Meglersjef om noteringsrush: – Skyter oss selv i foten om vi slurver med kvaliteten

ABG Sundal Collier må si nei til flere selskaper som vil ha hjelp til å gå på børs. – Det er utrolig viktig at vi kan stå for de transaksjonene som lanseres, sier ABG-sjef Jonas Ström.

KAN VELGE OG VRAKE: ABG Sundal Collier opplever kraftig pågang fra selskaper som vil på børs, og må si nei til flere oppdrag.
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

ABG Sundal Collier leverte onsdag det sterkeste tredje kvartalsresultatet siden 2007, og det nest beste siden meglerhuset ble børsnotert for snart 20 år siden.

Inntektene i tredje kvartal økte med hele 34 prosent fra samme periode i fjor, primært som følge av kraftig vekst i tilretteleggingsoppdrag knyttet til børsnoteringer og opptak på den uregulerte markedsplassen Merkur Market.

Les også

ABG Sundal Collier med beste tredje kvartal siden 2007

Av de 14 milliardene i ny egenkapital som er hentet til Merkur-selskapene i forbindelse med opptak på markedsplassen i 2020, har ABG deltatt som tilrettelegger for hele 40 prosent av dette volumet.

– Vi kjenner alltid på presset om å levere kvalitet i børsnoteringsprosesser, og kanskje enda mer i forbindelse med Merkur Market, der det er lavere krav til dokumentasjon fra selskapets side, sier Ström.

Les på E24+

Merkur-festen på Oslo Børs har en ekkel bismak

Han fremhever at ABG Sundal Colliers prosess med due diligence og gjennomlysing av Merkur-kandidater er lik som for selskaper som skal gjennomføre en ordinær børsnotering.

– Det er bare den siste delen av prosessen som går raskere på Merkur, når man skal hente kapital. For eksempel er det ikke krav om å tilby aksjer til retail-investorer, og da trenger man ikke et prospekt. Dermed sparer man både tid og betydelige kostnader for kunden, sier Ström.

– Helt avgjørende

E24 skrev nylig at årets børsdebutanter har steget nær 50 prosent i snitt.

ABG-sjefen mener den gode avkastningen for selskapene som har gått på børs med meglerhuset som tilrettelegger er et kvalitetstegn for arbeidet som er gjort.

– Vi har bidratt til at flere kvalitetsselskaper har kommet på Merkur, og ikke minst gitt god avkastning til investorene. For oss som en langsiktig aktør er dette helt avgjørende. Om vi slurver med kvaliteten bare fordi vi rent teoretisk kan slippe unna med det på grunn av lavere dokumentasjonskrav, da skyter vi oss selv i foten. Da bidrar vi ikke til å øke relevansen av denne markedsplassen, sier Ström.

– Sier dere nei til mange oppdrag?

– Absolutt, og det gjelder både noteringer på Oslo Børs og opptak på Merkur Market. Det er utrolig viktig at vi er nøye med de oppdragene vi tar og kan stå for de transaksjonene som lanseres, ikke minst i et så sterkt marked, sier Ström.

– Hva kjennetegner de selskapene dere sier nei til?

– Det handler alltid om en helhetsvurdering av selskapet, og om vi tror at vi gjennom transaksjonen kan tilføre langsiktig verdi for selskapet og dets eiere. Ellers bør vi avstå, sier Ström.

Les på E24+

Merkur Market eksploderer: Dette bør du vite før du investerer

Han beskriver Merkur Market som en effektiv kanal for selskaper som verdsetter hurtig tilgang til kapital.

– Ser man på selskapene som går på Merkur så er det et stort innslag av vekstselskaper innen teknologi og digitalisering, som opplever betydelig økt etterspørsel etter Covid 19, sier Ström.

– Jobber hardt om dagen

ABG Sundal Collier har levert en omsetningsøkning på 22 prosent til i overkant av en milliard kroner i løpet av årets ni første måneder, sammenlignet med samme periode i fjor.

Mens det er laber aktivitet innen fusjoner og oppkjøp om dagen, med mange prosesser på vent grunnet Covid 19, har ABGs inntekter innen megling og analyse vokst med 30 prosent så langt i år, til 342 millioner kroner.

Veksten for konsernet kommer til tross for en nedgang på én prosent i gjennomsnittlig antall ansatte i samme periode.

– Ja, vi har levert god vekst fra en tilnærmet lik ressursbase, noe som viser at vi jobber hardt om dagen. Men selv om snittet per tredje kvartal var på 279 ansatte, var vi oppe i 290 ved utgangen av tredje kvartal, og vi skal ansette flere. Vi vil nok komme over 300 i løpet av de neste tre til seks månedene, sier Ström.

Les også

Norske meglerhus: Dette er nøkkelen til årets noteringsfest

Nyansettelsene vil primært komme innen selskapsrådgivning og corporate finance, både i Norge og Sverige.

– Vi vil nok vokse mest i Sverige de neste årene, da vi har større muligheter til å ta markedsandeler der. I Norge er vi allerede sterke, men for å levere på målet om å bli nummer én i Sverige må vi vokse mer, sier Ström.

I gode perioder drypper det også fetere bonuser på de ansatte. ABGs lønnskostnader per hode var på 2,8 millioner kroner per utgangen av tredje kvartal, opp fra 2,4 millioner på samme tid i fjor, tilsvarende en lønnsvekst på 18 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Euronext Growth
 2. ABG Sundal Collier
 3. Oslo Børs
 4. Aksjer
 5. Børsnotering

Flere artikler

 1. ABG Sundal Collier med beste tredje kvartal siden 2007

 2. Meglerhus rir børsbølge: Honorarfest på 870 mill.

 3. Thommessen og ABG vant prestisjekåringer etter jubelår

 4. 2021 kan gi nytt børsrush: – Ekstremt høy aktivitet

 5. Brakdebut for hydrogenselskap på Oslo Børs