Analytiker med PGS-helomvending etter skipsdrama i seismikk: – Tilbudssjokk

Carnegies analytiker mener det er på tide å kjøpe den tyngede PGS-aksjen, blant annet etter at konkurrenten fikk nådestøtet av långiverne sine sist uke.

For ett år siden sto PGS-aksjen i rundt 17 kroner og har falt over 70 prosent siden.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Carnegie har snudd i synet på seismikkselskapet PGS, ifølge en fersk analyse mandag.

Meglerhuset anbefaler nå kundene sine å kjøpe aksjen, mens det tidligere hadde en salgsanbefaling. Kursmålet høynes til fem kroner, fra tre kroner.

Aksjen handles mandag ettermiddag til 4,48 kroner, opp seks prosent for dagen.

– Utsiktene for olje- og gassleting fortsetter å være utfordrende. Men med nå kun 11 aktive vestlige 3D-seismikkskip i markedet, burde det være nok arbeid til å generere utnyttelse, skriver Carnegie-analytiker Christopher Møllerløkken.

Seismikkselskapene sliter i et kriserammet marked, preget av rekordmange båter som står uten arbeid. De undersøker grunnen og lager geofysiske data, og inngår derfor tidlig i verdikjeden og var av de lettere områdene å gjøre kutt i for oljeselskapene i kjølvannet av coronakrisen.

Les også

PGS-sjefen om Polarcus-dramaet: – Det var et sjokk for oss

– Positivt for de gjenværende spillerne

I analysen fremheves situasjonen som utspilte seg forrige uke, der konkurrenten Polarcus’ långivere mistet tålmodigheten og beordret selskapet til å seile skipene sine til land for å starte en umiddelbar salgsprosess.

Analytikerkorpset påpeker at det snarlige bortfallet av Polarcus’ skip fra markedet er positivt for de to hovedkonkurrentene, PGS og Shearwater, ettersom det reduserer den globale båtbalansen i seismikkmarkedet.

– De vestlige seismikkskip-selskapene gikk nylig fra å være dominert av tre spillere, til nå å være et duopol delt av PGS og Shearwater, skriver Carnegie-analytikeren.

Polarcus hadde tre av sine seks skip i drift da nyheten sprakk, samtidig som at ett var ventet å starte arbeid i andre kvartal i år.

– Skipene har ikke forsvunnet, men grepene tatt av Polarcus’ långivere har fjernet rundt 20 prosent av det tilgjengelige 3D-seismikktilbudet globalt, som er positivt for de gjenværende spillerne, PGS og Shearwater, kommenterer Møllerløkken.

Han omtaler situasjonen som et «positivt tilbudssjokk» i analysens tittel.

Venter ikke kjapt skipssalg

Møllerløkken mener de sentrale nedsiderisikoene for PGS-aksjen er dersom oljeprisen ender opp betydelig lavere enn 60 dollar per fat eller dersom oljeselskaper fortsetter å se bort fra oljeleting.

– Men med fortsettende underinvesteringer i leting, bør oljeprisen komme opp etter hvert i kjølvannet av at tilbudet av olje over tid burde minke.

Et annet faremoment er hvis Polarcus-skiene blir kjapt solgt.

– Det kan øke den globale flåten til 14–15 vestlige seismikkskip, men dette vil fortsatt være i den nedre enden av hva som trengs med en oljepris på 60 dollar fatet, skriver Møllerløkken.

Carnegie-analytikeren skriver at da Dolphin Group gikk konkurs i 2015, så tok det rundt ett år før dets seismikkskip var tilbake i drift gjennom Shearwater.

– Vi tror det er en «fair basecase»- antagelse for Polarcus-skipene også.

Tror på mest multiklient-arbeid

Meglerhuset har nå jekket opp sine forventninger til PGS-flåtens utnyttelse i 2021 til 85 prosent, fra tidligere 72 prosent.

PGS har i tillegg nå guidet at det vil bruke 55 prosent av sin aktive skipstid i kontraktsegmentet i 2021, som er godt over Carnegies tidligere estimat på 40 prosent.

– Vi tror PGS vil fortsette å bruke majoriteten av sin tid i multiklientsegmentet, men vi har økt vårt estimat til 46 prosent av tiden innenfor kontraktsarbeid, fremheves det i analysen.

I en multiklient-undersøkelse henter man inn seismikkdata som alle interesserte kunder kan kjøpe, og man setter i gang undersøkelsen når man er komfortabel med hvor mange som har kjøpt på forhånd.

En kontraktundersøkelse gjøres for en enkelt kunde og betalingen skjer løpende under undersøkelsen.

Fremover venter PGS at høyere oljepriser, gjeninnhentingen etter corona og utsatte prosjekter fra i fjor vil støtte opp under en «gradvis økning i etterspørselen» for seismikktjenester utover året.

Selskapet ser for seg å gjøre multiklientinvesteringer på 150 millioner dollar i løpet av 2021.

Les også

DNB blir seismikkreder: Starter brannsalg av Polarcus-skip

«Listen over kjøpere er relativt kort»

PGS-sjef Rune Olav Pedersen ville sist uke ikke kommentere om han var interessert i å kjøpe Polarcus-skipene, men lettet litt på sløret om situasjonen.

– Vi har blitt kontaktet av Polarcus-kunder i lys av dette etter kunngjøringen. Det er det jeg kan si. Det var et sjokk for oss, uttalte han.

Carnegie påpeker mandag at «listen over kjøpere er relativt kort». I tillegg til PGS og Shearwater, trekkes blant annet kinesiske BGP frem.

– Shearwater Geoservices, som kjøpte Westerngeco-flåten og CGG-flåten, er sannsynligvis dem som ringes først. Men Shearwater har allerede en flåte på 17 3D-seismikkskip og bruker for øyeblikket bare seks av dem.

– BGP har kun ett 3D-skip, men har frem til nå signalisert at det ikke har intensjoner om å øke eksponeringen mot dette segmentet. Med Polarcus borte, kan vi ikke utelukke at BGP muligens vurderer å erstatte dem ved å kjøpe Polarcus-skipene, skriver Carnegie-analytiker Møllerløkken.

BGP er en svær aktør i bransjen, men fokuserer på seismikk på land.

Carnegie fremhever at heller ikke PGS, som har en høy gjeldsbyrde, sliter med skipskapasitet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjeanbefalinger
 2. Seismikk
 3. Oljeservice
 4. Coronaviruset
 5. Shearwater
 6. PGS
 7. Oslo Børs

Flere artikler

 1. PGS-sjefen om Polarcus-dramaet: – Det var et sjokk for oss

 2. Analytikere: Milliardkjøp positivt for kriserammet seismikkmarked

 3. DNB blir seismikkreder: Starter brannsalg av Polarcus-skip

 4. Polarcus sier opp alle ansatte og selger fartøyene

 5. Britisk storbank venter dobling av PGS-aksjen