46.000 år gammelt kulturarvsted ødelagt - gruvesjef går av

Sjefen og to andre toppledere i selskapet Rio Tinto trekker seg etter at gruvegiganten ødela et eldgammelt kulturarvsted tilhørende Australias urbefolkning.

Administrerende direktør Jean-Sebastien Jacques i gruveselskapet Rio Tinto går av etter at selskapet ødela et eldgammelt kulturarvsted tilhørende Australia urbefolkning.

Will Russell / AAP Image via AP / NTB scanpix
 • NTB-AFP-AP
Publisert:,

Det engelsk-australske selskapet sprengte i mars flere 46.000 år gamle huler i Juukan Gorge i Vest-Australia og ødela slik det eldste kjente bosetningen for Australias urbefolkning.

– Betydningsfulle eierinteresser har uttrykt bekymring for ansvaret som er tatt for feilene som er skjedd, sier Rio Tinto i en uttalelse.

Administrerende direktør Jean-Sebastien Jacques går av så snart en erstatter er funnet, eller innen 31. mars, opplyses det. To andre toppledere går av ved årsskiftet.

Les på E24+

Skitten batteriproduksjon utfordrer Tesla

Rio Tinto har tidligere kunngjort at Jacques mister en bonus på 3,5 millioner dollar på grunn av ødeleggelsene som skjedde da en gruve skulle utvides.

Selskapet konkluderte i august med at det ikke var «én enkelt årsak eller feil alene som direkte førte til ødeleggelsen av hulen».

Interne dokumenter har likevel vist at Rio Tinto hadde hyret et advokatfirma i tilfelle Puutu Kunti Kurrama- og Pinikura-folket gikk til retten for å berge kulturarvstedet.

Les også

Australia i resesjon for første gang på tre tiår

Her kan du lese mer om

 1. Rio Tinto
 2. Gruvedrift
 3. Australia
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Gruveselskaper i ESG-skvis

 2. DNV GL ut mot verdens største kjøttprodusent for å misbruke deres rapporter

 3. Harris: – Dere tapte handelskrigen

 4. Annonsørinnhold

 5. Polarbröd satser nær 200 mill. på ny fabrikk etter brann

 6. Norges Bank dropper å vrake PetroChina: – Ser rart ut i 2020