Kvartalsrapporter

Opptur for børskjemper i resultatsesongen: – Overraskende for markedet

Mens Equinor gikk på en milliardsmell har tallslippene fra mange store børsselskaper overrasket pessimistiske analytikere, ifølge sjefstrateg Peter Hermanrud. Han tror likevel flere faktorer vil dempe inntjeningen fremover.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank Markets

CF-WESENBERG
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– I ettertid ser vi at nesten alle selskapene har levert bedre tall enn det som lå i estimatene. Det er det største avviket jeg har sett, tror jeg, sier Hermanrud til E24.

De største selskapene på Oslo Børs har nå vært i ilden med sine resultater for tredje kvartal. Den siste måneden har kvartalsrapportene kommet på løpende bånd, med tallslipp fra børskjemper som Equinor, DNB, Telenor og Yara.

Les også

Norwegian tærer på sparepengene: Svidde av 524 millioner i måneden

– Overraskende for markedet

Hermanrud i Sparebank 1 Markets sier forventningene var «merkelig lave» i forkant av selskapenes tallslipp her hjemme. Han viser til at analytikerne ventet kraftig resultatvekst fra andre til tredje kvartal i både USA og Europa, men nedgang for Oslo Børs-selskapene om man ser bort fra engangseffekter.

Fasit har derfor blitt høyere inntjening enn fryktet i Norge, påpeker han. Ifølge sjefstrategens gjennomgang leverte 15 av de 17 største selskapene bedre resultater enn analytikernes anslag.

– Dette var tydeligvis overraskende for markedet også, fordi kursreaksjonene har vært gjennomgående positiv også. Selskapene har stort sett slått markedet på rapporteringsdagen, sier han.

2020 blir likevel et år med svak inntjening, mener porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand.

Les også

Analytiker om Reitans børsplaner: – Det er absolutt tiden for slike aksjer

Porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand.

Storebrand

«Inntjeningen for norsk næringsliv på børs i 2020 blir ikke spesielt god. Til tross for en svak krone, så sliter Norge samlet sett med et økende kostnadsnivå, lavere oljepris og et svært svakt offshoremarked», skriver han i en e-post.

Kursreaksjonen etter resultatrapportene har for det meste vært positiv. Blant de 20 største selskapene på Oslo Børs ble 13 belønnet med aksjeoppgang den dagen tallene ble servert, mens syv falt. Avkastningen for de 20 selskapene var i gjennomsnitt på 2,4 prosent på rapportdagen.

Les på E24+

Storinvestorer på Merkur Markets solgte aksjer like etter børsnotering

Oljesmell og opptur i varehandel

Coronasituasjonen og lav oljepris har rammet inntjeningen på Oslo Børs, men varehandelsaktører som Orkla og Europris har tjent på endret forbruksmønster.

Equinor måtte skrive ned verdier for 27 milliarder kroner i tredje kvartal på grunn av svakere utsikter for oljeprisen, og lave priser bidro til at oljegiganten gikk med et milliardunderskudd.

Orkla er derimot et av selskapene som tjener på at folk reiser mindre og er mer hjemme under coronakrisen. Merkevareselskapet økte omsetningen med over en milliard kroner og ble belønnet med en kursoppgang på fem prosent samme dag.

De børsnoterte handelsaktørene Europris, XXL og Kid kunne også vise til en kraftig corona-boost i kvartalet.

– Det er litt spesielle effekter på grunn av covid-19. Folk bruker litt mindre penger enn før, men de bruker ingenting på reiser og hotellopphold. Dermed har de mer igjen til å kjøpe varer for, og det merker de som selger varer tydelig. Varesalget har vært kjempebra, sier Hermanrud.

Les også

Equinor-verdier for 27 milliarder forduftet: Disse feltene rammes hardest

Tror forventningene er for høye

Etter den solide utviklingen i tredje kvartal tror sjefstrategen det motsatte blir tilfellet i fjerde kvartal. Han tror forventningene har blitt skrudd for høyt opp.

– Nå er estimatene påfallende høye. Nå ligger man inne med at fjerde kvartal i år skal bli like bra som fjerde kvartal i fjor. Det går fra å være bakt inn en kjempemessig covid-19-effekt i tredje kvartal til at estimatene sier at det er ingen effekt i fjerde kvartal.

Hermanrud mener flere faktorer skaper motvind.

– Oljeprisen er lav, offshoremarkedene er gjennomgående elendige og lakseprisen er lav. Det skal godt gjøres at det blir like bra som i fjor.

Aksjeeksperten trekker også frem tiltakene myndighetene har satt i verk for å bremse det som har blitt en ny smittebølge i høst.

– Nå får vi nedstengingen i fjerde kvartal både i Norge og i Europa. Det er heller ikke bra.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kvartalsrapporter
  2. Resultatrushet
  3. Peter Hermanrud
  4. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Resultatsesongen sparkes i gang: Venter oljesmell og kjøpefest

  2. Dette skjer denne uken: Resultatskred på Oslo Børs

  3. Analytikere venter kraftig resultatvekst på Oslo Børs: – Ferdig med krisen for lenge siden

  4. Dof tapte 389 millioner kroner i tredje kvartal

  5. Kraftig resultatfall for Lerøy - slår likevel forventningene