bli sittende (Les mer lenger ned!).

Kommunikasjonsdirektør Per Eikrem i Oslo Børs sier at nyheten fra Nasdaq var som ventet og at det var en «naturlig konsekvens» etter at Finansdepartementet kom med sin beslutning.

Den 13. mai besluttet departementet å godkjenne både Euronext og Nasdaq som eiere av Oslo Børs, uten å stille vilkår om at de måtte sikre seg en viss markedsandel.

– Vi er innstilt på å jobbe sammen med den nye eieren. Vi var allerede innstilt på at Euronext skulle bli den nye eieren og har nå begynt arbeidet med det. Det blir en del møtevirksomhet fremover. Vi skal bli kjent med Euronext og de skal bli kjent med oss, sier Eikrem til E24.

Oslo Børs sier de er forberedt på at det vil komme noen endringer, og noe av det førte Euronext har planlagt er å flytte Børsen over på deres handelssystem.

– Så er det opp til Euronext. De vil trolig innkalle til ekstraordinær generalforsamling, og det kan skje fort, kanskje før sommeren, sier Eikrem.

Hør E24-podden: Børsen er 200 år – Fra valuta og egg til aksjer og obligasjoner

KLP vurderer å bli sittende som storeier

Pensjonsfondet KLP, som eier 10 prosent av Oslo Børs vurderer å bli sittende som aksjonær, selv om Nasdaq er ute og Euronext har sikret seg over halvparten av Børsen:

– Ja, det er absolutt aktuelt, sier konsernsjef Sverre Thornes i KLP til E24.

KLP-sjefen sier han ikke er overrasket over at Nasdaq nå trekker seg:

– Det er på ingen måte uventet etter at departementets beskjed ble gitt og Euronext fikk vedtatt budet på sin generalforsamling.

KLP har imidlertid ikke bestemt seg for hva de nå skal gjøre, og Thornes har heller ikke noen tidsramme å komme med for når de kan komme til å bestemme seg.

– Vi har ikke bestemt oss for hva vi beslutter. Det var viktig å få avklart fra Nasdaq at alle aksjonærer er fristilt fra deres bud. Nå skal vi drøfte internt hva vi skal gjøre, og kanskje diskutere med andre aksjonærer hvordan vi best sikrer Oslo Børs' interesser best, sier Thornes.

DNB, som eier 19,82 prosent av Børsen, har heller ikke bestemt seg for hva de vil gjøre ennå:

– Når Nasdaq har trukket budet sitt kommer vi til å sette oss ned med Euronext og de andre eierne som ennå ikke har solgt, for å finne en god løsning. Jeg antar at vi starter dialogen om kort tid, sier konserndirektør Thomas Midteide i DNB til E24.

– Er det aktuelt for DNB å bli sittende som aksjonær?

– Vi kan ikke utelukke det, men vi kommer uansett til å møte Euronext for å høre hva de kan tilby, sier Midteide.

Sverre Thornes, konsernsjef i KLP

Foto: KLP

Nasdaq fortsetter nordisk satsing

– Den støtten tilbudet vårt er blitt møtt med fra norsk næringsliv og det norske finansmarkedet, forsterker vår europeiske strategi og vårt engasjement overfor våre kunder og regionen som helhet, sier Lauri Rosendahl, leder av Nasdaq i Norden, i en uttalelse.

Nasdaq kontrollerer de andre nordiske børsene og har over 1.000 selskaper notert der. De planlegger fortsatt å lansere et nordiske marked for elsertifikater og fortsette utviklingen av markedsplassene der Norge også er en viktig brikke.

– Denne prosessen har bidratt til at vi har fått etablert enda tettere bånd til våre kunder. Vi vil nå fortsette å jobbe for å fremme deres interesser ytterligere gjennom å forsterke vår råvarebørs, samt ved å utvide vår europeiske tilstedeværelse, hvor Norge har en sentral rolle. Det å videreutvikle og integrere lokale finansielle økosystemer for å skape mer effektive kapitalmarkeder vil fortsatt være en hovedprioritet for Nasdaq i Europa, sier Rosendahl i Nasdaq.

Les også

Euronext jubler for grønt lys til Oslo Børs-oppkjøp: – Svært tilfredsstillende at prinsippene om lov og rett har vunnet fram

Startet på julaften

Det var på julaften 2018 at fransk-nederlandske Euronext varslet et bud på aksjene i Oslo Børs VPS og dermed var kampen om Oslo Børs i gang.

Oslo Børs ble privatisert i 2001, men har frem til nå fortsatt å være en uavhengig børs selv om børser i land rundt oss har blitt konsolidert. Nasdaq eier blant annet børsene i både Danmark, Sverige og Finland.

Etter at Euronext kom med sitt bud kom Nasdaq på banen og varslet et høyere bud den 30. januar.

Euronext matchet budet fra amerikanerne og endte til slutt på å tilby 158 kroner per aksje, noe som verdsetter Oslo Børs til 6,79 milliarder kroner.

Etter at Finanstilsynet den 8. april varslet sin godkjenning av både Euronext og Nasdaq som aksjonærer kom Finansdepartementet den 13. mai med samme beskjed.

Nasdaq og deres allierte hadde egentlig håpet på at Finansdepartementet ville kreve at man måtte ha kvalifisert flertall (to tredjedelers eierskap) for å bli godkjent som eier.

Selv om Euronext hadde sikret seg kontrollen over 53,4 prosent av aksjene, satt Nasdaq-leiren med nok aksjer til å blokkere dette, men når Finansdepartementet ikke krevde dette så anså de fleste at Euronext i realiteten hadde vunnet.

Les også

– Svært tilfredsstillende at prinsippene om lov og rett har vunnet fram

Les også

Finansdepartementet sier ja til å la Euronext og Nasdaq kjøpe Oslo Børs

Les også

Oslo Børs tok pause fra maktkampen: Feiret 200-årsdag med finanseliten

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. DNB og KLP vurderer å bli sittende på Børs-aksjene

  2. – Svært tilfredsstillende at prinsippene om lov og rett har vunnet fram

  3. Finansdepartementet sier ja til å la Euronext og Nasdaq kjøpe Oslo Børs

  4. Annonsørinnhold

  5. – Vi ser lyst på fremtiden til Oslo Børs

  6. – Det var en bra fight, men den beste vinner ikke alltid